Main Content

Bude mať Európa vôbec šancu na titul MS?

piatok, 6. jún 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Bude mať Európa vôbec šancu na titul MS?
Bude mať Európa vôbec šancu na titul MS? | zdroj: © TASR

Už len necelý týždeň zostáva do začiatku MS v Brazílii. Jednotlivé tímy postupne odohrávajú svoje generálky a idú už do dejiska MS. Veľké rozpaky vládnu hlavne pri európskych tromfoch, budú maž vôbec šancu na úspech?

Komentár Filipa Chudého

Už tradične najpočetnejšie zastúpenie bude mať na MS Európa, pričom šťastná trinástka reprezentantov starého kontinentu sa pokúsi udržať titul „doma“. V roku 2006 sa tešili Taliani, o štyri roky neskôr Španieli, čo znamená, že môže prísť zlatý európsky hetrik. Lenže pri pohľade do minulosti zistíme, že ešte sa nikdy nič podobné nestalo. Európske krajiny vyhrali najviac dvakrát za sebou, ale to isté sa stalo aj zástupcom Južnej Ameriky, preto je akoby zlatý hetrik z pohľadu kontinentov zakliaty.

A aj keď sa futbalová sila postupne vyrovnáva, tak prím hrá stále Európa s Južnou Amerikou, ktoré si zobrali pre seba všetky medaily v histórii šampionátov. Ak teda nerátame prvé MS 1930, kde USA prehrali v semifinále, no s Juhosláviou už o 3.miesto nehrali. Celkom to išlo aj Kórejcom v roku 2002, ale všetci si dobre pamätáme, prečo sa v domácom prostredí dostali až tak ďaleko, inak už asi nič, čo by ohrozilo dominanciu najsilnejších futbalových kontinentov.

Ale Európa je celkovo ešte o niečo úspešnejšia, pričom odkedy berie MS naozaj vážne, tak nikdy vo finále jej zástupca nechýbal, čo je aktuálne už od roku 1950. Ale aj tak vznikajú určité obavy, či európske krajiny dokážu na to nadviazať, pretože tie najúspešnejšie, Nemecko a Taliansko, majú aktuálne všetko, len nie pohodu a dobrú formu. Nemci iba remizovali oba domáce prípravné zápasy a vlastné média idú po nich ako pes po údenom. Nuž a Taliani nevyhrali už sedem zápasov za sebou, najnovšie už nedokázali poraziť ani Luxembursko! Samozrejme, teraz ešte nejde o nič, ale pohoda u týchto medailistov z ME 2012 nie je.

Ďalší medailista z Portugalska sa zas modlí za zdravie Ronalda, lebo bez neho nemá ani najmenšiu šancu. Podobné problémy riešia aj zlatí Španieli, ktorí hlavne pred turnajom oddychujú, lebo sezónu mali najdlhšiu. Ďalšie európske eso z Holandska je zas možno až príliš mladé na takýto turnaj, čo by sa dalo povedať aj o Francúzoch. No a Angličania to pri všetkej úcte domrvia vždy, preto ich radšej ani za veľkú európsku nádej nepovažujme. A hoci má zvyšná šestica dobrých hráčov a napríklad takí Gréci nedávno Európu aj ovládli, tak na titul zrejme nemá nikto z nich. Do všetkého prehovorí aj neeurópske podnebie a nezabúdajme ani na vplyv južnej hemisféry, s čím mali Európania problém už aj pred štyrmi rokmi.

Ak si to zhrnieme, tak proti prípadnému európskemu víťazovi hovoria historické štatistiky, forma a vyťaženosť papierovo najsilnejších, podmienky a tiež aj domáce prostredie pre najväčších súperov. Ale aj tak nemôžeme zástupcov UEFA odpisovať, veď Španieli vyhrali už tri veľké turnaje za sebou, nepripravených Nemcov na MS som ešte nevidel, Talianom to išlo vždy, keď ich spochybňovali, Portugalci majú najlepšieho futbalistu na svete, Holandsko prakticky vždy ide ďaleko, Francúzi budú mať motiváciu napraviť africkú hanbu a vo zvyšku nemožno úplne odpísať ani jedného.

Teraz pred turnajom síce nikto nepovažuje európskeho zástupcu za favorita číslo jeden, ale to je možno aj dobre, zajace sa s bubnom nechytajú. Nech sa teda bubnuje po Južnej Amerike a Európania sa pripravia na boj v zákopoch, tak, ako im to vyhovuje.

V diskusii sa vyjadrite, či veríte v európskeho víťaza a koho konkrétne?