Main Content

Profily účastníkov MS 2014: Alžírsko

sobota, 7. jún 2014 14:23 | Autor: Jakub Mihálik

Profily účastníkov MS 2014: Alžírsko
Profily účastníkov MS 2014: Alžírsko | zdroj: © TASR

Na svoj štvrtý svetový šampionát sa chystá reprezentácia Alžírska. Severoafrická reprezentácia vo svojom kádri ukrýva niekoľko skutočne veľkých talentov, ktoré so správnou taktikou môžu spôsobiť prekvapenie..

História

„Púštne líšky“, ako sa reprezentačnému celku Alžírska hovorí, sa v doterajšej histórii dostali trikrát na záverečný turnaj MS. Boli to roky 1982, 1986 a 2010. Vo všetkých troch vystúpeniach obsadili vo svojej základnej skupine nepostupové miesto a v Južnej Afrike v roku 2010 dokonca nevsietili ani gól, hoci svojich súperov zo Slovinska, Anglicka a Spojených štátov poriadne potrápili a inkasovali len 2 góly v 3 stretnutiach. Všetko sa má však zmeniť, pretože africký tím po nevydarených MS zmenil taktiku.

Kvalifikácia

V roku 2011 zasadol na lavičku Alžírska skúsený bosenský kouč Vahid Halihodzić. Od miestneho futbalového zväzu dostal za úlohu zatraktívniť herný prejav tímu, čo sa mu aj podarilo. Využil pri tom všetky možné dostupné prostriedky, vrátane „skautingu“ futbalistov vyrastajúcich vo Francúzsku, s čo i len nepatrným alžírskym pôvodom. O tom, že ich našiel dostatok a zapracoval ich do mužstva svedčí fakt, že väčšina nominovaných na turnaj do Brazílie si odbila svoj reprezentačný debut práv v kvalifikácii na MS 2014. V nej sa stretli s Rwandou, Beninom a Mali, semifinalistom posledných dvoch Afrických pohárov národov a pripísali si jednoznačný tabuľkový triumf po piatich výhrach v šiestich zápasoch (jedna prehra s Mali) a skóre 13:4. Najlepším strelcom tímu a zároveň druhým najlepším strelcom bojov v základnej časti africkej kvalifikácie bol s piatimi gólmi Islam Slimani.
Alžírčania sa v treťom kole kvalifikácie stretli v baráži s Burkinou Faso, ktorá sa takmer postarala o prekvapenie na úkor favorita. V Ouagadagou vyhrala Burkina 3:2, no v odvete po dráme postúpili Alžírčania, ktorí vyhrali gólom kapitána Madjida Bougherru 1:0 a postúpili vďaka gólom zo súperovho ihriska.

Nominácia

Brankári: Mohamed Zemmamouche (USM Alger), Rais Mbolhi (CSKA Sofia, Bulgaria), Cedric Si Mohamed (CS Constantine).

Obrancovia : Carl Medjani (Valenciennes), Aissa Mandi (Reims), Madjid Bougherra (Lekhwiya), Faouzi Ghoulam (Naples), Rafik Halliche (Academica Coimbra), Essaid Belkalem (Watford), Liassine Cadamuro (Majorque), Djamel Mesbah (Livourne), Mehdi Mostefa (AC Ajaccio).

Stredopoliari : Sofiane Feghouli (Valencia), Saphir Taider (Inter Milan), Medhi Lacen (Getafe), Abdelmoumen Djabou (Club Africain), Yacine Brahimi (Grenade), Hassan Yebda (Udinese), Nabil Bentaleb (Tottenham), Riyad Mahrez (Leicester).

Útočníci: Islam Slimani (Sporting Portugal), Hilal Soudani (Dinamo Zagreb), Nabil Ghilas (FC Porto).

 

Herný systém

Alžírčania síce už nie sú tímom hrajúcim na 1:0, či dokonca 0:0, no stále je ich taktika zameraná najmä na pozornú defenzívu. Využívajú pri tom herné rozostavenie 4 – 2 – 3 – 1, s dvoma štítovými záložníkmi, kam sa ponúkajú až šiesti hráči hrajúci v top európskych kluboch – Hassan Yebda (Udinese), Nabil Bentaleb (Tottenham),  Saphir Taider (Inter), Mehdi Mostefa (Ajaccio), Mehdi Lacen (Getafe), Adlene Guedioura (Crystal Palace). Bosenský kouč však priniesol typicky balkánsky ofenzívny prejav, keď tímu naordinoval hru po krídlach, kde exceluje najmä španielska dvojica rýchloných krídelníkov Feghouli (Valencia), Brahimi (Granada). Výhodou Alžírska je ich útočná rozmanitosť, keď výrazne sa zlepšila ich hra na dlhé pasy smerom na statného útočníka. 

Silné stránky

Mladícka dravosť

Halihodzić skutočne omladil káder Alžírska. Do Brazílie so sebou berie viacero hráčov s rokom narodenia 1988 a neskôr. Práve dravosť a drzosť mladíkov môže pomôcť Alžírsku k prekvapivým výsledkom. Takmer všetci sú navyše produktom francúzskych futbalových akadémií, takže o kvalite nemôže byť pochýb. 

Herná rozmanitosť

Už sme to v úvode načrtli. Alžírčania sa snažia vymaniť z nálepky čisto defenzívneho tímu a smerom dopredu ponúkajú viacero herných alternatív. Rýchla krídelná hra cez pravého krídelníka Feghouliho, či spolupráca z ľavej autovej čiary Mesbah – Soudani (či Brahimi), môže byť pri rýchlych protiútokoch zdrvujúca. Pozor si na ňu budú musieť dať najmä Belgičania, od ktorých sa bude očakávať tlak na alžírsku bránu. Súperi menších kvalít a menšieho vzrastu zase môžu očakávať dlhé nakopávané lopty na stredného útočníka, ktorý bude zásobovať hráčov s výbornou strelou spoza šestnástky. Ak Halihodzić potvrdí svoju schopnosť reagovať na súpera a vývoj stretnutia, môžeme sa tešiť na alžírsku rozmanitosť.

Silná defenzíva

Zabezpečená obrana pomohla Alžírčanom pred štyrmi rokmi uchmatnúť slávnemu Albionu jeden bod. Budú sa na ňu spoliehať aj tento rok, veď v zápasoch rozhodne nebudú nastupovať ako favoriti. Alžírčanov zdobí hlavne aktívne napádanie už na súperovej útočnej polovici. Vysoký pressing je fyzicky náročný, no skvelo fyzickym vybaveným Alžírčanom to, zdá sa, nerobí problémy. Bráni celé mužstvo, čo výrazne uľahčuje prácu obrancom i brankárovi.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Fyzické parametre

Ak niečím Alžírčania predčia svojich súperov a možno aj všetkých účastníkov, tak je to atletickosť ich hráčov. Premiešanie alžírskych a francúzskych predkov má za následok, že reprezentácia Alžírska je pomerne dobre stavaná. Rýchlosť sa snúbi s telesnou výškou takmer u všetkých hráčov v nominácii. Odhadujeme, že najmä Južná Kórea môže mať s touto výhodou Alžírska značné problémy. 

Slabé stránky

Prvotriedny útočník

Na druhej strane si Alžírčania musia uvedomiť aj svoje slabé stránky. Napriek pomerne nabitému stredu zálohy a slušným krídlam, trpí najmä ich útok. A to kvôli absencii hviezdneho útočníka. Najskúsenejším je s 33 reprezentačnými štartmi Rafik Djebbour, 30-ročný hráč, ktorý však v tejto sezóne pôsobil v Nottinhghame Forest, kde zaznamenal chabý jeden presný zásah. Ďalším do partie je 24-ročný útočník FC Porta, Nabil Ghilas, ktorý však nastúpil len trikrát v základnej zostave Drakov a 13-krát striedal, pričom vsietil len jeden gól. O miesto v základnej zostave sa tak asi pobijú Slimani zo Sportingu Lisabon, ktorý v Lige Sagres odohral 26 zápasov a strelil 8 gólov a 16-gólový strelec Dinama Záhreb, Al Arbi Soudani. Alžírčania tak majú na turnaji jeden z najslabších útokov.

Menšia skúsenosť hráčov

Mladícku dravosť sme uvádzali ako silnú stránku tímu, no každá minca má dve strany. Tou druhou stranou alžírskej mladej mince je nedostatočná skúsenosť. Kouč Alžírska nemal dostatok času, aby do tímu zapracoval všetky mladé talenty, a tak väčšina nominácie nemá na svojom konte ani desať reprezentačných krížikov. To môže na takomto fóre stáť Alžírčanov šampionátovú kožu.

Absencia vyslovených hviezd

Alžírsky tím preferuje tímové poňatie, v ktorom hra nie je založená na individualitách, ale na hre celého mužstva. Predsa len by sa však zišli hráči, ktorí by vedeli sami rozhodnúť zápas MS. Pri pohľade na súpisku tímu si nie sme istí, že je v alžírskom tíme takých dosť. Možno nimi budú títo traja:

Traja najdôležitejší hráči

Sofiane Feghouli

Ako väčšina Alžírčanov, aj Sofiane Feghouli má blízko k Francúzsku, kde sa narodil a dokonca ho reprezentoval až do kategórie do 21 rokov. Potom si však zvolil krajinu svojich rodičov a stal sa jednoznačne najväčšou hviezdou tímu Púštnych líšiek. Od roku 2010 je Sofiane hráčom Valencie, kde sa za štyri sezóny vypracoval na opory tímu. Feghouli púta pozornosť viacerých anglických veľkoklubov a MS mu môžu pomôcť k veľkému prestupu. Jeho krídelná hra na pravej strane bude kľúčovou pri ofenzívnych snahách Alžírska. Ak bude pokračovať v tohtosezónnej forme z dresu Los Che, môžeme sa tešiť na zaujímavé predstavenia.

Madjid Bougherra

Defenzívnym pilierom číslo jeden v alžírskom tíme bude veľmi skúsený Madjid Bougherra. Rodák z Francúzska je vo veku 31 rokov najskúsenejším hráčom v alžírskom výbere, keďže absolvoval už 61 reprezentačných zápasov. Madjid v uplynulej sezóne pôsobil v katarskej Lekhwiyi, kde sa v jednom drese stretol s Vladimírom Weissom mladším. Aj preto môže byť zaujímavý pre slovenského diváka. Okrem skúseností ponúka Bougherra nepriepustnosť v zadných radoch a dobrú rozohrávku. Chýba mu trochu rýchlosti navyše.

Islam Slimani

Pre Alžírsko bude nesmierne dôležité strielať góly, keďže na minulom šampionáte sa tejto severoafrickej krajine nepodarilo. V tomto ohľade bude najdôležitejšie, ako sa bude dariť hrotovému útočníkovi Alžírska. Najväčšími kandidátmi na tento post su El Arbi Hillel Soudani, ktorý odohral slušnú sezónu v Diname Záhreb, a Islam Slimani, zakončovateľ Sportingu Lisabon. Obaja sú približne rovnako skúsení, keď majú na konte 20, resp. 18 štartov v reprezentácii. Kvôli náročnosti súťaže, v ktorej pôsobí, preferujeme Islama Slimaniho, ktorý so svojimi 186 centimetrami predstavuje fyzicky veľmi vyspelú útočnú hrozbu. Stredný útočník v kádri Alžírska sklepáva dlhé lopty na nabiehajúcich krídelníkov z druhej vlny a následným šprintom do šestnástky zbiera ich centre z kraja. Slimani má výborné telesné predpoklady na túto rolu a ak chce Alžírsko streliť nejaké tie góly, jeho výkon bude určite základom pre úspech.

Mladík v centre pozornosti

Nabil Bentaleb

Veľmi zaujímavým zjavom v alžírskej zostave bude mladíček Nabil Bentaleb. Ešte len 19-ročný hráč prenikol do hviezdami nabitého kádra Tottenhamu Hotspur, po tom, čo do klubu prestúpil vo veku 17 rokov z Francúzska. Bentaleb vytlačil zo zostavy Spurs viaceré opory stredu poľa a na pozícii univerzálneho stredopoliara odohral 13 ligových zápasov v drese Kohútov. Za Alžírsko zatiaľ odohral len jediné stretnutie, preto bude jeho reprezentačná forma otázna, no vysoký hráč bude určite pútať pozornosť, ak dostane šancu.

Odhad umiestnenia

Alžírčania síce chcú pri svojej štvrtej účasti konečne prelomiť prvé kolo a žreb k nim nebol ktovieako krutý, no aj tak si myslíme, že to na postup stačiť nebude. Belgičania sú momentálne jedným zo širšieho okruhu favoritov. Rusi sa pod vedením Fabia Capella vypracovali na defenzívnu mašinu, ktorú ak Alžírčania prekonajú, bude to veľké prekvapenie. Južná Kórea by sa mala s Alžírskom pobiť o tretie miesto, no väčšie skúsenosti favorizujú práve ázijské motorové myši. Alžírčania pravdepodobne obsadia posledné miesto v skupine. Tentokrát by však gól dať mali