Main Content

Je Svetový pohár dobrou správou pre medzinárodný hokej?

nedeľa, 8. jún 2014 13:56 | Autor: Jakub Mihálik

Je Svetový pohár dobrou správou pre medzinárodný hokej?
Je Svetový pohár dobrou správou pre medzinárodný hokej? | zdroj: © TASR

Predstavitelia kanadsko-americkej súťaže v uplynulých dňoch vyhlásili, že od roku 2016 by sme sa mohli dočkať obnovenej premiéry Svetového pohára v hokeji. Dôvod na tešenie? Skôr nie!

Komentár Jakuba Mihálika

Zo Zámoria prišla pred pár dňami správa o znovunaštartovaní projektu s názvom Svetový pohár. Ten má nadväzovať na doby dávno minulé, keď sa turnaj s podobným názvom, či názvom Kanadský pohár, uskutočňoval v mimoolympijskych rokoch, aby porovnával kvalitu východoeurópskeho a kanadskoamerického hokeja. Zatiaľ, čo vtedy mal turnaj význam, keďže Kanaďania kvôli bojom o Stanley Cup neposielali svoje výbery na majstrovstvá sveta a ich farby reprezentovali len hráči vybraných klubov, pričom obe strany chceli byť informované o pokrokoch v hokeji súpera pred olympijskym zápolením, teraz si ním nie som celkom istý. 

Teda, tuším. Ale radšej by som sa mýlil. NHL je dlhé roky známa svojou kritikou olympijskeho turnaja. Oficiálne sa jej nepáči, že musí prerušiť svoj program na tri týždne a bojí sa o zdravie svojich hráčov. Neoficiálne jej prekáža, že si z olympijskeho finančného koláča nemôže ukrojiť. A tak špekuluje. V Salt Lake City 2002, či Vancouveri 2010 špekulovať nemohla, pretože sa turnaj uskutočnil na severoamerickej pôde a najmä na hokej hrdí Kanaďania by Bettmana a spol zlynčovali, keby NHL neprerušil. V Soči boli zase všetci zvedaví na zlyhanie Rusov po organizačnej stránke (čo neprišlo) a Kanada ich chcela pokoriť na vlastnej pôde (čo prišlo). Ďalšia zimná olympiáda sa uskutoční v nehokejovom juhokórejskom Pjongčangu a tu už priestor na špekulácie je. Kórejský hokejový trh je pre NHL nezaujímavý. Hokejové zápasy sa v tomto časovom pásme budú odohrávať večer, keď Severná Amerika spí, prípadne už ráno pracuje. Logisticky je turnaj vzdialený. A tak ďalej, a tak podobne. Rád by som sa mýlil, no možno práve kvôli plánovanej neúčasti hviezd NHL na tomto turnaji, sa obnovila myšlienka Svetového pohára.

Zatiaľ, čo predchádzajúce slová sú mojou špekuláciou, jedno, v súvislosti s obnovením Svetového pohára, je isté. Utrpí medzinárodný hokej pod hlavičkou IIHF. Ak sme v tomto roku na majstrovstvách sveta len smutne sledovali neochotu hráčov reprezentovať, tak po zavedení Svetového pohára sa bude veľmi nebezpečne blížiť nule. Nielen v olympijskom roku, ako tomu je teraz, ale aj v párnych rokoch neolympijskeho obdobia. A možno celkovo. Svetový pohár sa má totiž odohrávať v septembri, to znamená posunutie hráčskej prípravy už niekde na koniec júla, možno aj skôr. Svetový šampionát trvá až do konca mája. To dáva prakticky nulový čas hráčom na oddych po náročnej sezóne. Z prestížneho hľadiska a aj s očakávaným presadzovaním klubov NHL v prospech Svetového pohára, bude účasť najlepších hráčov z NHL na majstrovstvách sveta prakticky neexistujúca. Svetový pohár tak môže byť klincom do rakve MS v takej podobe, ako ju (ešte stále) poznáme.

Potom tu je aspekt kvality. Olympiáda má svoju špecifickú atmosféru kvôli tomu, že sa koná raz za štyri roky. Každý fanúšik hokeja sa na ňu teší, chce totiž po dlhej dobe vidieť to najlepšie zo sveta na jednom turnaji. Teší sa na ňu aj hráč, chce sa po dlhom období porovnať s najlepšími. Ak im do oného štvorročného obdobia v polovici vtesnáme obsadením podobný turnaj, jeden alebo druhý alebo oba turnaje stratia na príťažlivosti.

Na prvý pohľad je pekná predstava, že Svetový pohár fanúšikom prinesie viac kvalitného hokeja. Na druhej strane sa musíme obávať, či nebude mať opačný efekt. Svetový pohár možno opäť po jednom uskutočnení zanikne. To by bol lepší scenár, ako vtedy, keby jeho zavedením utrpela kvalita olympijskeho turnaja a v našich končinách populárne majstrovstvá sveta by sa zmenili na treťotriedny turnaj. Čas ukáže. 

 

Odporúčané články