Main Content

Profily účastníkov MS 2014: Irán

piatok, 6. jún 2014 14:54 | Autor: Jakub Mihálik

Profily účastníkov MS 2014: Irán
Profily účastníkov MS 2014: Irán | zdroj: © TASR

Iránska futbalová reprezentácia cestuje do Brazílie s úmyslom prekvapiť favoritov. Ako to chce dosiahnuť, ktorí hráči im v tom majú pomôcť a ako sa dajú poraziť, si prečítajte v našom profile tejto ázijskej reprezentácie.

História

Irán sa v Brazílii predstaví na štvrtom svetovom šampionáte vo svojej histórii. Pri prvej účasti v roku 1978 najprv podľahli Holandsku a Peru, aby potom prekvapivo uhrali bod proti silným Škótom. Na dlhé obdobie ostala táto účasť jedinou. O dva roky neskôr sa totiž po revolúcii v krajine dostal futbal na vedľajšiu koľaj. V rokoch 1980-1988 sa Irán dokonca nezúčastňoval ani kvalifikácie, kvôli iránsko-irackej vojne. V tom období sa dokonca v krajine nehrala ani oficiálna celoštátna súťaž, čo výrazne poznačilo rozvoj športu. Až v roku 1989 založili Ligu Qods. Od toho momentu začal iránsky futbal konečne stúpať. Prvou lastovičkou bolo tretie miesto na Ázijskom pohári v roku 1996, ďalšou bola úspešná kvalifikácia na MS 1998. Na nich sa Iránu podarilo prvýkrát v histórii vyhrať. Po tesnej prehre s Juhosláviou sa predstavili proti politickému sokovi, USA. Hráči oboch mužstiev však pred zápasom dali zabudnúť na napätie medzi krajinami a spoločným fotením a výmenou kvetov ukázali, že futbal politika nezaujíma. Iránčania vybojovali proti Američanom víťazstvo v pomere 2:1, no v konečnom zúčtovaní to nestačilo, keďže v poslednom vystúpení Irán podľahol výberu Nemecka. Treťou, dosiaľ poslednou, účasťou Iránu na majstrovstvách sveta, bol šampionát v roku 2006. V Nemecku opäť neostali bez bodu, keď v záverečnom vystúpení remizovali s Angolou, no prehry s Portugalskom a predtým Mexikom znamenali vyradenie z turnaja. Pri svojej štvrtej účasti dúfa futbalový Irán konečne v postup do ďalšej fázy.

Kvalifikácia

V apríli 2011 sa na lavičku Iránu posadil Portugalčan Carlos Quiroz, ktorý v minulosti trénoval Manchester United, či Real Madrid, s jednoznačnou úlohou postúpiť po neúčasti v roku 2010 do Brazílie o štyri roky neskôr. Portugalčan neváhal do mužstva zapracovať hráčov s iránskymi koreňmi, ktorí však vyrastali v zahraničí. Takými boli napríklad Reza Gnoochannejhad, mládežnícky reprezentant Holandska, Ashkan Dejagah, reprezentujúci v minulosti Nemecko, Daniel Davari, rodák z nemeckého Giessenu, švédsky rodák Omid Nazari, či dokonca Steven Beitashour, rodák z Kalifornie. S týmito posilami prešli Iránci bez problémov až do štvrtej fázy ázijskej kvalifikácie, kde to však s nim spočiatku nevyzeralo vôbec dobre. Irán postupne prehral s Libanonom i Uzbekistanom, dokopy v piatich zápasoch skóroval len dvakrát a tri kolá pred koncom kvalifikácie bol Queiroz tesne od vyhadzovu. Potom však prišli famózne chvíle Iránu. Porazili nepríjemný Katar po výsledku 1:0, rozdrvili Libanon v pomere 4:0 a spolufavoritov z Južnej Kórey udolali takisto tesne v pomere 1:0. Nakoniec zakončili kvalifikáciu na prvom mieste so ziskom 16 bodov a so skóre 8:2. 

Nominácia

Brankári: Daniel Davari (Eintracht Braunschweig), Alireza Haghighi (Sporting Covilha, hosťovanie z Rubin Kazan), Rahman Ahmadi (Sepahan).

Obrancovia: Hossein Mahini (Persepolis), Steven Beitashour (Vancouver Whitecaps), Pejman Montazeri (Umm Salal), Jalal Hosseini (Persepolis), Amir-Hossein Sadeghi (Esteghlal), Ahmad Alenemeh (Naft), Hashem Beikzadeh (Esteghlal), Mehrdad Pouladi (Persepolis).

Midfielders: Javad Nekounam (Kuwait SC), Andranik Teymourian (Esteghlal), Reza Haghighi (Persepolis), Ghasem Haddadifar (Zob Ahan), Bakhtiar Rahmani (Foolad), Ehsan Hajsafi (Sepahan)

Forwards: Ashkan Dejagah (Fulham), Masoud Shojaei (Las Palmas), Alireza Jahanbakhsh (NEC Nijmegen), Reza Ghoochannejhad (Charlton), Karim Ansarifard (Tractor Saz, hosťovanie z Persepolis), Khosro Heydari (Esteghlal).


Herný systém

Ako naznačujú výsledky z kvalifikácie, Irán nevyniká ofenzívnou hrou, a tak svoju pozornosť zameriaca najmä na dôkladnú defenzívu. V Brazílii len ťažko uvidíte defenzívnejší tím ako je ten iránsky. Rozostavenie 4-2-3-1 ho k tomu vyslovene pozýva. V defenzíve nenájdeme hráčov, ktorí by sa tlačili dopredu, ani na krajoch obrany. Pri strate lopty okamžite prechádzajú na osobné bránenie útočných tykadiel súpera, čo sťažuje rozohrávku protivníka. Pri pressingu však v žiadnom prípade neprekračujú poliacu čiaru, čo súperovi ponúka dostatočný čas na rozohrávku. Aspoň naoko, pretože rozohrávajúci zadáci súpera môžu postúpiť neobťažovane až  do stredu ihriska, odtiaľ je však premávka prehustená a tesne bránení ofenzívni hráči nemajú priestor na prebratie prihrávky. Menej kreatívni rozohrávajúci hráči súpera postupom času prichádzajú o možnosti na prihrávku, a tak volia dlhý nákop, na čo však už čakajú vo vzduchu výborní iránski obrancovia. 

V útočnej fáze sa spoliehajú hlavne na rýchlych krídelníkov a novoobjaveného strelca Ghoochannejhada, ktorý sa doma zmenil na superstar po tom, čo vsietil v 11 reprezentačných štartoch 9 gólov. Mozgom akcií je však Javad Nekounam, 33-ročný tvorca hry, pokračovateľ odkazu Mehdiho Mahdavikiu. 


Obrázok z  prípravného zápasu proti Bielorusom (0:0) dokazuje, že Irán bráni ôsmimi hráčmi v tesnom okolí šestnástky(ôsmy hráč – pravý obranca zakrytý logom)

 

Silné stránky

Číslom jeden je jednoznačne defenzíva. Carlos Queiroz zautomatizoval v hráčoch defenzívne inštinkty a v obrane Irán skutočne pôsobí ako dobre naolejovaný stroj. Navyše sú Iránci extrémne disciplinovaní, poctivo sa vracajú všetci a neúnavne naháňajú súpera, ktorí im odoberie loptu, až kým si ju prinavrátia, alebo faulujú. 

Výhodou Iránu je taktiež fakt, že nikto presne nevie, čo od nich očakávať. Ich hráči sú nevyspytateľní a poväčšine hrajú v domácej súťaži, ktorá má otáznu úroveň. Hoci Irán ovládol kvalifikačnú skupinu, okrem Kórejčanov sa nestretli so žiadnym top tímom, a tak naozaj nevedno, čoho je Irán schopný. 

Irán je však tak, či onak, vysoko podceňovaným tímom. Každý z trojice Nigéria, Argentína, Bosna a Hercegovina, očakáva, že si na ázijskom protivníkovi nahrabú tri body. To môže hrať do karát iránskej brejkovej taktike.

Slabé stránky

Slabinou Iránu je jeho útok. Kreatívnosť nie je druhým menom väčšiny hráčov, kombinácia takisto nie, a tak väčšinou sú iránske útočné akcie one-man show, ktorá, buď vyjde a je z toho sólo vhodné na youtube, alebo nie.
Otázna je fyzická pripravenosť hráčov. Hoci sa reprezentácia pod Queirozom pripravuje poctivo, väčšine hráčov chýba zápasová prax z kvalitných súťaží, či náročných medzinárodných zápasov. 
Ďalším problémom je nedostatok skutočne kvalitných individualít. Iránci síce poctivo plnia trénerove pokyny, no to zatiaľ stačilo na ázijskej úrovni. V tíme nie je dosť hráčov na to, aby si poradili v súboji muža proti mužovi s argentínskymi, nigérijskymi, či bosenskými hviezdami.


Traja najdôležitejší hráči

Javad Nekounam

Srdcom a mozgom iránskeho tímu je kapitán Javad Nekounam. Tento 33-ročný hráč je známy svojou veľmi tvrdou strelou, ktorú často skúša aj z neuveriteľných vzdialeností. V 136 zápasoch zaznamenal už 37 gólov a je len jeden presný zásah od tretieho najlepšieho strelca iránskej histórie, známeho Aliho Karimiho, účastníka MS 2006, čo dostatočne svedčí o dôležitosti Nekounama pre iránsky tím. Dvanásť štartov ho delí zase od rekordéra Aliho Daeiho, nezabudnuteľného fúzatého dlháňa, ktorý ma na konte viac ako 100 medzinárodných gólov. Najmä od jeho výkonu závisí úspech, či neúspech Iránu.

Ashkan Dejagah

Ďalšou hviezdou je Dejagah, ktorý si na tomto turnaji určite bude chcieť vypýtať nové angažán, keďže jeho Fulham vypadol z Premier League. Dejagah v tejto sezóne nastúpil na 22 zápasov anglickej najvyššej súťaže, v ktorých zaznamenal 5 gólov a 2 asistencie. Je rýchly, má tvrdú strelu, skúsenosti z ťažkých zápasov a silnú mentalitu. Kto iný, keď nie on, môže byť oporou futbalového trpaslíka?

Reza Ghoochannejhad

Ako sme už spomínali, tento odchovanec Cambuuru je len novobojaveným ostrostrelcom, ktorý v 11 štartoch zaznamenal 9 gólov. Práve on bude mužom číslo jeden, na ktorého sa bude upierať zrak pri počítaní gólov v sietiach súpera. V januári Reza prestúpil z Liege do Charltonu práve kvôli tomu, aby pred šampionátom nabral zápasovú prax. V ultradefenzívnom systéme všetko stúpa a padá na tomto hráčovi, pretože s výsledkami 0:0 sa postupovať nemôže.

Mladík v centre pozornosti

Alireza Jahanbakhsh

Nie je úplne isté, či Alireza bude stabilným členom základnej zostavy, no určite je hráčom, ktorého sa oplatí sledovať. Ešte len 20-ročný krídelník hráva za Nijmegen, kde v tejto sezóne odohral až 27 ligových zápasov a zaznamenal bilanciu 5+4. óne odohral až 27 ligových zápasov a zaznamenal bilanciu 5+4. Ako hráč jednej z popredných líg Európy musí potiahnuť svoj tím, napriek nízkemu veku. Určite si bude chcieť práve na tomto turnaji otvoriť cestu do ešte kvalitnejších tímov, a tak sa môžeme tešiť na zaujímavé veci od tohto komplexného útočníka.

Odhad výsledku

Vo všetkej úcte k iránskej reprezentácii, bolo by obrovským prekvapením, keby vyhrali v náročnej skupine F čo i len jeden zápas. Pri zhode okolností môžu body vziať Nigérii alebo Bosne, no ani to im nebude stačiť na to, aby sa odlepili z dna tabuľky svojej skupiny.