Main Content

Ideálna zostava severnej a strednej Ameriky na MS 2014

streda, 4. jún 2014 14:01 | Autor: Jakub Mihálik

Ideálna zostava severnej a strednej Ameriky na MS 2014
Ideálna zostava severnej a strednej Ameriky na MS 2014 | zdroj: © TASR

Pokračujeme v našom putovaní kontinentmi. Ako by vyzerala ideálna zostava tímu, zloženého z účastníkov majstrovstiev sveta, pochádzajúcich zo zóny CONCACAF?

Brankár: 

Keylor Navas (Kostarika) – V strednej a severnej Amerike je pomerne silno obsadený post brankára. Do ideálnej zostavy sme mohli vybrať napríklad Tima Howarda z USA, či Guillerma Ochou z Mexika. Rozhodli sme sa však dať prednosť brankárovi, ktorý má momentálne jednu z najlepších foriem na svete. Keylor Navas, brankár španielskeho Levante, v druhej polovici sezóny udivoval celú La Ligu a mnohí ho dokonca považovali za najlepšieho brankára celej súťaže. Na pleciach dvadsaťsedemročného brankára bude ležať osud kostarickej reprezentácie a veríme, že svojimi výkonmi nesklame.

Obrancovia

Paul Aguilar (Mexiko) – Mexiko sa na turnaji predstaví s viacerými skvelými krajnými obrancami. Pravdepodobne najkvalitnejším bude Paul Aguilar. Dvadsaťosemročný rýchly bek hráva v mexickej Américe, bývalom klube kouča mexickej reprezentácie, a tak má v zostave absolútnu dôveru. Keď hrá Aguilar bez tlaku, patrí na svojom poste k tým najlepším. Podpora ofenzívy, technika, rýchlosť, to všetko by sa improvizovanému tímu Concacaf určite zišlo.

Diego Reyes (Mexiko) – Jedným z najtalentovanejších obrancov súčasnosti je Mexičan Diego Reyes. Nečudo, že po 21-ročnom stopérovi siahlo FC Porto, známy lovec latinskoamerických talentov. Diego so svojimi 193 centimetratmi pôsobí isto vo vzduchu, no má aj prekvapivo dobrú rozohrávku a pohyb. Napriek mladému veku má už za sebou jeden veľký turnaj, keď dopomohol El Tri k zlatu na OH v Londýne. Okrem toho štartoval už v 12 súťažných stretnutiach za „A“ tím.

John Brooks (USA) – Partnera v strede severoamerickej zostavy by Reyesovi mohol robiť rovnako „starý“ Američan, John Anthony Brooks. Ešte len dvadsaťjedenročný stopér má dvojité občianstvo, no rozhodol sa reprezentovať USA. Pôsobí však v Nemecku, kde háji klubové farby Herthy Berlín. V tejto sezóne nastúpil na 16 bundesligových zápasov a strelil dva góly. Takisto má 193 centimetrov a veríme, že v dvojici s Reyesom by tvoril solídnu obranu, ktorá navyše oplýva obrovským potenciálom.

Maynor Figueroa (Honduras) – Skúsenosť by do obrannej štvorice priniesol 31-ročný reprezentant Hondurasu, Maynor Figueroa. Ten aj v tejto sezóne pôsobil v Premier League, keď bol kmeňovým hráčom Hull City. Pripísal si 32 štartov v najvyššej anglickej súťaži, čo svedčí o jeho kvalitách. Primárne ľavý obranca môže zaskakovať aj na pozícii stopéra, či dokonca ľavého záložníka. 

Stredopoliari

Michael Bradley (USA) – Syn bývalého reprezentačného kouča USA, Michael Bradley, nevypadol zo základnej zostavy USMNT ani po nástupe Klinsmanna na jeho lavičku. Bradley v uplynulom roku pôsobil v drese AS Rím, ktorý však po 11 odohratých zápasoch vymenil za návrat do MLS, kde hráva za Toronto FC. Dvadsaťšesťročný stredopoliar defenzívneho zamerania je základným stavebným kameňom tímu USA a určite by bol lídrom aj zloženej zostavy Concacaf.

Roger Espinoza (Honduras) – Podobnú úlohu ako Bradley pre USA, plní Roger Espinoza pre tím Hondurasu. Dvadsaťsedemročný hráč anglického Wiganu Athletic je srdcom stredoamerického tímu. Je kreatívny, defenzívne spoľahlivý, rodený líder. Spolu s Wilsonom Palaciosom tvorí v strede poľa honduraskej zostavy skvelú dvojičku. 

Bryan Ruiz (Kostarika) – Dvadsaťosemročný ofenzívny záložník Bryan Ruiz je kmeňovým hráčom anglického Fulhamu, v ktorom v uplynulej sezóne odohral 12 ligových zápasov, no v závere sezóny pôsobil na hosťovaní v PSV Eindhoven. Kostarické ofenzívne eso je výborný nahrávač, exekútor štandardných situácii a výborný driblér. 

Giovani dos Santos (Mexiko) – Jedným z najkreatívnejších hráčov vo svete futbalu je Mexičan brazílskeho pôvodu Giovani dos Santos. Absolvent barcelonskej akadémie v tejto sezóne žiaril v drese Villarealu, ktorému dopomohol k účasti v Európskej lige a podobné výkony budú od neho očakávať aj predstavitelia a fanúšikovia mexickej reprezentácie. Dos Santos je rýchly, technický, má dobrp strelu a nepredvídateľné riešenia herných situácií. Kedysi ho porovnávali s Ronaldinhom, teraz má šancu na MS dokázať, že do jednej vety s brazílskym virtuózom môže patriť.

Útočníci 

Javier Hernandez (Mexiko) – Prirodzene, Chicharito v našom CONCACAF výbere nemôže chýbať. Útočník Manchestru United je neodmysliteľnou súčasťou mexického útoku, hoci v zapeklitej kvalifikácii, v ktorej EL Tri trikrát menili kouča, nie vždy figuroval v nominácii. Zakončovateľ s inštinktom zabijaka by sa však hodil akémukoľvek tímu, a preto ho radíme do základnej zostavy. 
 
Jozy Altidore (USA) – Na hrote útoku by Chicharitovi mohol sekundovať muž, na ktorého sa výrazne spoliehajú Američania. Dvadsaťštyriročný, dobre stavaný útočník Jozy Altidore je kmeňovým hráčom Sunderlandu, za ktorý odohral v tejto sezóne 31 ligových zápasov. Po nezaradení Landona Donovana do americkej zostavy bude gólové bremeno ležať najmä na ňom. Altidore je pripravený nesklamať.

Pozrite si aj:
Ideálna zostava Afriky na MS podľa Sport7.sk
Ideálna zostava Ázie na MS podľa Sport7.sk