Main Content

Tenis-Roland: Nadal na Federerov rekord nemyslí, strýka obchádzal infarkt

pondelok, 9. jún 2014 08:05 | Autor: TASR

Paríž 9. júna (TASR) - Antukový kráľ túži po jubilejnom triumfe na Roland Garros. Nevie si však predstaviť, že by štadión v jeho obľúbenom parížskom areáli raz niesol jeho meno. Španielsky tenista Rafael Nadal uspel aj vo svojom deviatom finále na dvorci Philippa Chatriera a vylepšil svoju impozantnú bilanciu na druhom podujatí veľkej štvorky na 66:1. Ziskom 14. grandslamového titulu vyrovnal zápis legendárneho Američana Petea Samprasa a v historickej tabuľke sa dostal na druhé miesto za Švajčiara Rogera Federera, ktorý má na konte 17 trofejí.

"Na vyrovnanie Rogerovho rekordu zatiaľ nemyslím. Žijem prítomnosťou a momentálne je pre mňa najdôležitejšie to, že som triumfoval na antukovom vrchole sezóny. Na turnaji, ktorý je pre mňa srdcovkou. Chcem si to patrične užiť. Počas Roland Garros vždy oslavujem narodeniny a uvedomujem si, že som o rok starší. Teraz mám 28 a tých príležitosti vyhrať tento turnaj už nebude až tak veľa. Z tenisu mám však stále veľkú radosť, venujem sa mu celý život a v novej sezóne chcem zabojoval o jubilejný desiaty triumf. Nemyslím si však, že aj keby som pridal do svojej zbierky ešte viac titulov, areál by v budúcnosti mali premenovať na Nadal Garros. Roland Garros je veľmi pekný názov, nie je žiaden dôvod ho meniť," povedal Nadal pre akreditované médiá.

Španielove ukazovatele na antuke sú obdivuhodné. V Paríži ťahá rekordnú 35-zápasovú víťaznú šnúru, na "červenom piesku" triumfoval v 90 z 91 dueloch hraných na tri víťazné sety. Na prípravných turnajoch pred Roland Garros sa nevyhol viacerým zakolísaniam. V Monte Carle nestačil na krajana Davida Ferrera, v Barcelone mu vystavil "stopku"ďalší Španiel Nicolas Almagro a vo finále v Ríma prehral so Srbom Novakom Djokovičom. Vo francúzskej metropole sa však zlepšoval od zápasu k zápasu a rovnako ako vlani i predvlani znemožnil Djokovičovi skompletizovať grandslamovú zbierku. Zároveň si udržal post svetovej jednotky. Nadalov strýko a tréner Toni bol rád, že sa finálový súboj skončil v štyroch setoch. "Bol som zrelý na infarkt a neviem, či by to moje srdce vydržalo, ak by hral piaty set. Ani Rafa po sérii dlhých náročných výmen už na tom nebol fyzicky na sto percent. Povedal mi, že dostával kŕče do lýtka a ak by prišlo k päťseťáku, zrejme by si musel zavolať fyzioterapeuta."