Main Content

Brazílsky Slovák Joe Borbély: Čaká nás oslava, akú svet ešte nezažil!

piatok, 6. jún 2014 14:38 | Autor: Jakub Mihálik

Brazílsky Slovák Joe Borbély: Čaká nás oslava, akú svet ešte nezažil!
Brazílsky Slovák Joe Borbély: Čaká nás oslava, akú svet ešte nezažil! | zdroj: © TASR

Slovensko s Brazíliou, usporiadateľom nadchádzajúceho svetového šampionátu vo futbale, nespája veľa vecí. Jednou z výnimiek je však Joe Borbély, manažér brazílskych futbalových hviezd slovenského pôvodu. Tesne pred začiatkom turnaja sme boli zvedaví na jeho postrehy a názory v súvislosti so šampionátom.

Nie je veľa ľudí,pochádzajúcich zo Slovenska, bližších brazílskej mentalite ako vy. Ako prežívate napätie z blížiaceho sa šampionátu? Tešíte sa naň?

Majstrovstvá sveta v Brazílii sú mimoriadne špeciálnou celosvetovou udalosťou, už aj preto, že čarovnejšie a prestížnejšie slovo ako „Brasil“ vo futbale neexistuje. Na šampionát sa teší celá planéta a v exkluzivite túto udalosť nemôže nič prekonať. Samozrejme, nedočkavosťou horím aj ja, aj kvôli tomu, že na„najsvätejší“ futbalový stánok sveta, štadión Maracana, na  ktorom sa odohrá finálový zápas, chodím už dlhé roky ako domov.

Brazília považuje organizáciu majstrovstiev sveta za vec národnej cti. Máte pochybnosti o tom, že by sa z nejakého dôvodu turnaj nevydaril, či už po organizačnej, alebo bezpečnostnej stránke? 

Keby aj organizačne domáci náhodou zlyhali, majú na to nárok, keďže ide o megaprojekt neuveriteľných rozmerov a investicií. Takto gigantické organizačné práce sa nedajú načasovať nastopercent. Čo sa týka bezpečnosti, určite to jednoduché nebude, ale verím, že k žiadnym tragickým udalostiam nedôjde a Mundial v Brazílii bude tým „naj“ turnajom v histórii futbalu.

Ešte pred rokom sa pred Pohárom konfederácií šírila v usporiadateľskej krajine kritika reprezentácie. Brazílčania boli nepresvedčiví v príprave, mužstvo nebolo konsolidované, dostali sa na historicky najhoršie miesto v rebríčku FIFA. Ako by ste opísali nálady v Brazílii teraz, keď do začiatku turnaja ostáva skutočne len pár dní?

Súčasné selecao je azda najneskúsenejšie  spomedzi všetkých brazílskych mužstiev, ktoré sa v histórii predstavili na majstrovstvách sveta. V jeho strede je plno mladých, i keď veľmi talentovaných hráčov, no oproti minulosti chýbajú veľké esá. Tento fakt potvrdzuje aj skutočnosť, že mladučký, 22-ročný, Neymar má byť najväčším tromfom Brazílie. Je to síce génius s loptou, no zatiaľ pomerne medzinárodne neskúsený. Nevýhodou Brazílčanov bude aj domáce prostredie, keďže nič iné ako titul sa nepočíta. Tím je pod nepredstaviteľným tlakom celej verejnosti. Aj to vplýva na to, že nálada v Brazílii je síce výborná, no mimoriadne napätá.

Ako asi budú vyzerať oslavy, ak sa domácemu tímu podarí vyhrať? Nastane niekoľkodňový kolaps krajiny? 

Samozrejme, o oslavách sa môžeme teraz rozprávať len v špekulatívnej rovine. Ak by ale titul zostal v Brazílii, garantujem, že podobnú oslavu ešte naša planéta nezažila. Povestný karneval v Riu by bol oproti tomu len akousi maličkou záhradnou diskotékou. 

Môže byť Neymar novým spasiteľom Brazílie, novým Pelém?

Neymar má zatiaľ k Pelému veľmi ďaleko. Hovorím to aj napriek tomu, že Neymar je veľmi charizmatický mladý muž, svetová superstar a môj dobrý kamarát. Má síce talent od Boha, ale Pelé je Pelé. Iná galaxia. To, čo dosiahol Pelé, nedosiahol žiadny iný hráč na svete a podľa mňa už ani nedosiahne.


Ako vysoko by Brazílčania zaradili prípadný triumf v hierarchii nespočetného množstva úspechov? Zahnalo by víťazstvo na Maracane mátanie spojené s prehrou v roku 1950?

Turnaj z roku 1950 je čiernym, ba až tragickým momentom brazílskeho futbalu. Tá trauma je aj pred nadchádzajúcim turnajom cítiť čoraz viac. Je to pochopiteľné, nikto by totiž nechcel zažiť repete takejto finálovej prehry. Radšej by vypadli v skorších fázach turnaja. Šiesty titul by však celkom určite zahojil všetky rany z minulosti a zapásal by sa do histórie zlatými písmenami.

Kto bude podľa vás najväčším súperom Brazílie na turnaji? Alebo inak povedané, s kým sa Brazília stretne vo finále?

Karty môžu, podľa mňa, miešať Argentínčania, Nemci, Holanďania, či Francúzi. Nesmieme zabúdať na Španielov a prekvapiť môže ktosi z Afriky. Výborný futbal hrajú aj juhoamerické tímy Ekvádoru a Čile. Čo sa týka finále, nie je vôbec isté, že tam bude Brazília. Taká je realita, hoci samozrejme titul prajem „našim“ chlapcom, teda Brazílii. Hovorím o nich ako o „našich“, keďže väčšinu chlapcov poznám osobne už roky a som s nimi kamarát.


Organizácia majstrovstiev sveta pomohla krajine a jej infrašktúre, turizmu a mnohým ďalším odvetviam. Aký prínos bude mať šampionát pre futbal v Brazílii? Aj na najvyššej úrovni kluby mimo Rio de Janeira, či Sao Paula bojujú o priazeň sponzorov i divákov. Môže turnaj v tomto ohľade pomôcť, či práve naopak,po jeho skončení to bude ešte horšie?

Titul by pomohol celému národu, futbal nevynímajúc. Vo svete by sa ešte zvýšil záujem o brazílskych hráčov. Klubom by prípadné prestupy priniesli peniaze, ktoré by sa im rozhodne zišli, napriek tomu, že kluby ako FC Santos, Flamengo, Corinthians, Palmeiras, či Vasco da Gama, sú na vysokej úrovni už teraz, a to na každej úrovni, či už hráčskej, alebo aj tej finančnej.

Sledovali ste po očku slovenské snaženie v kvalifikácii? Prečo nemáme na turnaji v Brazílii zastúpenie?

Problém vidím v slovenskom futbale, ako celku. Slovenský futbal nie je schopný odbornej sebareflexie. Už dlhé roky žije v akomsi sebaklame. Až priveľa „malých“ ľudí sedí a pôsobí vo vysokých funkciách, ale o profi futbale nemajú ani len šajnu. Paradoxne, však z futbalu krásne žijú. Slovenský futbal zažíva akúsi renesanciu rodinkárstva a protekcie, kamarátskych láskavostí a recipročných služieb. Platí to všeobecne. Na Slovensku sa profesionalita len imituje, ale nepraktizuje. Stále existujú rôzne skupinky, ktoré stoja proti sebe a škodia tým napredovaniu futbalu. Uprednostňujú sa vlastné „kšefty“ a záujmy. Vo vládnucom začarovanom kruhu pustia medzi seba len málokoho, prípadne len nepodstatné figúrky. Veľkým problémom je aj to, že futbal na Slovensku už dávno nemá dostatočný spoločenský status, či kredit. Verejnosť a fanúšikovia sú na vedľajšej koľaji. Nemôžu ovplyvniť nič podstatné. Úroveň ligy je katastrofálna, nie sú v nej osobnosti, a tak prirodzene, štadióny zívajú prázdnotou. Ak je napríklad na finále Slovenského pohára poloprázdny štadión, je to dehonestácia futbalu a veľká hanba futbalových štruktúr na Slovensku. Som presvedčený, že to nie je otázka otrepaných fráz o starých a nových štadiónoch. 

Nie je to však len vina športu. Ako má byť ten čistý, ak je celá spoločnosť skorumpovaná, prehnitá a všade prekvitá lacná, no účinná účelová propaganda, ktorá je založená na zmanipulovaných štatistikách a nie na realite, či reálnom obraze a dianí každodenného života obyčajných ľudí? To všetko ovplyvňuje aj futbal.

Ak hovoríme o slovenskej reprezentácii, tá mala pod vedením pána Jána Kozáka zopár sľúbných zábleskov. Myslím si, že súčasná mladá partia v reprezentácii má perspektívu do budúcnosti. Úspešná však bude len vtedy, ak nezačne oslavovať a preceňovať čiastočné výsledky.

Prejdem na osobnejšiu otázku. Čomu sa v súčasnosti venujete? 

Ja som s výberom legiend a hviezd Brazílie, známym pod menom Brasil Masters, v pozícii generálneho manažéra vlastne už od roku 1994, keď som ich spolu s futbalovým kráľom Pelém priviedol  na historickú návštevu Slovenska. Samotnému Pelému som robil manžéra skoro dva roky, až kým neprijal funkciu ministra športu Brazílie v roku 1995. Odvtedy máme s Masters tímom neustále na programe exhibičné zápasy po celom svete. 

Čo zahŕňajú aktivity Brasil Masters? 

Okrem spomínaných exhibičných zápasov, sa hviezdy nášho tímu zúčastňujú aj rôznych promo akcií, či už jednotlivo, alebo v celých skupinách. Cestujeme s tímom po celom svete, najčastejšie do Ázie, arabských krajín, USA a samozrejme po celej Južnej Amerike. Snažím sa však tieto brazílske hviezdy predstaviť aj ľuďom na Slovensku, pričom napríklad majster sveta Edu bol na Slovensku za uplynulých dvanásť rokov už päťkrát. Okrem viac-menej stálych členov Brasil Masters tímu udržiavam kontakty aj  s mojim priateľom Pelém, či ďalšími legendárnymi hráčmi, s ktorými úzko spolupracujeme.

Chystáte sa z pozície manažéra na nejaké akcie v súvislosti s majstrovstvami sveta? 

V súčasnosti sú samozrejme esá nášho tímu ako Rivellino, Edu, Jairzinho, Careca, Carlos Alberto, Luiz Pereira a ďalší, extrémne vyťažení, žiadaní a zúčastňujú sa celého radu reklamných akcií, či pôsobia ako poradcovia pre rôzne televízne spoločnosti Udalostí je tak určite dosť a rozhodne sa nenudíme. Všetci sa však už tešíme na zápasy majstrovstiev sveta a hlavne na hru a ňou spojené dobré výsledky selecao pod vedením nášho priateľa Felipeho Scolariho. Do jedného veríme, že získame šiesty titul majstrov sveta!