Main Content

To Brazília naozaj potrebuje pomoc rozhodcu?

piatok, 13. jún 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

To Brazília naozaj potrebuje pomoc rozhodcu?
To Brazília naozaj potrebuje pomoc rozhodcu? | zdroj: © TASR

Otvárací zápas MS priniesol hneď veľkú kontroverziu, keď do vyrovnaného priebehu zasiahol japonský rozhodca Juiči Nišimura, ktorý vymysleným pokutovým kopom rozhodol o víťazstve Brazílie nad Chorvátskom.

Komentár Filipa Chudého

Začal sa futbalový festival v Brazílii, od ktorého si každý sľubuje veľa zážitkov. Väčšina by mala byť príjemných, lenže občas sa vyskytnú aj tie nepríjemné. Prvé z tých horších zažívajú Chorváti, ktorí síce neboli horší, ale otvárací zápas s domácimi prehrali. Vatreni zanechali veľmi dobrý dojem, no to je tak všetko, čo z prvého zápasu majú. Vo futbale sa totiž hrá na výsledok, a ten v podobe víťazstva dosiahli Brazílčania, hoci za priebeh zápasu si ho nezaslúžili.

Ak väčšina pred zápasom čakala víťazstvo domácich, tak sa aj dočkala, lenže za takýto zápas nikto pred Brazílčanmi nedá klobúk dole, naopak, Chorváti sa takejto pocty dočkajú. Tí totiž boli favoritovi stretnutia minimálne vyrovnaným súperom, dokonca ho neraz prevýšili. Začiatok stretnutia zvládli bravúrne, keď Olič roztrhal Alvesa v zuboch. Hosťujúci futbalisti umne využívali všetky slabiny domácich, o ktorých sa vedelo už pred turnajom, ale prvý zápas ich iba zvýraznil. Vysoko operujúci krajní obrancovia sú problém pri bránení, zvlášť vtedy, keď nefunguje ofenzíva ako má a lopty rýchlo idú opačným smerom. A hoci Brazília vyhrala, tak nie vlastným umením, ale šťastím.

No tiež treba dodať, že si poň išla. Pred prvým gólom vybojovali domáci loptu v strede poľa, čo bol základ, a Neymar trafil presne k žrdi, lenže rýchlosť strely nebola veľká. No brankár Pletikosa mal v tomto zápase evidentne problém sa odraziť a poriadne sa za loptou hodiť. To sa ukázalo hlavne pri treťom góle, keď dostal gól po ďalšej slabej strele, dokonca na žrď, ku ktorej mal blízko. Ale situácia z nadstaveného času už výsledok iba pečatila, rozhodlo sa inde.

Mužom zápasu nebol Neymar, ale japonský rozhodca Juiči Nišimura. Ten svojím rozhodnutím pri pokutovom kope napľul do tváre všetkým, ktorí sa tešili na začiatok týchto MS. Že to bola vymyslená penalta, videl celý svet. Dovtedy to bol nudný druhý polčas, v ktorom sa na niečo zmohli iba Chorváti, lenže Japonec zmenil dejiny zápasu. Bez tohto momentu by domáci iba veľmi ťažko vyhrali. Či to bol úmysel, alebo iba ľudská chyba, nech si posúdi každý sám. Dôležitejšie je to, aby sa MS 2014 nezmenili na frašku. FIFA vie, že Brazíliu potrebuje na turnaji čo najdlhšie, len by bolo dobre, aby sa na ňom udržala sama, bez cudzej pomoci. Alebo to naozaj potrebuje pomoc rozhodcov?

Ak sa FIFA chváli, že zaviedla s oneskorením niekoľko desaťročí predraženú technológiu na určenie gólu, tak by mala rýchlo uviesť do praxe aj videozáznam sporných situácií. A nech nikto nehovorí, že by to spomalilo hru, veď dokým Chorváti oprávnene protestovali, tak to bolo v zázname ukázané aj 10-krát. Dovtedy mohli rozhodcovi cez komunikačný systém oznámiť, že sa zmýlil a zdržanie by bolo ešte kratšie ako v skutočnosti. Alebo to niekomu vyhovuje takto, veď inak by sa nemohlo pomáhať...?

V diskusii sa vyjadrite, aký máte názor na Nišimurovu chybu?