Main Content

Najpamätnejšie okamihy MS: Millov tanec africkej obrody

nedeľa, 3. jún 2018 13:49 | Autor: Jakub Mihálik

Roger Milla
Roger Milla | zdroj: Instagram

Futbalové majstrovstvá sveta sú predo dvermi a my si ešte pred ich začiatkom pripomíname tie najpamätnejšie momenty šampionátov minulých. Dnes si zaspomíname na tanec Rogera Millu, ktorý znamenal revolúciu afrického futbalu.

Africký futbal bol vždy synonymom zaujímavej hry, no absolútneho taktického zlyhania, čo africkým reprezentáciám na majstrovstvách sveta znemožňovalo výraznejší úspech. Do roku 1986 sa žiadny africký zástupca nedostal do vyraďovacích kôl. Plnil vždy rolu fackovacieho panáka, ktorý len na papieri napĺňa heslo FIFA, že futbal je hrou pre všetkých, zo všetkých častí sveta.

Po Maroku, ktoré do osemfinále prekĺzlo v Mexiku 1986, sa do vyraďovacej fázy dostal hrdý Kamerun. V ich prípade však nešlo len o to, že sa nejak pretrmácali do osemfinále, ale o to, akým spôsobom sa to stalo. 

Kamerunčania najprv vo svojom prvom vystúpení na šampionáte porazili obhajcov majstrovského titulu, Maradonovu Argentínu. Potom prišiel zápas s Rumunskom. V ňom zažil prelom vo svojej kariére kamerunský futbalista Roger Milla. Doma legendárny, no mimo Francúzska nie príliš známy futbalista však svoj medzinárodný prelom zažil až v čase, keď jeho kariéra skončila. Ako to? Roger ukončil svoju kariéru v roku 1989. Na MS v Taliansku sa dostal až po tom, čo ho k návratu presvedčil samotný prezident Kamerunu. Milla sa vrátil. Len ako náhradník, ale vrátil. Prišiel, videl, zvíťazil a ohúril.
Milla ako striedajúci hráč dvoma gólmi potopil Rumunsko. Kamerun síce prehral svoj posledný zápas v skupine so Sovietskym zväzom, ale nakoniec im to stačilo na prvé miesto v skupine. 

Azda najpamätnejší moment potom prišiel v samotnom osemfinále. Kamerun nastúpil proti silnej Kolumbii s Carlosom Valderramom, Reném Higuitom, či Andrésom Escobarom. V riadnom hracom čase sa zápas skončil výsledkom 0:0. Na rad prišlo predĺženie.

Na kamerunskej strane sa ako striedajúci hráč opäť objavi 38-ročný futbalista Roger Milla. Hravý, vyspelý, no bez aury šampióna. Symbol afrických tímov. V 106. minúte sa Milla dostal cez dvoch kolumbijskych obrancov a popri Higuitovi poslal loptu do siete. Opäť predviedol svoju šampionátovú oslavu, keď bežal k rohovej zastávke a začal pri nej tancovať. Len o tri minúty neskôr sa škorpiónový brankár Juhoameričanov dostal svojim typickým spôsobom takmer až na polovicu súpera, no prihrávka na obrancu sa mu stala osudnou, keď spätnú malú domov vystihol Roger Milla, obišiel Higuitu a upravil na 2:0 pre Kamerun. Štvrtý gól Millu, štvrtá oslava pri rohovej zastávke, no až táto vstúpila do histórie. 

VIDEO: Roger Milla na MS 1990

Futbalový dôchodca, tancujúci pri rohovej zastávke ako malé dieťa, tešiace sa zo svojho prvého gólu v živote. No nebol to len pekný príbeh jednotlivca, ktorý zažiaril až po konci kariéry. Millov gól znamenal postup Kamerunu do štvrťfinále. Prvýkrát v histórii afrického futbalu. Afričania až vtedy skutočne uverili, že môžu vo futbale niečo znamenať. Bol to práve Millov postupujúci gól, ktorý inšpiroval Afriku k futbalovému boomu, ktorý nasledoval. Bol to práve veterán, ktorý bol vzorom nastupujúcich futbalistov, z ktorých sa neskôr stali najlepší futbalisti sveta. Bol to práve Milla, ktorého si za vzor vzali Kanu, Drogba, Eto´o, či Touré. Bol to práve Milla, ktorý dal Afrike