Main Content

Ideálna zostava Južnej Ameriky na MS 2014 podľa Sport7.sk

štvrtok, 5. jún 2014 10:50 | Autor: Jakub Mihálik

Ideálna zostava Južnej Ameriky na MS 2014 podľa Sport7.sk
Ideálna zostava Južnej Ameriky na MS 2014 podľa Sport7.sk | zdroj: © TASR

Po severnej a strednej Ameriky sa presunieme o čosi južnejšie. Južná Amerika je celé desaťročia výkladnou skriňou svetového futbalu, ktorá ponúkla tie úplne najväčšie legendy futbalu ako Pelé, Maradona, Ronaldo a mnohí ďalší. Ich nástupcovia sa predstavia v Brazílii na historicky prvom šampionáte, na ktorom nastúpi až šesť zástupcov tohto kontinentu. Ako by vyzerala zostava, keby sa spojili?

Brankár

Fernando Muslera (Uruguaj) – V zástupe kvalitných juhoamerických brankárov dávame prednosť Fernandovi Muslerovi. Gólman Galatasarayu Istanbul už dlhé roky potvrdzuje svoje kvality v bráne La Celeste. Absolvoval v nej MS 2010, na ktorých Uruguaj dokráčal až do semifinále, ako aj juhoamerický šampionát v roku 2011, ktorý Uruguajčania vyhrali. Kvalitný brankár s množstvom skúseností by bol ideálnym doplnkom hviezdneho mužstva pred ním.

Obrancovia

Pablo Zabaleta (Argentína) – Stálicou argentínskeho postu pravého obrancu je Pablo Zabaleta. Jeden z najskúsenejších hráčov Manchestru City aj v tejto sezóne potrvrdil svoje kvality, keď odohral 35 ligových zápasov v drese Citizens, najviac spomedzi všetkých obrancov. Jeho počínanie na pravej strane argentínskej zostavy bude veľmi očakávané, keďže pred ním operuje Lionel Messi. My však veríme v kvalitu tohto 29-ročného hráča.

Diego Godín (Uruguaj) – Pravdepodobne jeden z najväčších výkonnostných rastov tejto sezóny sme sledovali v prípade uruguajského stopéra Atlética Madrid, Diega Godína. V strede obrany Rojiblancos pôsobil ako múr, od ktorého sa odrážajú všetky útoky súpera. Okrem defenzívneho prínosu, bol Diego aktívnym aj v ofenzíve a bol to práve jeho gól, ktorý rozhodol o titule majstra Španielska pre Atlético Madrid. Podobnú snahu budeme čakať v Brazílii.

Thiago Silva (Brazília) - Jeho partnerom v defenzívnej dvojici je Thiago Silva, mnohými považovaný za úplne najlepšieho stopéra na svete. Brazílsky obranca je hviezdo parížskeho Saint-Germain a kapitánom reprezentácie v kanárikových dresoch. Aj tie najťažšie situácie rieši s pokojom džentlmena a na ihirsku pôsobí ako nepriepustná skala, na ktorej skončia všetky útočné akcie. 

Marcelo (Brazília) - Hoci Marcelo vynechal značnú časť druhej polovice sezóny, po rekonvalescencii zo zranenia sa na scénu vrátil opäť hráč, akého poznáme. Svojou aktivitou výraznou mierou pomohol k titulu v Lige majstrov pre svoj klub Real Madrid, čo ho nabilo obrovským sebavedomím. Keď hrá Marcelo v pohode, je najlepšie ofenzívne hrajúcim ľavým bekom súčasnosti. Momentálne nič nenasvedčuje tomu, že by v pohode nebol.

Stredopoliari

Juan Cuadrado (Kolumbia) – Pri vynútenej absencii Radamela Falcaa v nominácii Kolumbie, sa pravdepodobne najväčšou hviezdou tímu stáva Juan Cuadrado. Dvadsaťšesťročný futbalista je prototypom univerzálneho futbalistu. Vie hrať na akejkoľvek pozícii, čo potvrdil v tejto sezóne v drese Fiorentiny, za ktorú nastúpil na siedmich možných postoch. Cuadrado je neuveriteľne tvorivý, má cit pre hru i nevyčerpateľný fyzický fond. Svetový šampionát pravdepodobne bude jeho katapultom do niektorého z veľkoklubov.

Arturo Vidal (Čile) – V strede poľa nemôže chýbať ani čilský zástupca Arturo Vidal. Hoci jeho konkurenti na tento post, ako Paulinho, Fernandinho, Gago, či ďalší, mali skvelú sezónu, žiadna z nich sa nevyrovná tej Vidalovej. Arturo v Juventuse žiari spokojnosťou a to isté platí aj pre opačnú stranu. V reprezentácii je Arturo takisto vodcovskou osobnosťou a najmä na ňom bude záležať, či sa chlapci spod Ánd dostanú z preťažkej skupiny.

Angel Di María (Argentína) – Hoci Angel Di María vo svojej kariére nezažil výrazne zlú sezónu, tú uplynulú musíme bez rozmýšľania označiť za Angelovu najlepšiu v kariére. Na jej začiatku Angel tvrdo zabojoval o miesto v kádri Realu Madrid a drina sa vyplatila. Di María bol hlavným strojcom finálovej výhry Merengues v Lige majstrov, a to napriek tomu, že sezónu odohral na netradičnom poste stredného záložníka. Keďže mu to v tejto novej úlohe veľmi svedčalo, rozhodli sme sa ho do neho zaradiť aj my.

Útočníci

Lionel Messi (Argentína) – V zostave prirodzene nesmie chýbať Angelov spoluhráč, Lionel Messi. Po kritike, ktorú hráč Barcelony zožal na minulých majstrovstvách sveta, kde sa mu nepodarilo Argentínu preniesť cez brány štvrťfinále, si Messi akoby vstúpil do svedomia a v ďalšom období už bol tým lídrom Argentíny, za akého ho chceli fanúšikovia mať. Lídrom bude aj v Brazílii, kde dúfa v zisk poslednej trofeje, ktorá mu vo vitríne chýba.

Luis Suarez (Uruguaj) – Najlepší hráč anglickej Premier League z uplynulej sezóny, Luis Suarez, sa pred štyrmi rokmi stal doma v Uruguaji hrdinom po tom, čo svojim obetovaním pomohol tímu prejsť cez Ghanu. Tento rok sa od neho neočakávajú brankárske úlohy, ale len čisto strelecké. Ako spoludržiteľ Zlatej kopačky musí Suarez hýriť gólovou aktivitou, aj napriek tomu, že sa podrobil menšej operácii, ktorá by mu vška nemala zabrániť v účasti na turnaji.

Neymar (Brazília) – Zlatý chlapec brazílskeho futbalu, spasiteľ, na ktorého sa upierajú zraky všetkých Brazílčanov. Neymar si za svoju kariéru vybudoval také postavenie, že v momentálnom tíme Brazílie je jednoznačným číslom jeden, oporou, hráčom, ktorý musí získať titul pre svoju krajinu. Za svoju krátku futbalovú kariéru dosiahol Neymar už vyše 30 reprezentačných gólov. Až teraz však bude debutovať na turnaji, v ktorom o niečo ide.