Main Content

Ideálna zostava Európy na MS 2014 podľa sport7.sk

piatok, 6. jún 2014 15:46 | Autor: Jakub Mihálik

Ideálna zostava Európy na MS 2014 podľa sport7.sk
Ideálna zostava Európy na MS 2014 podľa sport7.sk | zdroj: © TASR

V uplynulých dňoch sme si predstavili ideálne zostavy všetkých kontinentov. Posledným dielom do skladačky je najzastúpeniejší kontinent na šampionáte, ktorý do Brazílie vyslal až trinásť svojich zástupcov. V neprebernom počte superhviezd svetového futbalu sme zostavili ideálnu jedenástku Európy. Kto do nej kvalitatívne patrí a kto nie?

Brankár

Gianluigi Buffon (Taliansko) – Populárny Gigi Buffon síce už nie je najmladší, no na svojom poste ešte stále patrí k absolútnej svetovej špičke. Gólman Juventusu sa bude snažiť o svoj druhý titul majstra sveta v kariére, ktorým by dal zlatý klinec svojej úspešnej reprezentačnej kariére.

Obrancovia

Sergio Ramos (Španielsko) – V súčasnosti jeden z najuznávanejších stopérov na svete je čerstvým víťazom trofeje Ligy majstrov. Sergio má v španielskej reprezentácii stabílne miesto v základnej zostave už od ME 2008. Medzičasom sa posunul z pravého obrancu na stopéra, kde však žiari ešte výraznejšie. V ideálnej zostave tak nemôže chýbať.

Giorgio Chiellini (Taliansko) – Taliani boli vždy známi najmä pre svoju precíznu obranu. V nej po odchode velikánov ako Maldini, Nesta, či Cannavaro, už dlhé roky žiari hráč Juventusu Turín, Giorgio Chiellini. Aj táto sezóna dokázala, že turínsky stopér patrí medzi najlepších  a súčasť talianskeho tímu, ktorý sa bude snažiť o napravenie pošramoteného renomé z MS 2010, tak určite bude pevný ako skala. 

Vincent Kompany (Belgicko) – O belgickom tíme sa hovorí ako jednom z natalentovanejších výberov na turnaji. Nie je to však len čistý talent, ale aj roky skúseností niektorých belgických hráčov. Jedným z nich je kapitán Vincent Kompany. V uplynulej sezóne odchovanec Anderlechtu Brusel dokázal v drese Manchestru City, že je právom považovaný za jedného z najlepších stopérov, nielen v Premier League, ale aj na celom svete. V Belgicku bude viesť mladý ambiciózny tím Červených diablov, ako svojimi defenzívnymi výkonmi, tak aj svojou vodcovskou povahou.

Stredopoliari

Philipp Lahm (Nemecko) – Srdce a duša nemeckého tímu je Philipp Lahm, kapitán mníchovského Bayernu i Nationalelf. Lahm síce už pred 8 rokmi zažiaril na poste krajného obrancu, no v uplynulej sezóne dokázal, že aj na poste defenzívneho záložníka je znamenitý. Na tento post ho zaradíme aj my, hoci k štvrtému titulu majstrov sveta sa bude Lahm snažiť dotiahnuť svoj tím pravdepodobne z pozície v obrane.

Xabi Alonso (Španielsko) – Majstri sveta i Európy, Španieli, majú vo svojom kádri skutočne tie najväčšie ofenzívne hviezdy svetového futbalu. Často sa však zabúda na obrovský prínos Xabiho Alonsa, v srdci stredu poľa. Nepoddajný Bask v tomto roku prišiel o jeden vrchol sezóny, keď vo finále Ligy majstrov absentoval kvôli kartám, takže sa dá očakávať, že druhý vrchol sezóny bude chcieť absolvovať celý a dôjsť, pokiaľ možno, čo najďalej. V ideálnej zostave s Philippom Lahmom by vytvorili skutočnú superdvojicu. 

Steven Gerrard (Anglicko) – Aj Angličania majú vo svojej zostave hráča, ktorého by si prial mať každý tréner na šampionáte. Stevie G bude opäť lídrom Albionu, ktorý sa bude snažiť prekonať demónov, ktorí jeho reprezentáciu mátajú na majstrovstvách sveta už desaťročia. Gerrard má za sebou skvelú sezónu v drese Liverpoolu, na ktorú bude chcieť nadviazať aj v reprezentačnom drese. 

Andrea Pirlo (Taliansko) – Už veľakrát sme počuli obavy o to, či bude Andrea Pirlo ešte stále schopný viesť svoj tím v pozícii tvorcu hry. Pred dvoma rokmi na ME bol, ak nie úplne najlepším, tak jedným z najlepších hráčov turnaja. V Juventuse ešte dokazoval svoje kvality aj v uplynulej sezóne a keďže sa vek akoby na ňom neprejavoval, veríme, že zažiari aj v Brazílii. Jeho priame kopy, prihrávka a prehľad v hre nemajú konkurenciu. Úspešný turnaj by bol takisto skvelou bodkou za jeho reprezentačnou kariérou.

Krídelníci

Marco Reus (Nemecko) – V nesmiernom množstve kvalitných ofenzívnych záložníkov, ktorými Nemecko oplýva, mierne nad všetkými čnie Marco Reus. Popri Mesutovi Ozilovi, ktorý mal sezónu ako na hojdačke, Mariovi Goetzem, ktorý ešte nezískal miesto v základnej zostave Bayernu,  či Thomasovi Mullerovi s rovnakým problémom, je Marco Reus jedinou celosezónnou (či dvojsezónnou) stálicou Nationalelf. Veríme, že práve hráč Borussie bude tou najjagavejšou ofenzívnou zbraňou Lowovho tímu, a tak ho radíme na post krídelníka improvizovanej európskej zostavy.

Cristiano Ronaldo (Portugalsko) – Kto iný, ako najlepší hráč sveta, by mal figurovať v ideálnej zostave Európy? Cristiano Ronaldo má za sebou ďalšiu famóznu sezónu, ktorú bude určite chcieť podčiarknuť minimálne „medailou“ z Brazílie. Ronaldo bol blízko úspechu na ME 2004, kde ešte ako tínedžer zbieral skúsenosti po boku Luisa Figa, či Ruia Costu. V roku 2006 bol zase blízko postupu do finále MS. Ten mu rovnako tesne ušiel v roku 2012 na európskom šampionáte. Ronaldo už chce pretrhnúť finálovú smolu. Prípadné víťazstvo by pre Ronalda znamenalo vstup medzi najväčšie futbalové legendy sveta.

Útočník

Robin van Persie (Holandsko) – Pre mnohých určite prekvapivá nominácia, keďže Robin van Persie rozhodne nemá za sebou vydarenú sezónu, no napriek tomu v súčasnosti len ťažko hľadať kvalitnejšieho stredného útočníka v niektorom z európskych tímov. Van Persie spolu s Džekom žiaril strelecky v kvalifikácii, ešte stále je to jeden z najlepších strelcov Premier League a skúsený hráč v mladom holandskom tíme, na ktorého góly sa bude van Gaal spoliehať. Ak hodí hviezda United zbabranú sezónu za hlavu, môžeme sa opäť tešiť na fenomenálne výkony Lietajúceho Holanďana.