Main Content

TOP 10 strelcov histórie majstrovstiev sveta

nedeľa, 8. jún 2014 12:27 | Autor: Jakub Mihálik

Snom každého začínajúceho futbalistu je vsietiť gól na majstrovstvách sveta. Podarí sa to však len tým najlepším A ak skórujete na vrcholnom fóre viacnásobne, vaše miesto v histórii je zaručené. Pozrite si 10 historicky najlepších strelcov majstrovstiev sveta vo futbale. Prenikne niekto z aktívnych hráčov medzi túto smotánku svetového futbalu? Zažijeme po brazílskom turnaji zmenu na prvom mieste historických štatistík?

Gary Lineker, Gabriel Batistuta – 10 gólov

Gary Lineker, Gabriel Batistuta – 10 gólov

Desať gólov na majstrovstvách sveta je hranica absolútnej extratriedy. Túto hranicu dosiahli aj dvaja futbalisti, ktorým na pokorenie dvojciferného čísla stačilo 12 zápasov na tomto podujatí. Angličan Gary Lineker je jedným z najlepších strelcov histórie Premier League a to, že je najlepším strelcom tradičnej futbalovej mocnosti, Anglicka, na svetových šampionátoch, svedčí o jeho význame pre Albion. Na MS 1986 vsietil bývalý snajper Tottenhamu Hotspur šesť gólov, vrátane hetriku do siete Poľska pri víťazstve 3:0. Paraguaju dal dva góly pri rovnakom výsledku a vo štvrťfinále bol jediným strelcom Anglicka pri famóznej show Maradonu. Lineker sa so šiestimi zásahmi stal najlepším strelcom turnaja. O štyri roky neskôr v Taliansku skóroval do siete Írska,vo štvrťfinále dvoma gólmi z penált v závere zápasu a predĺžení poslal domov Millov Kamerun a skóroval aj v semifinále proti Západnému Nemecku. Nestačilo, po penaltách postúpili Nemci.
Na delenej pozícii s anglickou legendou je iná legenda. Veľkí rivali Anglicka, reprezentácia Argentíny, mala počas 84 rokov histórie MS vo svojich kádroch viacerých velikánov, ako Mario Kempes, či Diego Maradona, ktorí dotiahli Albicelestes k titulom majstra sveta. Najlepším strelcom tejto futbalovej mocnosti na MS je však Gabriel Batistuta. Legendárna deviatka s prezývkou Batigol. Fenomenálny strelec sa predstavil na troch svetových šampionátoch. V tom prvom, v roku 1994, „obštastnil“ svojim hetrikom obranu Grécka pri víťazstve 4:0. O štyri roky neskôr vo Francúzsku dal gól Japonsku a opäť si pripísal hetrik, keď prispel k debaklu  Jamajky v pomere 5:0. Turnaj zakončil gólom do siete Anglicka. Na šampionáte v roku 2002 sa Argentíne v skupine smrti príliš nedarilo, a tak ani Batigól nežiaril tak výrazne ako v minulosti. Dal len jeden gól Nigérii a po základných skupinách sa balil, spolu so svojim tímom, na cestu domov.