Main Content

Profily účastníkov MS 2014: Kostarika

štvrtok, 5. jún 2014 13:43 | Autor: Jakub Mihálik

Profily účastníkov MS 2014: Kostarika
Profily účastníkov MS 2014: Kostarika | zdroj: © TASR

V skupine D sa po boku gigantov predstaví aj reprezentácia Kostariky. Ako sa prebojovala na šampionát, čo od nej čakať a čím môže zabodovať, si prečítajte v našom profile.

História

Napriek tomu, že futbal v Kostarike má dlhú a silnú tradíciu, čo Kostaričania potvrdili účasťou napríklad na olympijskych hrách v rokoch 1980, či 1984, na premiéru na majstrovstvách sveta si museli počkať až do roku 1990. Na šampionáte v Taliansku Kostaričania šokovali favorizovaných Škótov vo svojom prvom zápase na turnaji, keď vyhrali v pomere 1:0. Sympatické výkony zopakovali aj neskôr, pričom Brazílii podľahli len tesne 1:0 a v záverečnom zápase skupiny porazili silných Švédov po výsledku 2:1. V osemfinále v Bari potom narazili na československú reprezentáciu, ktorá Kostarike vystavila stopku po víťazstve 4:1. Dvanásť rokov čakala Kostarika na ďalšiu účasť, ktorá prišla na „ázijskom“ šampionáte v Japonsku a Kórei. PO dominantnej kvalifikácii na tento turnaj, v ktorej Kostaričania získali 23 bodov a pred druhými USA mali náskok šiestich bodov, sa na šampionáte takisto prezentovali výbornými výkonmi. Čínu v úvodnom zápase porazili 2:0, s Tureckom, neskorším bronzovým tímom, uhrali remízu 1:1 a o postup ich prapravila prehra s Brazíliou v pomere 2:5. Ďalej šli Turci, vďaka lepšiemu skóre. Kostarika nechýbala na majstrovstvách sveta ani o štyri roky neskôr. V Nemecku však narazili na domácich a v otváracom zápase prehrali práve s Nationalelf 4:2. Podľahli aj Ekvádoru rozdielom triedy po výsledku 3:0 a v záverečnom zápase nestačili ani na, už isto nepostupujúcich, Poliakov. Sklamanie z tohto výsledku ako aj nezvládnutia baráže s Uruguajom spred štyroch rokov, chcú Kostaričania odčiniť v Brazílii.

Kvalifikácia

Počas pomerne jednoznačnej kvalifikácie z pohľadu Kostariky, zažívali Ticos len jeden kritický moment. Ešte v semifinálovej časti kvalifikácie sa pred predposledným zápasoch strachovali o prienik do Hexagonalu, záverečnej časti kvalifikácie v zóne Concacaf. Ak by totiž prehrali so Salvadorom, postup by si zaručili práve Modrí. Kostarika však v dôležitom zápase zabrala, vyhrala 1:0 po góle Josého Miguela Cubera a v poslednom zápase proti Guayane víťazstvom 7:0 potvrdila prenik medzi najlepších v regióne.
V záverečnej skupine obsadili Kostaričania nečakané druhé miesto, aj pred Mexikom, či Panamou, len tesne za USA. Pomohla im v tom perfektná bilancia z domáceho ihriska, kde vyhrali všetky duely, vrátane toho s USA, v pomere 3:1.  V Brazílii sa tak predstavia na svojom štvrtom šampionáte.

Nominácia

Brankári: Keylor Navas (Levante), Patrick Pemberton (Alajuelense) Daniel Cambronero (Herediano).

Obrancovia: Johnny Acosta (Alajuelense), Giancarlo Gonzalez (Columbus Crew), Michael Umana (Saprissa), Oscar Duarte (Bruges), Waylon Francis (Columbus Crew), Heiner Mora (Saprissa), Junior Diaz (Mainz 05), Christian Gamboa (Rosenborg), Roy Miller (New York Red Bulls).

Stredopoliari: Celso Borges (AIK), Christian Bolanos (Copenhagen), Esteban Granados (Herediano), Michael Barrantes (Aalesund), Yeltsin Tejeda (Saprissa), Diego Calvo (Valerenga), Jose Miguel Cubero (Herediano).

Útočníci: Bryan Ruiz (PSV Eindhoven, hosťovanie z Fulhamu), Joel Campbell (Olympiakos, hosťovanie z Arsenalu), Randall Brenes (Cartagines), Marco Urena (FC Kuban Krasnodar).

Herný systém

Kostarika bola vždy známa svojim extrémne útočným poňatím, vďaka čomu si získala priazeň nejedného diváka, no vďaka čomu aj často platila daň za naivitu. Kostaričania sa dlhé roky držali hesla: radšej vyhrať 4:3 ako 1:0, no neúspech z kvalifikácie na MS 2010 ich prinútil prehodnotiť svoju taktiku. Kouč Jorge Pinto po žrebe základnej skupiny zistil, že s ultraofenzívnym štýlom proti favorizovanému trojlístku neuspeje, a tak Kostarika prešla na o čosi defenzívnejší systém hry. Oproti kvalifikácii sa zmenila obranná formácia, keď Pinto prešiel z troch obráncov na piatich, keď popri troch stopéroch sa krídelní stredopoliari zasunuli viac do defenzívy. Dopĺňa ich štítová dvojica Tejeda – Borges, hráči s nevyčerpateľným fyzickým fondom, pohybujúci sa medzi oboma šestnástkami. Smerom dopredu celá ofenzíva stojí a padá na Bryanovi Ruizovi, ktorý je, podobne ako jeho kolegovia z útoku, veľmi rýchlym, atletickým a technicky vyspelým futbalistom. Flexibilná formácia ponúka kostarickému tímu nespočet herných možností. Pri útočení sa rozostavenie 5-2-2-1 mení na 3-2-2-3, pričom sa krajní obrancovia posúvajú na pozíciu krajných záložníkov, s defenzívnymi štítmi zaisťujúcimi priestor pred stopérmi a krídelníkmi vystupujúcimi  v úlohe stredných útočníkov. 

Kostarika v minulosti pôsobila ako Brazília strednej Ameriky, s veľkým držaním lopty, technickými finesami, keď sa snažili prejsť až „do kuchyne“. V súčasnosti však už sledujeme priamočiarejší futbal, s množstvom narážačiek, prihrávok na jeden dotyk a nábehmi do voľného priestoru, ako v prípade obrázku, predchádzajúceho gólu Kostariky v prípravnom zápase s Japonskom. 

Silné stránky

Kouč

V podobe Kolumbijčana Pinta získala Kostarika skutočného vodcu, ktorý vtlačil tímu vlastnú pečať, a ktorý z neho spravil tím, schopný vyhrávať ťažké zápasy, nielen baviť divákov pekným futbalom. Pinto vyžaduje obrovskú disciplínu, ktorú keď hráči nedodržiavajú, okamžite si môžu zbaliť veci. Tento prístup mu vyslúžil povesť prísneho kouča, no na kostarickú reprezentáciu to, zdá sa, zaberá a jej organizácia vyzerá byť na vysokej úrovni.

Fyzické predpoklady hráčov

Ako sme už spomínali, Kostaričania majú vo svojom strede výborné somatotypy futbalistov, rýchlych, s výbornou prácou s loptou. To im umožňuje zakladať svoju hru na rýchlych protiútokoch, ktorými budú v zápasoch proti favoritom rozleptávať súperove obrany.

Slabé stránky

Šírka kádra

Už aj tak celkom úzky káder, schopný konkurovať tým najlepším, bol ešte viac zasiahnutý zranením elitného beka Evertonu, Bryana Ovieda a zlomeninou chodidla produktívneho útočníka Saboria. Kouč Pinto za nich nemá adekvátnu náhradu a hoci ešte v základnej zostave majú ich nástupcovia dostatočnú kvalitu, na lavičke náhradníkov to už je horšie. 

Zaradenie do skupiny

Akokoľvek slušne môže vyzerať kostarický tím, no zaradenie do skupiny s troma majstrami sveta z rokov minulých všetky silné stránky neguje. Kostarika bude vo všetkých zápasoch skupiny Dávidom proti Goliášovi, tentokrát však pravdepodobne s nie biblickým koncom.

Traja najdôležitejší hráči

Bryan Ruiz 

Po vypadnutí dvoch veľkých hviezd Kostariky, Bryana Ovieda z anglického Evertonu a výborného zakončovateľa Alvara Saboria z MLS, sa ešte väčšia ťarcha presúva na plecia najväčšej hviezdy Ticos, Bryana Ruiza. Kmeňový hráč Fulhamu túto sezónu dohral na hosťovaní v Eindhovene, kde sa mu pomerne darilo. Ruiz je hlavným strojcom ofenzívnych myšlienok Kostariky. Ak väčšinou po jeho prihrávke Saborio dával góly, tentokrát bude Bryan musieť pokúšať šťastie častejšie sám. Bryan je vynikajúcim v hľadaní medzierok medzi defenzívnou a záložnou líniou súpera, odkiaľ posiela milimetrové prihrávky spoluhráčom. Práve na jeho umenie si budú musieť súperi dať najväčší pozor.

Keylor Navas

Nemenej dôležitým dielom do kostarickej skladačky bude brankár Keylor Navas. Ten sa v drese španielskeho Levante v uplynulej sezóne vypracoval na absolútnu špičku ligy a mnohými bol označovaný za najlepšieho gólmana súťaže. Ak chce stredoamerický tím svojim súperom znepríjemniť život, Navas bude musieť na spomínanú sezónu nadviazať aj v reprezentačnom drese. Gólman s viac ako 50 reprezentačnými štartmi si na šampionáte pokojne môže vypýtať veľký prestup.

Celso Borges

Ak je Bryan Ruiz mozgom kostarického tímu, Celso Borges je jeho srdcovým svalom. Výborne stavaný stredný záložník je obojsmerným hráčom, schopným skórovať, ale aj rovnako dobre brániť. Hráč AIK Štokholm má na svojom konte už 60 reprezentačných štartov so 14 zárezmi v kolonke gólov. Absolvoval majstrovstvá sveta 17-ročných v roku 2005 i 20-ročných v roku 2007. Na svojich prvých majstrovstvách sveta seniorov tak bude čerpať z veľkých skúseností. 

Mladík v centre pozornosti

Joel Campbell

Najvzrušujúcejším talentom v kostarickom tíme je 21-ročný Joel Campbell. Nevysoký útočník je kmeňovým hráčom Arsenalu od roku 2011, no v klube nikdy nepôsobil a tri uplynulé sezóny strávil na hosťovaniach, postupne v Lorient, Betise Sevilla a naposledy Olympiakose. Aj preto bude chcieť na turnaji predviesť svoj najlepší futbal, aby dokázal, že Arsenal jeho pohadzovaním po hosťovaniach, robí chybu. Napriek mladému veku má Joel na konte už 31 reprezentačných štartov medzi dospelými, počas ktorých zaznamenal 9 presných zásahov. Pri spomínanej neúčasti Saboria sa bude Kostarika spoliehať na jeho gólový prísun. To, že je schopný zvládať veľké zápasy, dokázal v tomto ročníku Ligy majstrov, keď sa napríklad trafil do siete Manchestru United v osemfinále. Anglickému súperovi bude čeliť opäť a nie je vylúčené, že sa proti krajine svojho zamestnávateľa, bude chcieť vytiahnuť.

Odhad výsledku

Hoci je Kostarika veľmi sympatické mužstvo, ktoré sa pri každej svojej účasti na majstrovstvách sveta snažilo o ľúbivý futbal, v skupine, v ktorej ich žreb zaradil po bok gigantov ako Taliansko, Uruguaj a Anglicko, nemajú príliš nádej na úspech. Prekvapením by bol aj bod, a tak najväčším cieľom Kostaričanov na turnaji bude predviesť svojim fanúšikom pohľadný futbal. V tomto vytýčenom cieli im veríme. Ich zápasy sa oplatí sledovať.