Main Content

Rewayovo životné rozhodnutie

štvrtok, 12. jún 2014 13:50 | Autor: Jakub Mihálik

Rewayovo životné rozhodnutie
Rewayovo životné rozhodnutie | zdroj: © TASR

Mladý slovenský reprezentant Martin Reway v uplynulých dňoch riešil závažnú otázku toho, akým smerom sa bude uberať jeho kariéra. Vybral si dobre?

Komentár Jakuba Mihálika

Hlúpe zámorské pravidlá! Povedal si nejeden slovenský hokejový fanúšik a nepochybne aj samotný hráč, po tom, čo sa začalo v médiách rozoberať, kam povedú v ďalšej sezóne kroky Martina Rewaya. Kvôli nastaveným kritériám, ktoré nedovoľujú hráčom mladším ako 20 rokov hrať v AHL, ak boli predtým draftovaní zámorským juniorským tímom, musel Reway riešiť zapeklitý problém. Neuveriteľne hlúpe pravidlo. Vraj na to, aby chránilo mladých hráčov pred vstupom do seniorskej súťaže, na ktorú ešte nedozreli. Povedzte to hráčovi, ktorý už mal kvalitatívne záblesky  na seniorských majstrovstvách sveta.

Reway bez podpísanej zmluvy s Montrealom a bez možnosti hrať AHL, mal len dva výbery – kanadská juniorka alebo návrat do Európy v drese Sparty, s ktorou má platnú zmluvu. Približne na polovicu boli rozdelené názory ľudí na to, kam by sa mali uberať kroky reprezentanta, ktorému by každý doprial, čo najľahšiu cestu do NHL. Martin sa nakoniec, podľa informácií jeho juniorského tímu Gatineau, vracia do Európy. 

Nájde sa veľa kritikov tohto kroku. Česká liga je údajne slabá, Martin si zavrie cestu do NHL a podobne. Nevidím to až tak čierno.

 Reway už v minulej sezóne ukázal, že prerástol väčšinu svojich rovesníkov. Koniec koncov mu patrilo desiate miesto v priemernom počte bodov na zápas v rámci celej súťaže QMJHL. O rok starší by možno celé bodovanie vyhral, no aký by to malo význam pre jeho rast?

Aj na svetovom šampionáte sme mohli vidieť, že sa Martin potrebuje posunúť o krok ďalej. Do seniorského hokeja. Keď mu túto možnosť nedá Zámorie, musí si po ňu „odskočiť“ domov. Sparta Praha síce nie je klubom „slávnej“ KHL, no napríklad v Slovane by si zahral, podobne ako jeho kolega Marko Daňo, možno štvrtý útok, a o tom, že Reway hráčom pre štvrtý útok nie je, sa už popísalo dosť. V Sparte bude mať možnosť hrať svoju hru. 

Príklad Tomáša Hertla, ktorý po drafte ostal v materskej Slavii, aby potom zocelený seniorským hokejom vtrhol ako víchor do NHL, nech je príkladom toho, že aj z českej extraligy nie je do Ameriky až tak ďaleko. Nie je to však len prípad Česka. Švédi do juniorky svojich ani nepúšťajú a radšej im dávajú priestor v druhej švédskej lige. Fíni podobne, spomínaný Marko Daňo „jak by smet“.

Reway si už v Zámorí aké-také meno vytvoril. V minuloročnom kempe Montrealu ohúril, pokračoval skvelou sezónou v juniorke, žiaril na MS „20“, ktoré sú v Zámorí takisto sledované a všetko zakončil pomerne vydarenou účasťou na seniorskom šampionáte. V Montreale sú si určite vedomí toho, akého hráča draftovali. Z očí ho nespustia. Už ho potrebujú len pripraviť na seniorský hokej.

Túto možnosť Sparta určite ponúka. Reway sa v tíme, útočiacom takmer každú sezónu na titul, pri poskytnutej šanci môže stať dôležitou súčasťou seniorského mužstva a v budúcej sezóne, keď už bude spĺňať kritéria pre štart  v AHL, môže podpísať dvojcestnú zmluvu v NHL.  Ako vyzretý hráč, nie hráč, ktorý bude potrebovať ďalšiu sezónu na prechod z juniorskej kategórie k dospelým.

Rewayov návrat do Európy určite nie je katastrofou. Mladík má len tie najvyššie ambície, preto sa nebojím toho, že by sa v Sparte uspokojil a skĺzol do európskeho priemeru.  Seniorský hokej v pomerne kvalitnej európskej súťaži môže pomôcť v jeho raste. V čase, keď sieť zámorských skautov je v Európe hustejšia ako kedykoľvek predtým, obavy o to, že „zíde z očí, zíde z mysle“, nemajú opodstatnenie. Navyše verím, že v tak profesionálnej lige, akou je NHL, určite predstavitelia klubu konzultovali s Martinom, či jeho agentom, čo bude pre nášho mladíka najlepšie.

Držím Martinovi palce, aby sa jeho rozhodnutie ukázalo ako správne. Hokejista s veľkým nadaním spravil obrovský krok, ktorý ovplyvní celú jeho budúcu kariéru. Verím, že pozitívne.