Main Content

Profil: Do tretice všetko dobré, Nemci už bronz nechcú!

pondelok, 16. jún 2014 14:24 | Autor: Jakub Mihálik

Profil: Do tretice všetko dobré, Nemci už bronz nechcú!
Profil: Do tretice všetko dobré, Nemci už bronz nechcú! | zdroj: © TASR

Trojnásobní majstri sveta z Nemecka budú chcieť v Brazílii vylepšiť dve tretie miesta z predošlých dvoch šampionátov. Podarí sa to Ozilovi a spol? A prekoná Miro Klose strelecký rekord Ronalda?

História

Žiadny tím v histórii majstrovstiev sveta nevyhral toľko zápasov ako Nemecko. Napriek tomu, že poradiu krajín v počte titulov vládne Brazília, Nemci svojou stabilnou výkonnosťou vládnu rebríčku celkových výhier. A to sa na dvoch šampionátoch Nemci nepredstavili. V roku 1930 sa rozhodli nezúčastniť turnaja, v roku 1950 v Brazílii čelili ešte stále trestu za Druhú svetovú vojnu. Pri svojej prvej účasti v roku 1934 v susednom Taliansku, zo štyroch zápasov tri vyhrali a prehrali len v semifinále. Tretie miesto sa stalo odvtedy ich druhým menom a na tejto priečke sa ocitli až štyrikrát. Prvým titulom majstra sveta sa Nemci mohli pochváliť v roku 1954 vo Švajčiarsku. Vo finále urputný nemecký tím zdolal šokujúco nezdolateľných Maďarov na čele s Puskásom, či Cziborom. O štyri roky vo Švédsku prvý a posledný raz prenikli do semifinále bez toho, aby si odviezli pomyselnú medailu. Štvrté miesto nevylepšili ani v roku 1962 v Čile, kde skončili už vo štvrťfinále. V roku 1966 podľahli v legendárnom zápase domácim Angličanom po vymyslenom góle Geoffa Hursta. O štyri roky neskôr v Mexiku štvorzápasovú víťaznú šnúru zastavil výhrou po predĺžení ich majstrovské ambície najväčší rival, Taliani. V roku 1974 však už na domácej pôde nenechali nič na náhode a tím s Beckenbauerom a Gerdom Mullerom suverénne porazil vo finále Holandsko Johanna Cruyffa. Po tomto víťazstve viacerí reprezentanti ukončili reprezentačnú kariéru, čo spôsobilo, že v roku 1978 prišiel najhorší výsledok Nemcov od roku 1938. Z šiestich zápasov vyhrali jeden jediný a skončili v nadstavbovej skupine. 

V roku 1982 a 1986 sa zakaždým prebojovali do finále, kde však nestačili na Taliansko, respective Argentínu. Všetko si vynahradili v roku 1990, v ktorom dobyli pôdu rivala z Apeninského polostrova.

Roky 1994 a 1998 boli relatívnym sklamaním v nemeckom futbale, keď sa tím nedokázal prebojovať cez štvrťfinále. Na ázijskom turnaji v roku 2002 však tím okolo Olivera Kahna prenikol až do finále, kde podľahol Brazílii. 

Na druhom domácom šampionáte, v roku 2006, Nationalelf túžil uspieť. Semifinálová drama však opäť patrila Talianom a Nemci sa museli uspokojiť s bronzom. Podobný výsledok dosiahli aj v Juhoafrickej republike a s troma titulmi majstrov sveta, štyrmi druhými miestami a štyrmi bronzovými medailami sú najčastejšie oceneným tímom v histórii majstrovstiev sveta. Dvanásť semifinálových účastí budú chcieť v Brazílii rozšíriť.

Kvalifikácia

Kvalifikácia z nemeckého pohľadu za dlhý komentár nestojí. Ocitli sa v pomerne náročnej skupine s tímami ako Švédsko, Rakúsko, Írsko, či Kazachsan a Faerské ostrovy. Odohrali desať zápasov, deväť z nich vyhrali a body stratili len po pamätnej remíze so Švédskom v pomere 4:4, hoci vyhrávali už 4:1. Neuveriteľných 28 bodov, 36 vsietených gólov pri desiatich inkasovaných. Nemci doslova rozdrvili konkurenciu a ani na chvíľu nikto nepochyboval o ich postupe. 

Nominácia

Brankári: Manuel Neuer (Bayern Munich), Roman Weidenfeller (Borussia Dortmund), Ron-Robert Zieler (Hannover)

Obrancovia: Jerome Boateng (Bayern Munich), Erik Durm (Borussia Dortmund), Kevin Grosskreutz (Borussia Dortmund), Benedikt Hoewedes (Schalke), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Marcell Jansen (Hamburg), Philipp Lahm (Bayern Munich), Per Mertesacker (Arsenal).

Stredopoliari:Julian Draxler (Schalke), Matthias Ginter (Freiburg), Mario Goetze (Bayern Munich), Sami Khedira (Real Madrid), Toni Kroos (Bayern Munich), Mesut Ozil (Arsenal), Marco Reus (Borussia Dortmund), Andre Schuerrle (Chelsea), Bastian Schweinsteiger (Bayern Munich).

Útočníci: Miroslav Klose (Lazio), Lukas Podolski (Arsenal, Thomas Mueller (Bayern Munich).

Herný systém

Jedným z takticky najzaujímavejších tímov na turnaji bude určite Nemecko. Tím Joachima Lowa v uplynulom období prešiel viacerými systémami, z ktorých všetky ovláda dokonale a môže tak vyrukovať na súpera s nejakým tým prekvapením. Najpravdepodobnejšou možnosťou je, že sa Nemci minimálne na začiatku turnaja budú prezentovať hrou bez typického útočníka. V tomto systéme je kľúčová úloha na tvorcoch hry, hrajúcich na pozícii falošnej deviatky. Mario Gotze a Mesut Ozil sa z pozície playmakera vysúvajú na hrot útoku. Odtiaľ pri rozohrávke zbiehajú do hĺbky poľa, kde si pýtajú prihrávku od svojich záložníkov a vyťahujú tak so sebou súperových obrancov. Zmenou miesta medzi týmito dvoma hráčmi pôsobia v obrane zmätok a hlavne uvoľnujú miesto pre svoje krídla, ktoré pôsobia vo formácii vyššie ako oni samotní.  V praxi to môžeme vidieť na nasledovnom obrázku.

Gotze sa z útoku posunul smerom do stredu ihriska, kam si prišiel po prihrávku Boatenga. V tomto konkrétnom prípade so sebou vytiahol ľavého obrancu, keby sa situácia odohrávala v strede, šlo by o stopéra alebo defenzívny štít. Jeho partner Ozil takisto púta pozornosť obrancu, stiahnutý smerom k stredu ihriska. V kamerunskej obrane tak vzniká nesúrodé rozostavenie, ktoré šikovnou prihrávkou a individuálnymi schopnosťami nemeckých hráčov, možno ľahko prekonať. Gotze v tomto prípade volí prihrávku stredom, kde vznikla diera. Do nej nabieha útočiaci nemecký hráč a akcia takmer končí gólom. 

Za útočiacou líniou hráčov je dvojica stredopoliarov, ktorú bude tvoriť Bastian Schweinsteiger a jeden z dvojice Khedira, Kroos. Keďže sa prvý menovaný asi nestihol dostať do ideálnej formy, prednosť by mal mať stredopoliar Bayernu. Úlohou tejto dvojice je zachytávať útoky súpera, ale aj poskytovať svojim ofenzívnym hráčom prienikové prihrávky zo stredu poľa. 

V defenzívnej štvorici je všetko jasné, keď aj Nemci hrajú na ofenzívnych krajných bekov, s Lahmom ako kapitánom s nevyčerpateľným fyzickým fondom a Durmom na ľavej strane. V strede obrany sa Nemcom ponúka viacero možností, či už je to Mertesacker, Hummels alebo Boateng, všetci sú výborní vo vzduchu, Boateng asi hráč s najlepšou rozohrávkou. 

Nemci sa prezentujú vysokým pressingom, ako môžeme vidieť na obrázku. Hráči Bayernu, naučení z klubu vyvinúť obrovský tlak na loptu v prvých sekundách po strate lopty, napádajú na súperovej polovici miestami až šesticou hráčov (alebo ako v tomto prípade až sedmičkou).

Fyzicky náročný spôsob hry však, zdá sa, zvládajú. 

Silné stránky

Stred poľa

Výkladnou skriňou nemeckého futbalu posledných rokov je jeho stred poľa. Hráči ako Ozil, Gotze, Kroos Muller, Draxler, Ginter, sú najtalentovanejšími stredopoliarmi v EUrópe, a to ešte chýba v mužstve Marco Reus, či ďalší. Aj preto sa snažia Nemci stavať hru na strede poľa, keďže tam sa koncentruje kvalita.

Nezlomný duch

Výhodou Nemecka na majstrovstvách bol a bude nezlomný duch. Nemci sa nikdy nevzdávali za žiadneho nepriaznivého stavu a práve na konci zápasov najčastejšie skórovali. Hoci sa charakter tímu za posledné roky zmenil, táto vlastnosť by sa vytratiť nemala. Nemci sú typické turnajové mužstvo, ktoré hrá najlepšie vtedy, keď treba.

Široký káder

Nemecké mužstvo skutočne má z čoho vyberať a všetci z nominovanej 23ky sú vyspelými hráčmi, schopnými kedykoľvek zasiahnuť do hry. Nemci môžu aj vďaka širokému kádru hrať prakticky na akýkoľvek systém. Dvaja útočníci Klose – Podolski boli základom pred pár rokmi, jeden útočník pred pár mesiacmi, nula útočníkov v súčanosti. Nemci môžu hrať stredom cez Ozila a Gotzeho, po krídlach, vzduchom, ak sa rozhodnú pre Kloseho (útočiaceho na rekord MS v počte gólov), či po zemi. Nespočet herných možností robí z Nemecka favorita.

Slabé stránky

Teoreticky, Nemci nemajú slabinu žiadnu. Prakticky, môže vznikať problém v strede poľa, kde Schweini s Kroosom nie sú práve najrýchlejšími hráčmi. Stred obrany takisto môže haprovať, v závislosti na jeho zložení a vzájomnej chémii stopérov. Otáznou môže byť forma Ozila a Gotzeho, ktorí v závere sezóny príliš priestoru na hviezdenie nemali. Ale to je len katastrofický scenár pre tím, ktorý oplýva najväčšími hviezdami svetového futbalu.

Traja najdôležitejší hráči

Mesut Ozil

Jednou takou hviezdou je Mesut Ozil. Po prestupe do Arsenalu ukazoval v prvej polovici sezóny záblesky geniality. Wenger Mesutovi dal voľnosť v hre, takú istú, ako dostáva v nemeckej reprezentácii. A vtedy je Mesut najefektívnejší. Jeho kreativita, prihrávky a dirigentské schopnosti budú kľúčové pre nemecké šance na turnaji. Našťastie, má za sebou celý ansánbl hráčov, ktorí ho môžu zastúpiť, a tak tlak nemusí byť až tak veľký. Aj tak je však obrovsky dôležitým hráčom.

Phillip Lahm

Kapitán, srdce a duša mužstva. Lahmov prínos je nielen ten na ihrisku, ale aj v kabíne. Phillip musí svojich spoluhráčov správne vyhecovať, aby sa pokúsili o vylepšenie dvoch doterajších bronzov z rokov 2006 a 2010. V mladom talentovanom tíme musí prebrať úlohu lídra.

Bastian Schweinsteiger

Stred poľa, ktorý sme spomínali, bude obhospodarovať takisto veľmi skúsený hráč, Bastian Schweinsteiger z Bayernu Mníchov. Basti na akomsi hybridnom poste medzi štítovým záložníkom a hlboko postaveným tvorcom hry, je spojivkom medzi obranou a útokom. Práve on musí zachytávať rýchle kontry súpera po strate lopty v útoku. A takisto on musí prenášať ťažisko hry z obrany do ofenzívy. Dispečer stredu poľa musí zažiť dobrý šampionát.

Mladík v centre pozornosti

Julian Draxler

V nabitej súpiske Nemecka nie je ľahké odhadovať, kto dostane koľko príležitostí, no najmä proti slabším súperom by sa aspoň nejaká mala ujsť Julianovi Draxlerovi. Bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa bude dariť mladučkému hráčovi, ktorý už teraz vo svojom klube plní úlohu lídra. Pre Draxlera pôjde prirodzene o prvý šampionát, a to, ako sa mu na ňom bude dariť, môže ovplyvniť budúcnosť nemeckej reprezentácie. Pretože práve Draxler je jej predstaviteľom.

Odhad výsledku

Odhadovať nemecké šance v skupine nie je nič zložité. Asi najväčším prekvapením v histórii majstrovstiev sveta  by bolo, keby Nemci prvýkrát od zavedenia skupinovej fázy, zo základnej skupiny nepostúpili. Nemci sú v tomto smere najúspešnejším tímom a nič nenaznačuje tmu, že by to malo skončiť. Pre Nemcov začína turnaj až od vyraďovacej fázy. V prípade postupu z prvého miesta sa dostanú až do semifinále, kde budú čeliť Argentíne. Tá Nemecku vráti minuloročnú prehru a postúpi do semifinále. Bronzový hetrik Nemecka pravdepodobne za úspech považovaný nebude.