Main Content

Vyspovedali sme šéfov fanklubov Realu Madrid a FC Barcelona

pondelok, 9. jún 2014 09:52 | Autor: Silvia Petrašková

Vyspovedali sme šéfov fanklubov Realu Madrid a FC Barcelona
Vyspovedali sme šéfov fanklubov Realu Madrid a FC Barcelona | zdroj: © TASR

FC Barcelona a Real Madrid zvedú proti sebe poslednú ostrú bitku tejto sezóny. Do pomyselného súťažného ringu sa však tentoraz proti sebe postavili iní futbaloví „rivali“ – oficiálni šéfovia slovenských futbalových fanklubov oboch španielskych veľkoklubov.

Pozvanie do posezónneho rozhovoru pre portál sport7.sk prijali jeho obaja aktéri, Peter Bellás za slovenský fanklub FC Barcelona - Penya Barcelonista Eslovaca dels Alts Tatras a Lukáš Mojsej za La Peňa Madridista de Eslovaquia, fanklub Realu Madrid.

Peter Bellás (FC Barcelona)

Peter prvá otázka na úvod. Ako hodnotíte nedávno skončenú sezónu FC Barcelony?

Tento ročník nebol pre FC Barcelona určite pozitívny. Aj napriek tomu, že prvá polovica sezóny vyzerala veľmi sľubne, mužstvo nebolo schopné dobre rozbehnutú sezónu zakončiť titulom a nakoniec zostal klub bez jedinej trofeje, čo sa naposledy stalo v ročníku 2007/2008. K tomu došlo k úmrtiu bývalého trénera Tita Vilanovu a po sezóne sa s klubom rozlúčili aj dlhoročné opory Carles Puyol a Victor Valdes.

Aj tá posledná nádej na zisk titulu v domácej lige však zhasla v poslednom kole, keď hráči FC Barcelona len remizovali s prvým tímom tabuľky Atléticom Madrid a na vlastnom štadióne mu tak chtiac-nechtiac odovzdali majstrovské žezlo. Je podľa Vás trofej skutočne v tých správnych rukách? Bude Atlético Madrid nielen pre Barcu ale aj pre zvyšné tímy domácej lige hrozbou i pre nadchádzajúcu sezónu?

Atlético Madrid ukázalo, že je tímom s ktorým treba v najbližších rokoch počítať. Veľmi ma zaujal koncept trénera Simeoneho a odhodlanie hráčov v každom zápase vyhrať. Tréner vytvoril veľmi kvalitné mužstvo a skvelý kolektív, čo sme sa mohli presvedčiť aj v zápasoch s FC Barcelonou, kde Barca iba päť krát remizovala a raz prehrala.

Sezóna 2013/2014 bola z pohľadu hráčov FC Barcelony skutočne nešťastnou. Smútok a sklamanie sa na nich valil nielen na ihrisku, ale žiaľ aj vo vlastnej kabíne. Nečakaná smrť bývalého trénera Tita Vilanovy, klubový odchod brankárskej legendy Victora Valdésa a trénera Gerarda Martina sú ranami, ktoré budú zrejme ešte poriadne dlho bolieť.

Ako som už spomenul, určite hrali tieto udalosti dôležitú rolu aj pri výkone celého mužstva. Najmä úmrtie Tita Vilanovu bola za posledné roky tým najhorším momentom nie len pre hráčov, ale aj pre všetkých fanúšikov „blaugranas“ na svete.

Lionel Messi, je hráč, ktorý si v tejto sezóne musel z radov športovej verejnosti vypočuť nie jednu štipľavú poznámku na svoju adresu. Vyčítali mu mnohé, napríklad to, že sa v tíme doslova nudí, alebo že už nemá tú správu inšpiráciu do hry. Ako na tieto „kuvičie“ hlasy reagujete Vy osobne?

Nepáči sa mi kritika, ktorá sa v poslednom období zniesla na Lionela Messiho. Aj Messi je len človek a určite sú hlasy o jeho negatívnom prístupe k zápasom nadnesené. Na to, čo za posledné roky ukázal a k akým titulom nás priviedol nie je podľa môjho názoru možné zabúdať a za to zaslúži obrovské uznanie. Určite sa na slabších výkonoch podieľalo aj jeho zranenie a šetrenie síl na blížiace sa MS v Brazílii. Všetci však veríme, že v novej sezóne to bude starý dobrý Lionel Messi.

Najlepší hráč sezóny? Najpamätnejší zápas? Najkrajší gól?

Alexis Sanchez. Po nie veľmi úspešných prvých dvoch rokoch v drese FC Barcelona, bol podľa mňa tento ročník pre Alexisa veľmi úspešný. Zápas proti Realu Madrid a výhra 3:4 a zápas v Manchestri proti domácemu City, ktorí sme spoločne zažili s ďalšími členmi fanklub. Alexisov gól proti Realu Madrid pri domácej výhre 2:1

Keďže tento rozhovor je tzv. „mini El Clásicom“ šéfov fanklubov tak Barcy, ako aj Realu Madrid, otočme „list“ na druhú stranu a pozrime sa na nedávno skončenú sezónu v španielskej Primera Divisón z  pohľadu súpera. Peter, aký je Váš názor na putovanie Realu Madrid sezónou 2013/2014? Ako hodnotíte jeho súťažné ťaženie, či už v lige alebo v pohárových súťažiach?

Výkony Realu Madrid boli počas roka veľmi kvalitné, hlavne v Lige majstrov. Okrem druhého zápasu s Dortmundom ukázali svoju silu. Slabšie už boli výkony ku konci v La Lige, čo sa aj ukázalo ako rozhodujúce v boji o titul.

Najlepší hráč sezóny v kádri Realu Madrid?

Podľa môjho názoru sa dobrými výkonmi prezentoval Luka Modrič.

Ako hodnotíte počínanie Carla Ancelottiho v tíme Realu Madrid v rámci aktuálne skončenej sezóny?

Som rád, že príchodom Carla Ancelottiho sa „ukľudnili“ napäté zápasy s FC Barcelona, ktoré tu boli za pôsobenia Josého Mourinha. Carlo Ancelotti je veľmi skúsený tréner s množstvom titulov, ktoré získal s viacerými mužstvami. Myslím, že je to za posledné roky jedno z najlepších rozhodnutí Realu.

Váš hodnotiaci komentár na oba zápasy tohto sezónneho El Clásica? V čom boli iné oproti predchádzajúcim?

Som rád, že sme oba zápasy proti Realu Madrid vyhrali. Ako som spomínal, oproti minulým sezónam, keď bol na lavičke José Mourinho, neboli tohtoročné zápasy až tak vyhrotené, v oboch zápasoch si museli prísť fanúšikovia na svoje, nakoľko kvalitou spĺňali tie najvyššie kritéria a padlo v nich veľa gólov.

A čo nová sezóna? Čo by mali hráči „blaugranas“ urobiť preto aby sa v nadchádzajúcej sezóne vrátili na svoju starú známu víťaznú vlnu, ktorá im nakoniec zaručí aj vytúžený návrat k zisku trofejí?

Po príchode nového trénera, dochádza k veľkej obmene kádra, jednej z najväčších za posledné roky. Som sám zvedavý ako sa hráči popasujú s touto situáciou a ako zapadnú do tímu nové posily. Všetci očakávame návrat k hre Barcelony, ktorá tu bola za pôsobenia Pepa Guardiolu.

Posledná otázka – fanklub. Prichádza futbalové leto a k nemu neodmysliteľne patria klasické letné zrazy fanúšikov. Tí slovenskí majú svoj tohtoročný už čerstvo za sebou. Aké ohlasy u nich zanechal a ako ste s ním spokojný?

V dňoch 8.-9.5 2014 sa v Krpáčove uskutočnil prvý Letný zraz nášho fanklubu. V minulom roku sme organizovali dve podobné akcie - Valné zhromaždenia, avšak obe sa niesli v oficiálnejšom duchu, tento zraz mal za cieľ - oddych, možnosť pre členov stretnúť sa s ďalšími členmi a informovanie o ďalších krokoch fanklubu v najbližšom období. Reportáž, fotografie a videá nájdete na našej stránke fcbarca.sk.


Lukáš Mojsej (Real Madrid)

Lukáš prvá otázka na úvod. Futbalisti Realu Madrid a jeho fanúšikovia zrejme ešte dnes neustále spomínajú na skutočne fantastické lisabonské finále, ktorého sme mohli byť nedávno svedkami. Prezraďte nám, ako hodnotíte tento pamätný finálový zápas z Vášho pohľadu?

Finále nakoniec pre nás dopadlo skvele až s nespravodlivo krutým výsledkom voči Atléticu. Každopádne, verili sme do poslednej minúty a podarilo sa. V predĺžení už súperovi chýbali sily. Aj skrz tohto víťazstva možno túto sezónu hodnotiť veľmi úspešne. A dokonca nebyť posledných lajdáckych zápasov mohli sme zabojovať aj o titul v lige. Každopádne nič to už nemení na tom, že Atlético si titul v lige zaslúžilo. Verím, že aj najbližšia sezóna nám prinesie veľa radosti, keďže Real Madrid ma mladé mužstvo verím, že nás čakajú príjemné roky.

Kameňom úrazu pre hráčov Realu Madrid nebola v tejto sezóne tentoraz stará známa FC Barcelona, ale iný konkurenčný celok, madridské Atlético s ktorým zvádzali neľútostný boj až do samého záveru futbalovej sezóny. Ako hodnotíte počínanie madridskej konkurencie tohtoročnou súťažou?

Je až neuveriteľné, ako zvládlo Atlético túto sezónu. Ich prínos čo do kvality a súťaživosti len pomohol španielskej lige, čoho výsledkom bol veľmi napínavý ligový ročník. Simeone odviedol vynikajúcu prácu. Otázkou ostáva, ako dopadne Atléticu prestupové leto, nakoľko v jeho kádri je viacero hráčov o ktorých je, resp. bude určite záujem.

V už tradičnom klubovom mini súboji Ronaldo vs. Messi vyšiel pre túto sezónu víťazne tentoraz Portugalčan. Zatiaľ čo Argentínčanovi v nej vyčítali všetko čo sa len vyčítať dalo, Ronaldo v nej ťahal za ten silnejší koniec. Žiaril nielen po tímovej, ale aj po individuálnej stránke, čoho dôkazom boli aj jeho tradičné gólové rekordy. Ako hodnotíte jeho tohtoročnú sezónu?

Cristiano Ronaldo spoločne s Lionelom Messim sú absolútna špička vo svetovom futbale. Ronaldo mal síce lepšie štatistiky, avšak osobne si myslím, že tie by boli u obidvoch ešte oveľa lepšie nebyť zranení. Ronaldo vynechal na svoje pomery oproti minulým sezónam veľa zápasov. Každopádne jeho čísla sú neuveriteľné a jeho efektivita fenomenálna.

Najlepší hráč? Najpamätnejší zápas? Najkrajší gól sezóny?

Ťažko mi je určiť jedného hráča, nakoľko táto sezóna vyšla viacerým hráčom, ako napr. Modrič, Di Mária, Bale, Ramos samozrejme Ronaldo a tak ďalej. Každopádne asi top je Cristiano Ronaldo, ktorý ťahal svoj tím v každej súťaži a najvýraznejšie v Lige majstrov. Najkrajším zápasom bolo finále Španielskeho pohára proti Barcelone, kde Real získal prvú trofej. Určite by som ešte spomenul zápas s Bayernom v Mníchove bol to neuveriteľný večer. Pekných gólov dali hráči Realu v tejto sezóne viacero, avšak ak mám vybrať jeden tak, by to bol asi gól Garetha Balea proti Barcelone vo finále Španielskeho pohára.

Lukáš, aký je Váš názor na putovanie FC Barcelony sezónou 2013/2014? Akými výkonmi sa podľa Vás prezentovala, či už v lige alebo v pohárových súťažiach?

Barcelone táto sezóna určite nevyšla. Očakávania jej fanúšikov po dlhých rokoch úspechov a získavaní mnohých trofejí táto sezóna učíte nenaplnila. Možno je to práve tým, že hráčom Barcelony chýbala oproti minulým rokom motivácia navyše. Tiež treba spomenúť, že ju celý rok sprevádzalo viacero škandálov čo tiež nepridalo na pohode v tíme. Barcelonu dosť trápila obrana, kde vo viacerých zápasoch improvizovali. Každopádne má stále svoju silu a myslím si, že budúca sezóna prinesie opäť napínavé zápasy medzi Realom a Barcelonou.

Najlepší hráč sezóny v kádri FC Barcelona?

Pre mňa je to jednoznačne Andrés Iniesta. Obdivujem tohto hráča a dá sa povedať, že je to jediný hráč Barcelony, ktorého by som si vedel predstaviť v tíme Realu Madrid.

Ako hodnotíte počínanie Gerarda Martina v tíme FC Barcelona v rámci aktuálne skončenej sezóny?

Myslím, že to mal veľmi ťažké. Namotivovať hráčov po dlhoročných úspechoch určite nebolo jednoduché. Prvá polovica sezóny Barcelone vychádzala a nič nenasvedčovalo, aby sa to malo zmeniť. Zlom prišiel po novom roku. Každopádne si myslím, že trénovať mužstvá, ako je Real alebo Barcelona, môže trénovať iba pár jedincov, nakoľko získať si rešpekt množstva hviezdnych hráčov a vedieť s nimi vychádzať je veľmi ťažká úloha. A mám pocit, že práve ten rešpekt zo strany hráčov voči Martinovi chýbal.

Váš hodnotiaci komentár na oba zápasy toho sezónneho El Clásica? V čom boli iné oproti predchádzajúcim?

V prvom rade mám pocit, že tohtoročné zápasy s Barcelonou boli oproti minulým rokom menej kontroverzné. Opäť tam samozrejme bolo viacero vecí, o ktorých sa veľa rozprávalo a písalo, ale nechutných javov bolo určite menej. Pre mňa, ako fanúšika Realu najviac zarezonoval zápas v Madride, ktorý Real prehral 3:4 a práve v tomto stretnutí bolo viacero rozhodnutí rozhodcu, s ktorými sa neviem stotožniť. Každopádne to posledné El Clásico vo finále Španielskeho pohára nám prinieslo viac radosti a víťazný gól Balea bol čerešničkou na torte.

Čo by mali hráči Realu Madrid do nadchádzajúcej sezóny určite zlepšiť, resp. čoho sa vyvarovať?

Táto sezóna hlavne jej druhá časť ukázala skutočnosť, že hráči si zvykli na Ancelotiho systém a bolo to vidieť aj na ihrisku. Problém vidím hlavne v strate koncentrácie v určitých zápasoch a niekedy až trestuhodné zahadzovanie šancí. Keď po dobrej fáze v zápase nepochopiteľne zvykli prísť situácie, keď sa Real dostával pod tlak a veľakrát to skončilo gólom. Hlavné posledné zápasy v tejto sezóne boli toho živým príkladom. Každopádne káder Realu Madrid je dovolím si povedať mladý a pri správnej konštelácii nám fanúšikom Realu môžu najbližšie roky priniesť veľa radosti v podobe mnohých trofejí.

Posledná otázka – fanklub. Prichádza futbalové leto a k nemu neodmysliteľne patria klasické letné zrazy fanúšikov. Slovenskí fanúšikovia FC Barcelony majú ten svoj čerstvo za sebou. Ako sú na tom fanúšikovia Realu Madrid?

V lete chystáme viacero akcii o ktorých budú naši členovia určite informovaný. Najbližšie sa chystáme do Maďarska, kde sme prijali pozvanie na stretnutie fanklubov. Na toto stretnutie sa chystajú aj členovia fanklubov zo Slovinska, Srbska, Chorvátska a Bulharska. Jeho súčasťou bude aj oficiálny futbalový turnaj medzi jednotlivými fanklubmi. Následne pripravujeme v spolupráci s fanklubom Barcelony futbalový zápas Slovenské El Clásico, čo bude určite tiež zaujímavá akcia.