Main Content

Veľvyslanec SR v Brazílii: Krajina nadchne svojou atmosférou

štvrtok, 12. jún 2014 16:35 | Autor: Jakub Mihálik

Veľvyslanec SR v Brazílii: Krajina nadchne svojou atmosférou
Veľvyslanec SR v Brazílii: Krajina nadchne svojou atmosférou | zdroj: © TASR

Ešte pred samotným začatím turnaja MS vo futbale v Brazílii sme sa so slovenským veľvyslancom, Milanom Cigáňom, rozprávali o tom, čo turnaj pre krajinu znamená a na čo sa musia slovenskí turisti pripraviť, v prípade, že sa vyberú sledovať futbalový sviatok naživo.

Začiatok šampionátu sa nezadržateľne blíži, pociťujete aj vy na veľvyslanectve zvýšenú futbalovú horúčku?

Možno preto, že Slovensko nepostúpilo na MS 2014, sme veľký počet slovenských fanúšikov zatiaľ nezaznamenali. Futbalové zápasy sa budú konať v 12 mestách brazílskej federácie a naše veľvyslanectvo je v hlavnom meste Brasília. Predpokladáme však, že počet turistov zo Slovenska bude pribúdať  po začiatku samotných MS, keď sa začnú rysovať lídri jednotlivých skupín. Atmosféra predvečera začiatku MS 2014 a futbalových „Vianoc“ začína hustnúť a na každom kroku je vidieť brazílske farby: žltú a zelenú ako symbol viery v úspech brazílskeho mužstva a podpory národného tímu.

Máte aspoň približné odhady, koľko fanúšikov zo Slovenska sa do Brazílie chystá? 

Podľa štatistiky ktorú sme získali, si asi len šesť desiatok Slovákov kúpilo vstupenky oficiálne cez portál FIFA. Je však veľa takých, čo dostali lístky od spoločností, v ktorých pracujú alebo od inštitúcii, ktoré sa priamo podieľajú na príprave MS 2014. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR umožňuje dobrovoľnú elektronickú registráciu slovenských občanov pred cestou do zahraničia, no týždeň pred začiatkom turnaja sa v systéme zaregistrovalo len 10 slovenských občanov, ktorí ako cieľ svojej cesty uviedli Brazíliu. Určite by som však odporúčal tento krok všetkým návštevníkom MS 2014, najmä tým, ktorí majú namierené na štadióny na severovýchode krajiny. V prípade nepredvídateľných situácii by sme ich vedeli priamo kontaktovať a zabezpečiť potrebnú pomoc, alebo usmernenie.

Prakticky od udelenia organizácie majstrovstiev sveta sa po celom svete šíria obavy o bezpečnosť návštevníkov. V JAR pred štyrmi rokmi sa nepotvrdili. Myslíte si, že aj Brazília situáciu zvládne? 

Obavy existujú nielen medzi návštevníkmi zo zahraničia, ale aj na strane brazílskych organizátorov. Podľa brazílskej vlády sú pripravené všetky bezpečnostné zložky v krajine tak, aby dokázali zabezpečiť pobyt cudzincov v krajine a umožnili im v maximálnej miere si vychutnať nezabudnuteľnú futbalovú atmosféru. Niet dôvod pochybovať o tom, či Brazília situáciu zvládne. Ako sami Brazílčania hovoria: „Budú to najlepšie majstrovstvá všetkých majstrovstiev“.

Ako vnímate súčasné protesty v celej krajine?

Protesty občanov, záujmových skupín, ale aj odborových organizácii a procesných zväzov sú na dennom poriadku. Mnohé z nich vo svojich požiadavkách poukazujú na to, že MS stáli neúmerne veľa peňazí vynaložených nie vždy účelne; poukazujú na predražené stavby štadiónov a stále nefungujúcu infraštruktúru. Tvrdia, že peniaze mohli byť efektívnejšie vynaložené do zdravotníctva a školstva alebo na obnovu ciest a zabezpečenie ďalších sociálnych istôt najnižších vrstiev obyvateľstva. Je mnoho skupín, ktoré využívajú nadchádzajúce MS na stupňovanie politického tlaku na vládu a na kritizovanie niektorých odvetví, ktoré nedosahujú požadované hospodárske výsledky. Som však presvedčený, že väčšina brazílskych občanov má záujem prezentovať Brazíliu ako pohostinnú  a dobrosrdečnú krajinu. Krajinu, ktorá zanechá na všetkých, čo sem merali cestu, nezabudnuteľné zážitky a fantastickú športovú atmosféru.

Aké rady poskytnúť pre fanúšikov, cestujúcich do Brazílie na majstrovstvá sveta, v prípade, že sa ocitnú v situácii, ktorej potrebujú pomoc?

Slovenské veľvyslanectvo v Brazílii so svojou sieťou konzulátov vedených honorárnymi konzulárnymi úradníkmi (Rio de Janeiro, Sao Paulo, Recife a Joinville) sú pripravené pomáhať a usmerňovať slovenských občanov v prípade núdze, ako je strata osobných dokladov, nutnosti lekárskej pomoci, právnej pomoci, ale aj v prípade ohrozenia, alebo okradnutia. Veľvyslanectvo na svojej web stránke informuje o všetkých potrebných informáciách v oblasti logistiky, bezpečnosti a praktických radách, ale aj o kontaktoch na všetky potrebné inštitúcie v krajine a slovenské zastúpenia v Brazílii. V prípade že bude potrebná okamžitá pomoc, členské krajiny EÚ majú dohodnutý systém vzájomnej súčinnosti a pomoci, preto stačí vyhľadať zastupiteľský úrad ktorejkoľvek krajiny Európskej únie.

Slovenskí občania na vstup do krajiny nepotrebujú víza a pobyt majú povolený do 90 dní. Nevyžaduje sa ani žiadne očkovanie pri vstupe do krajiny. Ako najdôležitejšie by som odporúčal slovenským občanom, ktorí navštívia Brazíliu počas MS, aby si uložili telefonický alebo mailový kontakt na slovenské Veľvyslanectvo v Brazílii, alebo Honorárny konzulát SR. Taktiež vyplnený a zaslaný registračný formulár o návšteve Brazílie by mohol byť nápomocný pri rýchlej a efektívnej pomoci zo strany veľvyslanectva.

Na čo najviac sa  musia slovenskí návštevníci pri prvotnom styku s Brazíliou pripraviť?

Asi by mali byť pripravení na príjemne naladených ľudí, dobrosrdečnosť, úsmev a pripravenosť každého Brazílčana pomáhať. Treba si však na druhej strane dať pozor aj na tých, ktorí budú chcieť využiť MS vo futbale, a príchod dôverčivých turistov z Európy využijú na vlastné obohatenie... Určite by mali pozorne vnímať usmernenia brazílskych usporiadateľov.

Čím táto krajina nadchne pri organizácii turnaja?

Určite fantastickou futbalovou atmosférou, keď každý zápas bude živým karnevalom farieb, hudby a samby.

Aký pokrok spravili v Brazílii od pridelenia usporiadateľstva? Zmenila sa výrazne tvár krajiny?

Nepochybne áno. Krajina zmenila svoju tvár a bude to viditeľné okamžite od prvej chvíle po prílete: nové letiská, lepšie značenie, zrýchlená doprava, zlepšená bezpečnosť a žlto-zelená výzdoba na každom kroku. I keď je veľa hlasov čo poukazujú na to, že krajina nestihla splniť sľuby spred siedmich rokov, keď získala usporiadateľstvo MS, progres a zmeny je vidieť na každom kroku.

Ako veľmi prospešné budú pre rozvoj Brazílie majstrovstvá sveta a následná olympiáda v Riu de Janeiro?

Ako som už spomínal, krajina investovala obrovské finančné prostriedky do infraštruktúry a zlepšenia života občanov najmä v mestách, kde sa budú konať futbalové zápasy. Nové letiská, hotely, dopravná infraštruktúra.... to všetko bude dôležité aj pri príprave letných olympijských hier v Rio de Janeiro v roku 2016. Takže rekonštrukcia Maracany a infraštruktúry v Rio de Janeiro je dôležitou súčasťou v tomto smere.

Čo by podľa vás znamenal titul majstra sveta pre ľud Brazílie a čo vlastne pre nich znamená futbal ako taký?

Futbal je pre Brazílčanov súčasť národnej identity a kultúry krajiny. V prípade, ak by získala Brazília titul majstra sveta, krajina by získala ešte väčšie sebavedomie a pre obyvateľov by to bolo potvrdenie toho, že nádej a viera vo víťazstvo mali zmysel. Opak bude národnou tragédiou.

Zvládnu domáci hráči tlak a vyhrajú?

Domáci futbalisti sú zvyknutí na tlak fanúšikov. Každý zápas aj v národnej lige je živým karnevalom, ošiaľom a prehliadkou futbalovej radosti. Určite to bude brazílskych futbalistov hnať k mimoriadnym výkonom.

Ste fanúšikom futbalu a zájdete si občas na nejaký zo zápasov na veľkom štadióne Maného Garrinchu?  

Nie, nie som fanúšikom žiadneho klubu. Futbal beriem ako súčasť brazílskej kultúry. Obdivujem a nadchýnam sa ľahkosťou a kreativitou, s akou zvládajú futbalovú loptu brazílski hráči. Považujem viacerých z nich za skutočných čarodejníkov tohto športu. Súčasný štadión Mané Garrincha som zatiaľ navštívil len raz a musím konštatovať, že to nie je len futbalový stánok, ale architektonický skvost, ktorý vyrástol na základoch pôvodného štadiónu. Dnes je to druhý najväčší štadión v Brazílii a svojim vybavením (zelenej technológii) jeden z najmodernejších na svete. Je zároveň multifunkčným štadiónom, ktorý by sa mal využívať pre širokú verejnosť aj po MS 2014.

Slovensko ani Česká republika nemajú na MS zastúpenie. Povinnosť velí držať palce domácim?

Keďže tu nemáme náš futbalový výber, tak budem asi držať palce miestnym. Ale viac z obdivu pre ich hru, ako z lokálpatriotizmu. (Úsmev)