Main Content

Profily účastníkov MS 2014: Grécko

štvrtok, 5. jún 2014 13:18 | Autor: Jakub Mihálik

Profily účastníkov MS 2014: Grécko
Profily účastníkov MS 2014: Grécko | zdroj: © TASR

Jedným z účastníkov majstrovstiev sveta je aj kvalifikačný súper Slovenska, reprezentácia Grécka. S čím v Brazílii vyrukujú zverenci trénera Santosa, aké sú ich slabiny a na koho sa najviac budú spoliehať, sa dozviete v našom profile.

História

Gréci sa predstavia na svojom treťom záverečnom turnaji majstrovstiev sveta. Prvýkrát pritom nebudú čeliť Nigérii a Argentíne, dvom súperom, ktorí im boli prisúdení v základnej skupine v oboch predchádzajúcich účastiach. V roku 1994 ovládli kvalifikáciu, po čom sa v krajine dvihli očakávania smerom k umiestneniu na samotnom turnaji v USA. Tréner Panagoulias však pre turnaj zvolil zostavu, zloženú zo starnúcich hráčov, namiesto tých, hrajúcich v dobrej forme, kvôli čomu Gréci na šampionáte totálne vybuchli. Gréci v prvom zápase prehrali s Argentínou, semifinalistom spred štyroch rokov, 4:0. V druhom zápase utrpeli rovnaký debakel s Bulharskom.V poslednom vystúpení v skupine prehrali s Nigériou 2:0 a bez bodu i streleného gólu vypadli už po základnej skupine. Napriek silnej generácii, ktorá vyhrala Majstrovstvá Európy v roku 2004, čakali Gréci na ďalšiu účasť na šampionáte svetovom až do roku 2010. V kvalifikácii naň sa prebojovali do baráže, v ktorej čelili Ukrajine. Už typicky, v prvom zápase remizovali na domácej pôde 0:0, aby v odvete vybojovali víťazstvo v pomere 0:1. 

Na turnaji sa k „tradičnej“ dvojici Argentína a Nigéria pridala Južná Kórea. Práve tá odštartovala juhoafrickú púť Grékov. Po otrasnom výkone bez útočnej kreativity a dlhých nakopávaných loptách, ktoré nenachádzali adresáta, Gréci prehrali 2:0. V druhom zápase s Nigériou Gréci opäť prehrávali, no gól Salpingidisa zo záveru prvého polčasu (mimochodom prvý grécky gól v histórii MS), naštartoval Grékov k obratu. Po výhre 2:1 sa Gréci hotovali prekvapiť Maradonovu Argentínu. Po prvom polčase to aj na prekvapenie vyzeralo, keď Rehhagelov tím držal nerozhodný výsledok. Samaras sa dokonca dostal do samostatného úniku, ktorý nezakončil presne. Nakoniec však v 77. minúte grécka stena povolila a Argentína získala tri body po výhre v pomere 2:0. V Brazílii sa tak predstavia na celkovo treťom turnaji. Cesta naň sa však nerodila vôbec ľahko.

Kvalifikácia

Gréci vstupovali do kvalifikácie na svetový šampionát v pozícii favorita, keďže boli vďaka postaveniu v rebríčku FIFA zaradení do prvého výkonnostného koša. Žreb k nim bol opäť vcelku milosrdný, keď ich priradil k Licthenštajnsku, Litve, Lotyšsku a dvojici Bosna a Hercegovina – Slovensko, s ktorými si to mali rozdať o prvé dve pozície v tabuľke. Gréci vstúpili do kvalifikačných bojov výhrou nad Lotyšskom v pomere 2:1. Následne porazili aj ich susedov z Litvy, v pomere 2:0. Potom prišla pre Grékov kľúčová časť kvalifikácie. Proti rozbehnutej Bosne udržali čisté konto a vybojovali bod po remíze 0:0. Následne so šťastím porazili Slovensko vonku v pomere 1:0, potom však prišla prehra v Bosne po výsledku 3:1. Gréci následne vyhrali štyri zápasy po sebe po výsledku 1:0, čím sa udržali v hre o postup. Pomohli im aj Slováci, ktorí porazili Bosnu na jej ihrisku. Pred posledným kolom bolo jasné, že ak Bosna svoj zápas v Litve zvládne, Gréci nebudú mať šancu skončiť prví. Potom, čo porazili Lichtenštajnsko, obsadili druhú priečku, o skóre za Bosnou a Hercegovinou. V baráži tak narazili na Rumunsko, ktoré porazili prakticky po domácom zápase. Mitroglou zabezpečil víťazstvo 3:1 a v odvete brániaci Gréci udržali remízu 1:1, po ktorej sa radovali zo štvrtého veľkého turnaja za sebou.

Nominácia

Brankári: Orestis Karnezis (Granada), Panagiotis Glykos (PAOK), Stefanos Kapino (Panathinaikos).

Obrancovia: Kostas Manolas, Giannis Maniatis, Jose Holebas (všetci Olympiakos), Sokratis Papastathopoulos (Borussia Dortmund), Giorgios Tzavellas (PAOK), Loukas Vyntra (Levante), Vasilis Torosidis (Roma), Vangelis Moras (Verona).

Stredopoliari: Alexandros Tziolis (Kayserispor), Andreas Samaris (Olympiakos), Kostas Katsouranis (PAOK), Giorgos Karagounis (Fulham), Panagiotis Tachtsidis (Torino), Ioannis Fetfatzidis (Genoa), Lazaros Christodoulopoulos (Bologna), Panagiotis Kone (Bologna).

Útočníci: Dimitris Salpingidis (PAOK), Giorgios Samaras (Celtic), Konstantinos Mitroglou (Fulham), Theofanis Gekas (Konyaspor).

Herný systém

Už dlhé roky sú Gréci známi svojim defenzívnym prístupom. Do krvi im ho vlial nemecký kouč Otto Rehagel pred viac ako desiatimi rokmi. Verný defenzívnej taktike ostávajú Gréci aj pod trénerom Fernandom Santosom, aj ked mierne zmeny oproti minulosti je možno vidieť. 

To, čo Rehagelovi chýbalo, Santos už má k dispozícii. Zatiaľ, čo nemecký kouč sa v útoku musel spoľahnúť na to, či vysoký Angelos Charisteas zaklincuje hlavičkou nejakú štandardnú situáciu, či náhodný center, súčasné Grécko ponúka smerom dopredu o čosi viac. Ostávajú verní svojej hre na vysokého stredného útočníka, ktorý je hrozbou vo vzduchu, no technická vyspelosť Mitrogloua núti súperov dávať si pozor aj na zemi. Santos okrem toho disponuje Giorgisom Samarasom, hráčom Celticu, ktorý v krídelnej pozícii takisto výrazne zamestnáva súperovu obranu, navyše je fyziologicky podobný Mitroglouvi, čo zdvojnásobuje ofenzívnu hrozbu Hellasu. Veľký prínos Samarasa pre svoj tím spočíva v jeho celoihriskovom pohybe. Samaras často zbieha z krídelného priestoru do hĺbky poľa, čím so sebou vytiahne súperovho obrancu a uvoľňuje tak priestor pre nábeh stredopoliara za ním, či už je to Maniatis, alebo Tziolis. Ak chceme nájsť aspoň náznak rýchlej krídelnej hry Grécka, toto je naša šanca.

Dôkaz celoihriskové pôsobenia Giogiosa Samarisa. Z krídla sa stiahol až takmer na úroveň stopérov. Aj to je dôkaz toho, ako poctivo Gréci bránia.

V defenzívnej taktike stále môžeme hovoriť o nepriepustnej defenzíve, v kuloároch označovanej ako taktika „autobus“, pri ktorej všetci hráči Grécka, s výnimkou stredného útočníka, stoja pred loptou a zužujú manévrovací priestor súpera.

Na obrázku zo zápasu proti Slovensku vidíme, ako rozumne Gréci v malom priestore naskladajú všetkých svojich brániacich hráčov. V hustom pásme súperových hráčov je možné len poslať prihrávku na niektorého z nabiehajúcich hráčov. Aktívne pôsobiaca obranná štvorica však pri náznaku centra okamžite ešte viac „priškrtí“ priestor a necháva Stana Šestáka (ktorý nie je vôbec hlboko, stojí na kruhu za šestnástkou, len asi desať metrov od prihrávajúceho hráča) v ofsajde.

Jednou zo snáh Santosa bolo naučiť Grékov flexibilnejšiemu prechodu do útoku, s využítím krajných obrancov. Nemôžeme povedať, že sa mu to úplne nepodarilo, veď Holebas i Torosidis sú etablovaní hráči aj na európskej scéne a svoju robotu si odrobia, no grécky tím je ďaleko od toho, aby mu táto hra svedčala.

Silné stránky

Jednoznačne najsilnejšou stránkou Grékov je defenzívna činnosť. Neuveriteľných osem núl si pripisali v kolonke inkasovaných gólov v celej kvalifikácii . Doma dokonca udržali čistý štít a nikomu sa na gréckej pôde nepodarilo skórovať. Gríci sú veľmi disciplinovaní, majú nezlomnú vôľu a svojou hrou neraz súpera privedú do frustrácie, čo by sa mohlo hodiť najmä proti netrpezlivým tímom ako Pobrežie Slonoviny, či Kolumbia. Ničím výraznejším však svojich súperov viac neprevyšujú.

Slabé stránky

To slabých stránok vieme nájsť viac. Tak, ako úspešná je defenzíva Grékov, tak chabá je ich ofenzíva. Gréci v kvalifikácii vsietili len 12 gólov v desiatich zápasoch, pričom napríklad Slovensko, ktoré získalo o 12 bodov menej ako Gréci, ich skórovalo jedenásť. Ani v príprave na šampionát Gréci neohúrili svojimi gólmi, a tak neočakávame, že by na samotnom turnaji prišlo k zmene.

Ich najlepší strelec napríklad od zimy nebol stopercentne fit, kvôli čomu stratil aj zápasovú prax. V poriadku nie je ani Papadopoulos, brankár číslo jeden z kvalifikácie, Karnezis, odohral v Granade na jar len tri zápasy.

Stred poľa Grécka je prestarnutý a už nemá mnoho, čo poúknuť. Japonské motorové myši ho môžu prevalcovať, ak si nedá pozor. 

Šírka kádra je takisto výstrahou, keďže oproti súperom zo základnej skupiny, Gréci natoľko šikovným mužstvom a dá sa očakávať, že pri ofenzívnej sterilite, bude potrebovať mužstvo impulz z lavičky. Ten však s veľkou pravdepodobnosťou nebude mať od koho prísť.

Traja najdôležitejší hráči

Kostas Mitroglou

Z predstaveného systému gréckej hry vyplýva, že ich hra nie je založená na obrovskom množstve ofenzívnych príležitostí, z ktorých sa vždy niečo musí ujať. Gréci sa preto musia spoliehať na veľkú efektivitu v zakončení a tú musí doručiť Kostas Mitroglou. Bývalý útočník Olympiakosu zaujal na jeseň svojou výbornou produktivitou, ako v Lige majstrov, tak v domácej súťaži a nezaostal ani v reprezentačnom drese, keď prakticky sám vystrieľal Grékom postup na záverečný turnaj MS. Mitroglou však po prestupe do Fulhamu zápasil so zranením a návratom do fyzickej kondície, kvôli čomu za Cottagers toho veľa neodohral.  Preto bude absolútne kľúčové, ako sa dokáže pripraviť na šampionát. V skupine nabitej skvelými strednými útočníkmi (Drogba, či Falcao), Gréci potrebujú najmä skvelý výkon od Mitrogloua, inak sa im bude postupovať veľmi ťažko.

Georgios Karagounis

Grécky kapiitán má na svojom konte už viac ako stovku reprezentačných štartov. Už v roku 2004 bol jedným z hlavných protagonistov prekvapivého gréckeho ťaženia na Majstrovstvách Európy. Dnes, 10 rokov po, je hrajúcou legendou Grékov a mozgom celého stedu poľa. Karagounis možno nie je vyhlásený kanonier, no jeho obojsmerná hra je inšpiráciou pre celý tím. Ak sa dokáže vybičovať k veľkým výkonom kapitán, je možné, že so sebou strhne celý grécky tím, ktorý na veľkých podujatiach hrá úplne inak ako obvykle.

Orestis Karnezis

Pri defenzívnej taktike, ktorú Gréci forsírujú, nie je ťažké uhádnuť, že veľa bude záležať na výkone ich brankára. Gólmanom číslo jeden je v Santosovom tíme Karnezis, ktorý ale robí vo svojom klube, španielskej Granade, len dvojku o čosi známejšiemu Robertovi. Karnezis sa do brány dostal v uplynulej sezóne len, ak bola granadská jednotka zranená, preto je otázne, v akej forme do Brazílie pricestuje. Celkovo je to však pomerne kvalitný brankár, ktorý v kvalifikácii inkasoval len štyrikrát. 

Mladík v centre pozornosti

Ioannis Fetfatzidis

Gréci do Brazílie necestujú s najmladším celkom, preto za mladíka musíme považovať 23-ročného hráča. Fetfatzidis je ale skutočne nádejným hráčom, ktorý v budúcnosti má prebrať úlohy Karagounisa, či Katsouranisa ako tvorca hry. Ioannis odohral v tejto sezóne 31 zápasov v Serii A, kde obliekal dres janovského FC. Fetfatzidis môže hrať prakticky kdekoľvek v útočnej formácií, od ofenzívneho záložníka až po krídla. Pri očakávaných ťažkostiach gréckej ofenzívy niečo vytvoriť, môže byť práve tento mladík kľúčovou postavou Grékov. Ioannis bude mať, čo dokazovať, pretože na poslednom Eure, ešte ako 21-ročný benjamínok, dostal príležitosť v gréckej zálohe, no príliš nezažiaril. Bývalý hráč Olympiakosu však už môže byť pripravený. 

Odhad výsledku

Gréci skutočne prekvapujú už celé desaťročie, keď sa kvalifikovali na štyri po sebe idúce vrcholné podujatia, vyhrali európsky šampionát a spôsobili bolehlav nejedného favorita. Preto sa ich ani teraz neoplatí odpisovať, pretože svojou defenzívnou taktikou zničili už nejeden tiket. Napriek tomu im v skupine neveríme. Japonsko je tímom s lepšie technicky vybavenými hráčmi a minimálne rovnakým odhodlaním, akým oplývajú Gréci. Kolumbia bude na domácom kontinente a v posledných rokoch zažíva futbalovú obrodu, keď najmä útočné hviezdy nemožno zrátať ani na prstoch dvoch rúk. Pobrežie Slonoviny je tím s obrovskou šírkou kádra a hviezdami svetového futbalu. Títo súperi sa, pri všetkej úcte, nedajú porovnávať s kvalifikačnými súpermi Grécka, ktorými boli Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko a koniec koncov i Slovensko. Napriek tomu mali Gréci problém postúpiť aj z tejto skupiny a napríklad Lichtenštajncom dokázali v dvoch zápasoch streliť len tri góly.