Main Content

MS výrazne ochudobnené, tretí najlepší hráč sveta nejde!

sobota, 7. jún 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

MS výrazne ochudobnené, tretí najlepší hráč sveta nejde!
MS výrazne ochudobnené, tretí najlepší hráč sveta nejde! | zdroj: © TASR

Už len hodiny zostávajú do začiatku MS, ale turnaj prišiel o jednu z najväčších hviezd. Franck Ribéry je zranený a zhasla aj posledná nádej na jeho účasť. Absencia tretieho najlepšieho hráča sveta výrazne ochudobní celý turnaj.

Komentár Filipa Chudého

Na prelome tisícročí mali Francúzi svoju najlepšiu futbalovú generáciu, veď čo post, to svetová špička. Preto ani neprekvapilo, že zlatí chlapci vyhrali nielen domáce MS, ale aj následné ME. Dozvuky tejto generácie priniesli ešte finálovú účasť na MS 2006, keď popri posledných mohykánoch sa ukázal aj nový budúci cisár, vtedy málo známy Franck Ribéry. V tom čase mal minimálne rovnaký vplyv na Francúzsko ako legendárny Zidane, čo si všimli aj Nemci, u ktorých sa hralo, preto ho neskôr angažoval z Marseille slávny mníchovský Bayern.

Práve tento prestup bol kľúčový a spustil neskoršie úspechy Bavorov, ktoré pretrvávajú dodnes. Dostal prezývku cisár, čo je asi to najväčšie vyznamenanie, aké sa vám môže v tomto kraji klobás a piva dostať. V minulej sezóne herne potiahol Bayern ku všetkým trofejám, čo len mohol, no aj tak mu to nestačilo na Zlatú loptu, hoci súboj to bol veľmi tesný. Na víťazného Ronalda stratil iba 4,63 % hlasov a mohol sa „tešiť“ z tretieho miesta, lebo aj Messi bol vraj lepší.

Aké to bolo vyrovnané v hlasovaní, tak také aj v kvalite výkonov na ihrisku. Možno Ronaldo obom teraz o niečo ušiel, ale Ribéry stále patrí medzi úplne najlepších hráčov sveta, pričom jemu pomáhajú v tomto boji naozaj iba výkony na ihrisku. Ani z ďaleka totiž nemá tváričku ako Ronaldo, či vraj bezchybný život ako Messi, keďže nejakú aféru už mal. Ribéry je spomedzi najväčších futbalových hviezd tou šedou myškou, no nemožno ho prehliadnuť.

Pre súčasné Francúzsko znamená to, čo svojho času Platini a Zidane, hoci nenosí legendárne číslo 10. Aj tréner Deschamps to jasne vyjadril, keď si ho pri tímovom fotení posadil po svojej pravici, no o deň neskôr už vedel, že o svoju „pravú ruku“ sa nebude môcť opierať. Na tréningu počas šprintu sa mu ozvala krutá bolesť a následné MRI v nemocnici vystavilo definitívnu stopku. Paradoxne, v deň 70.výročia vylodenia v Normandii si Francúzi nepripomenú len začiatok víťazstva v Druhej svetovej vojne, ale zrejme aj koniec ich nádejí na prichádzajúcej svetovej futbalovej vojne.

Bez ich čísla 7 sú totiž akoby mužstvo bez hlavy. Ribéry bol jasne najskúsenejší hráč vo výbere, okolo ktorého sa všetko točilo. Takýto hráč sa nahradiť nedá! S Ribéryho neúčasťou klesli aj tak pomerne malé šance galského kohúta na absolútne minimum. Ich skupina E je síce jedna z najslabších, ale v ceste za úspechom by neskôr určite stretli niekoho silného, čo pre súčasný mladý výber Francúzov bude asi až príliš veľká prekážka. No neutrpeli len oni, utrpel futbal ako celok. Ribéry je vo svete futbalu len jeden.

V diskusii sa vyjadrite, ako vidíte šance Francúzov bez Ribéryho?