Main Content

Futbal-MSF14: Posledné meno tímu napíšu na trofej pre majstrov sveta v roku 2038

sobota, 7. jún 2014 17:05 | Autor: TASR

Rio de Janeiro 7. júna (TASR) - Hmotnosť 6,175 kg, výška 36 cm, materiál – 18 karátové čisté zlato (75%) a toto leto opäť objekt túžob. Každé štyri roky zvádzajú súboj najlepšie futbalové reprezentácie sveta o túto najdôležitejšiu trofej - FIFA World Cup.

V rokoch 1930 - 1970 dostávali víťazné tímy na svetových šampionátoch trofej Julesa Rimeta. Bola to trofej známa jednoducho pod prezývkou World Cup alebo Coupe du Monde, ale v roku 1946 ju definitívne premenovali po prezidentovi FIFA Julesovi Rimetovi, ktorý zorganizoval prvý turnaj. V roku 1970, keď Brazília získala tretí svetový primát, dostali "kanárici" trofej natrvalo. Avšak v roku 1983 ju ukradli neznámi páchatelia a údajne roztavili zlodeji.

Po roku 1970 bola nová trofej známa pod názvom FIFA World Cup. Experti FIFA zo siedmich krajín rozhodovali o víťaznom dizajne z 53 modelov, aby nakoniec zvíťazil návrh talianskeho dizajnéra Silvia Gazzanigu. Na tohtoročnom svetovom šampionáte v Brazílii budú trofej s dvoma radujúcimi sa hráčmi držiacimi zemeguľu odovzdávať po desiaty raz. Do výšky ju prvýkrát zdvihol kapitán nemeckého výberu Franz Beckenbauer v roku 1974, od tej chvíle deväť ďalších jeho kolegov zo šiestich krajín. Aj tento rok zvedie 32 reprezentácií súboj o zápis do dejín a zvečnenie mena na podstavci vykladanom malachitom. Posledné miesto v zozname sa zaplní v roku 2038.

Novú trofej nezískajú noví šampióni natrvalo. Víťazi MS majú trofej vo vlastníctve do najbližšieho finálového turnaja a potom dostanú pozlátenú repliku namiesto originálu z čistého zlata. V súčasnosti už všetci členovia kádra - hráči, tréneri aj manažéri z najlepších troch tímov dostavajú zlaté, strieborné a bronzové medaily. Pred rokom 1978 dostávali cenné kovy len jedenásti hráči, ktorí boli na hracej ploche vo finále, resp. zápase o tretie miesto. V novembri 2007 FIFA oznámila, že dala so spätnou platnosťou medaily všetkým víťazným mužstvám z rokov 1930 - 1974.