Main Content

Futbalové majstrovstvá sveta potrebujú zmenu termínu!

štvrtok, 5. jún 2014 11:31 | Autor: Jakub Mihálik

Futbalové majstrovstvá sveta potrebujú zmenu termínu!
Futbalové majstrovstvá sveta potrebujú zmenu termínu! | zdroj: © TASR

Nespočetné množstvo zranení tých najlepších futbalistov ovplyvňuje futbalové majstrovstvá sveta. Nedalo by sa tomu vyhnúť?

Komentár Jakuba Mihálika

Odložme na chvíľu bokom šampionát, ktorý sa v roku 2022 má uskutočniť v Katare. Naň sú alergickí snáď všetci futbaloví fanúšikovia, a tak všetky nápady, či vylepšenia, súvisiace s týmto turnajom, odmietajú už automaticky. Predsa len však stojí za zváženie jedno „vylepšenie“, ktoré vyprovokoval práve katarský turnaj.

Cristiano Ronaldo, Franck Ribéry, Luis Suarez, Radamel Falcao, Diego Costa. Viete, čo majú títo hráči spoločné? Okrem toho, že patria k tej absolútne top triede vo svete futbalu, všetci do jedného sú týždeň pred začiatkom turnaja majstrovstiev sveta zranení! Niektorí viac, niektorí menej, no sú. Nimi však menoslov nekončí. Giuseppe Rossi, Victor Valdez, Jack Wilshere, Kevin Strootman v zástupe by sme mohli pokračovať. Každou jednou stratou trpí svetový šampionát. 

V súčasnom futbale je tlak na výkony hráčov enormný. Len málokto si dokáže predstaviť, pod akým fyzickým vypätím sú práve elitní hráči, ktorí musia za svoj klub a reprezentáciu počas sezóny odohrať aj 50 – 60 (niektorí aj viac) duelov, a to všetko v priebehu ôsmich mesiacov. Niet divu, že po tak náročných sezónach, vznikajú desiatky zranení svetových superhviezd. Ako sa tomu vyhnúť?

Nehovorím, že ideálnym riešením je presunúť šampionát, podľa katarského vzoru, na december, či január. Určite však stojí za zamyslenie, či predsa len nezbúrať dogmu o tom, že turnaj musí štartovať v júni. Basketbalisti majú svoj svetový šampionát (takisto poriadaný každé štyri roky) na jeseň. Po náročnej sezóne si v lete doprajú oddych, aby na jeho konci čerství vstúpili do prípravných kempov. Hokejisti majú svoj vrchol v podobe olympiády uprostred sezóny, nie na jej konci. Aj tieto športy môžu slúžiť ako inšpirácia.

Prirodzene, nie je to jednoduché, nabúrať desaťročiami zaužívanú tradíciu. No, ak aj preslávna NHL dokázala pred 16 rokmi ustúpiť a prerušiť svoj program, aby diváci mohli na olympiáde sledovať tých najlepších, prečo by to nedokázali anglická, španielska a ďalšie najvyššie futbalové súťaže? V konečnom dôsledku by až tak neutrpeli, práve naopak. Spýtajte sa kritikov Lionela Messiho, ktorému vyčítali, že v závere sezóny nebol myšlienkami v Barcelone, ale na svetovom šampionáte.

Extrémne množstvo zranení, majúce pôvod v únave tých najvyťažovanejších (najlepších) hráčov je určite dôvodom na to, aby sa kompetentní aspoň zamysleli nad myšlienkou presunutia svetového šampionátu. Diváci na celom svete totiž chcú vidieť raz za štyri roky tých úplne najlepších, nielen tých, ktorí „prežili“. Nová doba, v ktorej sú hráči oveľa viac vyťažovaní ako v minulosti, vyžaduje nové riešenia. To by však FIFA nemohla byť tak anti-progresívnou organizáciou, popierajúcou akékoľvek vylepšenie (ak zrovna nejde o peniaze), akou je.