Main Content

Profil: Môže Ronaldo dotiahnuť Portugalsko k titulu?

pondelok, 16. jún 2014 14:32 | Autor: Jakub Mihálik

Profil: Môže Ronaldo dotiahnuť Portugalsko k titulu?
Profil: Môže Ronaldo dotiahnuť Portugalsko k titulu? | zdroj: © TASR

Jedným zo spolufavoritov turnaja majstrovstiev sveta je vďaka Cristianovi Ronaldovi aj Portugalsko. Dovedie držiteľ Zlatej lopty za rok 2013 svoj tím k postupu zo „skupiny smrti“?

História

Portugalsko je krajina, ktorú na futbalovej mape pozná každý priaznivec futbalu. V histórii majstrovstiev sveta však táto 10-miliónová krajina nemá takú výraznú pečať, ako by sa očakávalo. 

Svoju prvú účasť medzi elitou si Portugalčania vybojovali až v roku 1966. Tím vedený legendárnym Eusébiom, sa v kvalifikačnej skupine stretol s Československom, Rumunskom a Tureckom. Portugalsko skupinu vyhralo a bez problémov postúpilo do Anglicka. Na turnaji dominovali v základnej skupine, v ktorej porazili Maďarsko, Bulharsko i Brazíliu. Vo štvrtťfinále sa Eusébio blysol štyrmi gólmi do siete KĽDR, hoci jeho tím prehrával už 3:0. V semifinále však narazili na domáce Anglicko, ktorému podľahli 1:2. V hre o bronz na Eusébiov tím nestačil Sovietsky zväz, a tak Portugalsko zaznamenalo hneď pri svojej premiére najlepší výsledok vo svojej histórii. 
Dlhých dvadsať rokov potom Portugalsko čakalo na postup na majstrovstvá sveta. Až v roku 1986 sa prebojovali do Mexika, v tom období však vo svojom strede nemali výraznejšiu osobnosť, a tak sa balili už po základnej skupine. Na ďalší úspech museli čakať ďalších 20 rokov. Hoci hrali už na turnaji MS 2002, kde sa prezentovali so svojou Zlatou generáciou, jej čas dozrel až v roku 2006 na MS v Nemecku. Figo, Rui Costa, Maniche i mladučký Cristiano Ronaldo, bez problémov vyhrali skupinu s Angolou, Mexiokm a Iránom, v osemfinále porazili Holandsko v zápase, v ktorom bolo udelených 16 žltých kariet a štyri červené. Vo štvrťfinále Portugalsko remizovalo s Anglickom 0:0 a postúpilo až po rozstrele. Svoju jazdu zakončili až v semifinále, v ktorom nestačili na Zidanovo Francúzsko. 

Podobný úspech sa im však nepodarilo zopakovať na MS v Juhoafrickej republike, kde sa rozlúčili už po osemfinálovom zápase s tradičným rivalom zo Španielska. 

Kvalifikácia

Kvalifikácia na MS 2014 bola v portugalskom prípade opäť poriadne turbulentná. V skupine s Ruskom, Izraelom, Azerbajdžanom, Severným Írskom a Luxemburskom, bol semifinalista Eura 2012 favoritom na prvé miesto. Napriek tomu však až tri zápasy remizovali a jeden prehrali. Prekvapivou bola remíza v Izreali, kde jeden bod zachraňovali až v poslednej minúte gólom na 3:3. V Severnom Írsku dokonca prehrávali 1:3, aby potom Ronaldo vypustil hetrikovú show. Prehrali s Ruskom, a hoci doma tohto súpera porazili,v konečnom dôsledku to na lepšie ako druhé miesto nestačilo. Portugalsko sa tak muselo do Brazílie dostať cez baráž. V nej je všetkých fanúšikom známy koncert Cristiana Ronalda, ktorý štyrmi gólmi zabezpečil postup cez Zlatanovo Švédsko. 

Nominácia

Brankári: Rui Patricio (Sporting), Beto (Sevilla), Eduardo (Braga)

Obrancovia: Andre Almeida (Benfica), Bruno Alves (Fenerbahce), Fabio Coentrao (Real Madrid), Joao Pereira (Valencia), Neto (Zenit Petrohrad), Pepe (Real Madrid), Ricardo Costa (Valencia)

Stredopoliari: Joao Moutinho (Monaco), Miguel Veloso (Dynamo Kiev/UKR), Raul Meireles (Fenerbahce), Ruben Amorim (Benfica), William Carvalho (Sporting)

Útočníci: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Eder (Braga), Helder Postiga (Lazio), Hugo Almeida (Besiktas), Nani (Manchester United), Rafa (Braga), Varela (FC Porto), Vieirinha (Wolfsburg)

Herný systém

Portugalsko Paula Benta bolo na začiatku jeho pôsobenia na reprezentačnej lavičky ostro kritizované. Kritika sa nevyhla tímu ani počas kvalifikácie, no treba povedať, že v rozhodujúcich okamihoch Portugalsko vždy zabralo, ako v obrane, tak aj v útoku. Môže za to vyvážený systém, ktorý Bento aplikoval na tím. 

Napriek tomu, že vo svojom strede majú najútočnejšieho hráča na svete, Portugalsko pôsobí ako defenzívne mužstvo. Aj táto taktika je však uspôsobená na to, aby umožnili Cristianovi Ronaldovi využiť jeho najväčšie prednosti. Portugalčania teda nezakladajú svoju hru na držaní lopty. Defenzívne postavenie tímu zabezpečujú stopéri i stred zálohy. V nej sa na poste štítového záložníka ocitá už dlhé roky Miguel Veloso. Technicky vybavený ľavák je skôr typologicky tvorca hry, no v reprezentačnom drese mu prischla rola defenzívneho stredopoliara a Veloso ju plní pomerne dobre. Z hĺbky vlastného poľa pôsobí aj tvorca hry Portugalska, Joao Moutinho. Hoci Bento skúšal bývalého Draka z Porta a hráča Monaka, na poste klasickej desiatky, tímu viac sedí úloha hlbšie postaveného Moutinha. Záložnú trojicu dopĺňa Raul Meireles, neúnavný stredopoliar sústreďujúci sa na defenzívu, no využívajúci každú príležitosť na doplnenie útoku z druhej vlny. 

Takto hlboko postavená záložná trojica vytvára veľký priestor pre útočných hráčov. Vyťahuje so sebou stred poľa súperov a posiela dlhú loptu na svoje rýchle krídla, hlavne Ronalda, ale aj na druhej strane hrajúceho Naniho. Tie využívajú každú príležitosť na prienik na os ihriska, či center na statného stredného útočníka.
Stredný útočník v drese Portugalska je citlivý post už od čias Nuna Gomesa. Pravidelne sa na ňom striedajú hráči ako Helder Postiga, Hugo Almeida, Nelson Oliveira a ďalší. Ich primárnou úlohou nie je až tak strielať góly, ako pútať na seba pozornosť stopérov a vytvárať tak väčší priestor krídlam. Neraz uvidíme stredného útočníka „mimo diania“, práve kvôli vytvoreniu priestoru Ronaldovi a Nanimu.

Úplne kľúčovou spoluprácou v portugalskej taktike je linka Coentrao – Ronaldo. Fabio v portugalskej reprezentácii predvádza famózne výkony a svojim pohybom v útočnej tretine ihriska, nemá na svojom poste ľavého obrancu vo svete konkurenciu. Kombinácia s Ronaldom je takmer naslepo a hráči perfektne zvládajú menenie pozícií.

Na druhej strane obrany sa podobným štýlom prezentuje Joao Perreira, aj keď v jeho prípade ide útočenie často na úkor bránenia. 

Silné stránky

Obrana

Nemyslíme tým defenzívnu štvoricu, ale bránenie celého mužstva. Hlboko postavený stred poľa redukuje počet rýchlych protiútokov a prečíslení súpera. Až sedmička hráčov je neustále za loptou a tri útočné tykadlá znepríjemňujú súperovi rozohrávku. Portugalčanom tento systém prináša defenzívne úspechy.

Krídelné priestory

Jednoznačne najsilnejším postom nielen súčasti je v Portugalsku post krídelníka. V minulosti Figo, Concencao, Simao, v súčasnosti Ronaldo, Nani, Varela, Quaresma, Bruma, to sú všetko prvotriedni krídelníci, a tak nečudo, že portugalský systém funguje tak, aby z nich dostal to najlepšie. Navyše, krídelné priestory perfektne ovládajú krajní obrancovia.

Štandardné situácie

Nielen Ronaldove delovky z priamych kopov sú silnou zbraňou Portugalska. Moutinho je perfektným exekútorom centrov do šestnástky, Veloso má skvelú ľavačku, Portugalsko oplýva hráčmi ako Ronaldo, Postiga, či Almeida, Pepe i Bruno Alves, ktorí síce už nie sú na vrchole svojich síl na zemi, no vo vzduchu sú ešte stále poriadnou hrozbou. Pohyblivé krídla si často pýtajú faul, a tak góly zo štandardiek môžu byť kľúčové. 

Slabé stránky

Pravá strana

Pri porovnaní ľavej a pravej strany portugalskej formácie jednoznačne ľavá časť prevyšuje tú náprotivnú. Joao Perreira často vo svojej útočnej aktivite nestačí dostupovať do defenzívy, čo je najčastejším zdrojom súperových prečíslení. Nani, hoci v reprezentácii omnoho kvalitnejší ako v klube, je nepredvídateľný a rovnako, ako môže mať famózny zápas, môže byť aj úplne mimo, najmä v premotivovaných zápasoch, keď sa všetko snaží brať na seba Pravá strana na turnaji bude chcieť využiť fakt, že súperi budú svoju pozornosť sústrediť na Ronalda a Coentraa. Ak uspejú, Portugalsko má veľké šance.

Traja najdôležitejší hráči

Cristiano Ronaldo

Kto iný ako najlepší hráč sveta za rok 2013 a najlepší strelec Ligy majstrov i celej Európy by mal byť hlavnou zbraňou svojho reprezentačného výberu. Ronaldo je kapitán, líder, strelec, hráč, na ktorého mieru je šitá taktika Portugalska. Na oplátku sa od neho čakajú také výkony ako v baráži proti Švédsku. Ronaldo jednoducho musí zažiariť, inak Portugalsko nemá najmenšiu šancu.

Joao Moutinho

Pomerne prehliadaný muž v Portugalskom tíme. Moutinho je skvelý, naozaj skvelý režisér hry. Má perfektný prehľad, prihrávku, nebojí sa bránenia, skvelo zahráva priame kopy. Bol to práve on, kto „vypúšťal“ Ronalda do zdrvujúcich kontier v baráži so Švédmi a podobné úlohy bude mať v Brazílii.

Miguel Veloso

Obrovsky dôležitý bude výkon Miguela Velosa na poste štítového záložníka. Veloso nie je klasickým typom pitbulla stredu poľa, no napriek tomu má v portugalskom tíme vyárendované miesto prakticky od ukončenia reprezentačnej kariéry Manicheho. Veloso je ako deň a noc, preto pre úspech tímu je dôležité, aby sa v Brazílii ukázal denný Veloso. Na chrbát mu ale šliape jeden mladík, ktorý by si podľa mnohých zaslúžil miesto v zostave práve na úkor stredopoliara Dynama Kyjev. 

Mladík v centre pozornosti

William Carvalho

Mladý William Carvalho v tejto sezóne zažil prienik medzi najhorúcejšie talenty európskych ihrísk. O jeho služby sa intenzívne zaujímajú prakticky všetky veľkokluby. Univerzálny hráč stredu poľa zažiaril v drese Sportingu Lisabon a očakáva sa, že bude ďalšou hviezdou stredu poľa Portugalska. Ak dostane príležitosť, určite sa oplatí sledovať. 

Odhad výsledku

Portugalčania sa hneď v úvode ocitajú v náročnej skupine s Nemcami, Ghanou a USA, čo bolo hneď po žrebe označené za skupinu smrti.Presne taký ostrý začiatok by však mohol Portugalčanom vyhovovať. Kľúčovým faktorom bude samozrejme zdravotný stav Cristiana Ronalda. S ním zostave by to malo jednoznačne stačiť na postup zo skupiny. Už úvodný zápas skupiny môže rozhodnúť o tom, z ktorého miesta pôjdu Portugalčania ďalej. Stropom by malo byť štvrťfinále, ale aj na predošlom Eure Selecao portuguesa ukázala, že vie prekvapiť. V kádri má predsa len najlepšieho futbalistu na svete.