Main Content

Štadióny MS 2014: Arena Pantanal

piatok, 6. jún 2014 19:49 | Autor: Jakub Mihálik

Štadióny MS 2014: Arena Pantanal
Štadióny MS 2014: Arena Pantanal | zdroj: © TASR

Štvrtým najmenším štadiónom, na ktorom sa uskuročnia zápasy majstrovstiev sveta vo futbale, je Arena Pantanal v meste Cuiabá, metropole štátu Mato Grosso.

Štadión

Arena Pantanal, ako znie oficiálny názov štadiónu, umiestneného v meste Cuiabá, stojí na mieste Estádia Josého Fragelliho, ktorý miestny dlhé roky nazývali Verdão. S výstavbou Pantanalu sa začalo až po demolácii starej arény v roku 2010. Ukončená bola len necelý mesiac pred začatím samotného turnaja. Medzitým však Pantanal stihol hostiť svoj prvý oficiálny zápas, keď na ňom odohrali duel 2. apríla kluby Mixto a Santos. V tom čase divákov privítali len spodné poschodia arény, na tých horných sa pracovalo až do mája 2014. Po dokončení „pokrstili“ štadión oficiálnym zápasom Santos a Atlético Mineiro v rámci domácej súťaže Campeonato Brasileiro.
Počas turnaja pojme Arena Pantanal 41 390 fanúšikov, no po jeho skončení sa počet sedadiel zredukuje na 28 000, aj z toho dôvodu, že miestne kluby Mixto EC a Cuiabá EC hrajú len nižšie súťaže a kapacitu by nenaplnili.
Samotný štadión je dielom architektonickej skupiny GCP, ktorá pri projektovaní dbala na enviromentálny prvok štadiónu. Jeho podčiarknutím je napríklad zasadenie rastlín a stromov vo všetkých štyroch rohoch štadióna.

Mesto

Cuiabá je jednoznačne najmenším hostiteľským mestom svetového šampionátu s počtom obyvateľov približne 550 tisíc. Mesto bolo pravpodepodobne najväčším prekvapením pri oznámení dvanástky organizátorských miest, pretože okrem faktu, že je relatívne vzdialené od hlavných turistických trás Brazílie, nemôže sa ani pochváliť výraznou futbalovou tradíciou. Brazília však chcela, aby šampionát bol pre ľudí z celej krajiny, a tak aj zaradenie Cuiaby tento cieľ pomohlo naplniť. V júni, kedy sa odohrá väčšia časť turnaja v tomto meste, sú teploty v regióne najnižšie v roku. Ani to však nebráni v tom, aby stúpali až k 36 stupňom cez deň. Samotné mesto toho turistom nemá veľmi ponúknuť, no mimo neho nájdete tú najkrajšiu prírodu, ktorú môžete v tejto krajine navštíviť. Národný park Pantanal, podľa ktorého je nazvaný aj štadión, v sebe skrýva najrozmanitejšiu faunu a flóru tropickej Brazílie. Chapada dos Guimaraes zase očarí vodopádmi a nádhernou prírodnou scenériou. Aj tento kút hostiteľskej krajiny dotvára jej rozmanitosť. 

Fakty

Kapacita: 41 390

Cena: 420 miliónov realov (140 miliónov eur)

Kluby: Mixto EC
           Cuiabá EC

Zápasy MS: 
Čile – Austrália (14. júna 2014, 00:00 CET)
Rusko – Južná Kórea (18. júna 2014, 00:00 CET)
Nigéria – Bosna a Hercegovina (22 júna 2014, 00:00)
Japonsko – Kolumbia (24. júna 2014, 22:00)