Main Content

Profily účastníkov MS 2014: Kamerun

streda, 4. jún 2014 13:05 | Autor: Jakub Mihálik

Profily účastníkov MS 2014: Kamerun
Profily účastníkov MS 2014: Kamerun | zdroj: © TASR

Najkúsenejším africkým tímom v rámci majstrovstiev sveta je bezpochyby Kamerun. V Brazílii sa predstavia na svojom siedmom svetovom šampionáte. Čítajte profil reprezentácie.

História

Len piatym tímom, pochádzajúcim z afrického kontinentu, ktorý sa prebojoval na majstrovstvá sveta, bol v roku 1982 Kamerun pri svojej premiérovej účasti na záverečnom turnaji MS. Kamerunčanov žreb skupiny pridelil Taliansku, Poľsku a Peru. S nimi Kamerunčania remizovali vo svojom debute 0:0. Rovnaký výsledok uhrali aj v druhom zápase proti Poliakom a neprehrali ani s Talianskom, keď remizovali 1:1. Napriek tomu, že Kamerunčania na šampionáte neprehrali, do ďalšej fázy nepostúpili. Po sklamaní na svojom prvom šampionáte, sa Kamerunčania do Talianska v roku 1990 nehrnuli s veľkými očakávaniami. Najmä po tom, čo im žreb skupiny pridelil úradujúcich majstrov sveta z Argentíny a silný a nepredvídateľný východoeurópsky dvojblok – Sovietsky Zväz – Rumunsko. Kamerunčania však spôsobili šok hneď v úvode, keď porazili Maradonovu Argentínu po výsledku 1:0. V druhom zápase vyhrali aj nad Rumunskom a ani záverečná prehra so Sovietskym zväzom v pomere 0:4 im nezabránila v postupe do osemfinále. V ňom narazili na favorizovanú Kolumbiu, ktorú porazili dvoma gólmi Millu až v predĺžení. Ako prvý africký tím sa tak Lions Indomptables, ako sa Kamerunčanom prezýva, dostali do šrtvťfinále svetového šampionátu. Zápas o postup do semifinále kamerunskí futbalisti zvládali pomerne dobre, keď nad Angličanmi vyhrávali 2:1 až do 83. minúty. Vtedy však rozhodca prisúdil Albionu pokutový kop, ktorý Gary Lineker aj premenil. V následnom predĺžení opäť Lineker a opäť z penalty ukončil kamerunský sen. Napriek tomu kamerunský tím z roku 1990 ostáva dodnes vzorom pre všetky africké tímy na svetovom šampionáte.

O štyri roky neskôr sa Kamerun opäť prebojoval na záverečný turnaj. V USA im však žreb pridelil ťažkých súperov v podobe Brazílie, Švédska a Ruska. Hoci so Švédmi, ktorí nakoniec dokráčali na turnaji až do semifinále, remizovali 2:2, následné porážky s Brazíliou 3:0 a s Ruskom dokonca 6:1, ukončili kamerunskú púť americkým turnajom. Aj tak sa však postarali o historický zápis, keď strelec gólu v zápase proti Rusku, Roger Milla, sa stal najstarším hráčom, ktorý skóroval na záverečnom turnaji MS. Roger mal viac ako 42 rokov.

Na šampionátoch v rokoch 1998 i 2002 Kamerunčania opäť nechýbali, no nevyhrali ani jeden zápas a v oboch prípadoch skončili už v základnej skupine. 

Po vynútenej pauze, keď sa neprebojovali na MS 2006, sa Kamerunčania predstavili až v Juhoafrickej republike v roku 2010. Mierny ústup z pozície najlepšieho afrického mužstva sa prejavil aj na prvom africkom šampionáte v histórii. Kamerunčania boli von z hry už po dvoch zápasoch, keď prehrali s Japonsko 0:1 a s Dánskom 1:2. Hoci tesne, ale predsa, podľahli aj Holanďanom a opäť z posledného miesta, cestovali Kamerunčania domov. Po dlhej neúspešnej šnúre sa v Brazílii budú snažiť o prienik do vyraďovacej fázy.

Kvalifikácia

Napriek tomu, že sú Levy najúspešnejším africkým tímom v histórii MS, ich kvalifikácia do Brazílie nebola prechádzkou ružovou záhradou. V skupine sa stretli s ambicióznymi súpermi z Líbye, Konžskej demokratickej republiky a Toga. Kamerunčania museli veľa odčiňovať, keďže im nevyšla posledná kvalifikácia na Africký pohár národov. Napriek tomu sa im od začiatku nie príliš darilo. Najprv porazili Konžanov, následne prehrali s Líbyou, po ktorej kouč Kamerunu Jean-Paul Akono musel prepustiť miesto nemeckému lodivodovi, Volkerovi Finkemu. Debut na lavičke Kamerunu Nemcovi nevyšiel, keď prehral v zápase s Togom. Odveta proti niekdajšiemu účastníkovi MS však naštartovala Kamerun k úspešnému záveru kvalifikácie. Tožania totiž nasadili do zápasu s Kamerunom hráča, ktorý bol dištancovaný, a tak sa odohratý zápas skontumoval v prospech Kamerunu. Bezgólová remíza s Konžskou demokratickou republikou a výhra proti Líbyi posunuli Finkeho zverencov do štvrtej fázy. V nej sa stretli Kamerunčania s ďalšou tradičnou africkou mocnosťou, Tuniskom. Po prvom zápase boli šance oboch tímov vyrovnané, keď Kamerunčania horko-ťažko ubránili remízu 0:0. V odvete to vyzeralo na drámu, keď Tunisania hrali nerozhodne 1:1, v závere však už dominovali Kamerunčania a po troch góloch sa radovali z postupu na siedmy šampionát vo svojej histórii. 

Nominácia:

Brankári: Charles Itandje (Konyaspor), Sammy Ndjock (Fetihespor), Loic Feudjou (Coton Sport)

Obrancovia: Allan Nyom (Granada), Dany Nounkeu (Besiktas), Cedric Djeugoue (Coton Sport), Aurelien Chedjou (Galatasaray), Nicolas Nkoulou (Marseille), Henri Bedimo (Lyon), Benoit Assou-Ekotto (Tottenham Hotspur)

Stredopoliari: Eyong Enoh (Antalyaspor), Jean Makoun (Rennes), Joel Matip (Schalke), Stephane Mbia (QPR), Landry Nguemo (Bordeaux), Alex Song (Barcelona), Edgar Salli (Lens)

Útočníci: Samuel Eto'o (Chelsea), Eric Choupo Moting (Mainz), Benjamin Moukandjo (Nancy), Vincent Aboubakar (Lorient), Pierre Webo (Fenerbahce), Fabrice Olinga (Zulte-Waregem).

Herný systém

Kamerunčania sú známi svojou atletickosťou, rýchlosťou a pohľadným futbalom. Od týchto základných charakteristík nebudú upúšťať ani pod trénerom Finkem. Ten od svojho nástupu do funkcie forsíruje rozostavenie 4-2-3-1 s dvoma ofenzívne ladenými krajnými obrancami, za ktorých však zaskakujú výborne fyzicky stavaní defenzívni záložníci.

Kamerunská obrana tak neostáva odrkytá ani pri výpadoch Assou-Ekotta a Nyoma. Oba defenzívne štíty, M´bia a Song, majú, čo to odohraté aj na pozícii stopéra, čo kamerunský tím využíva najmä proti silnejším tímom s väčším držaním lopty. 

Na hrote kamerunského útoku má vyárendované miesto hviezdny Samuel Eto´o, ktorý je rýchlostným typom útočníka, no do tímu prináša flexiblitu na tomto poste aj Webo, dobre stavaný útočník, schopný sklepávať centre rýchlych krídel na hráčov nabiehajúcich z druhej vlny. Spomínané krídelné priestory bude ovládať najmä Aboubakar, sekundovať mu bude z druhej strany Moukandjo.

Po nástupe Finkeho na kamerunskú lavičku sa zmenila hra najmä v strede poľa. Nemecký kouč vyžaduje rýchlejšie odovzdávanie lopty od nohy, vyššie tempo v útoku, väčšiu ponukovú aktivitu od krídel a útočníka. Po pár zápasoch je vidieť, že jeho taktika začína prinášať ovocie, keď sa Kamerun posunul oproti mesiacom predtým k útočnejšiemu poňatiu hry.

Klasické a zažité rozostavenie sa môže však pri nepriaznivom vstupe do turnaja zmeniť. Počas prípravy Kamerunčania vyskúšali aj netradičné 4-3-3, s trojicou stredových záložníkov a s ofenzívnejšie operujúcimi krídlami. Rozostavenie by potom vyzeralo nasledovne: 


Silné stránky

Obrana je skutočnou silnou stránkou Kamerunu, keď v podstate kompletná šestica, ak rátame defenzívnych záložníkov, sú hráči svetového formátu. M´bia má za sebou skvelú sezónu v FC Sevilla a jeho nezaradenie do základnej zostavy by bol hriech. Sevillský záložník bol v tejto sezóne platný na oboch koncoch ihriska a práve on by mohol byť perfektným spojivkom medzi útokom a obranou. Najmä v dvojici s ďalšícm skvelým štítom, Alexom Songom z Barcelony. Assou-Ekotto síce v tejto sezóne v Premier league nepôsobil, no aj tak stále patrí medzi elitných ľavých obrancov, ktorého ofenzívne výlety a kvalitné centre dokážu rozhodovať zápasy. Nkoulou sa osvedčil v Marseille, Nyom zase zaujal v španielskej Granade. Matip je rastúca hviezda svetového futbalu.

Ďalšou silnou stránkou Kamerunčanov je spomínaná fyzická vyspelosť. Atletickí Afričania budú mať v tomto smere navrch najmä v porovnaní s Chorvátmi, ale aj s útlejšími Mexičanmi. Fyzická sila  a rýchlosť sú atribúty, hovoriace v prospech stredoafrického tímu.

Slabé stránky

Taktické zmýšľanie

Africký tím si je dlhodobo vedomý svojho zaostávania v taktickej príprave. Afričania hrali vždy sympaticky, no vždy doplatili práve na tento nedostatok. Nepomáhajú, zdá sa, ani nespočetné skúsenosti ich hráčov z európskych klubov. Pomôcť má práve angažovanie nemeckého trénera Finkeho, no toho čaká ešte tvrdá práca. V nedávnom zápase proti Paraguaju, len dva týždne pred začiatkom turnaja, sa takisto diváci dočkali taktických zlyhaní zo strany Kamerunčanov. Na obrázku máme znázornenú situáciu pred prvým gólom paraguajského tímu. Pri postupnom útoku sa lopta dostáva na pravú stranu, kde je osamotený krídelník juhoamerického tímu. V pokutovom území sú dvaja paraguajskí útočníci. V priestoroch, kde sa pohybuje paraguajská trojica, pôsobí až osem kamerunských hráčov. 

Paraguajský krídelník si situáciu všimne a dlhou prihrávkou nachádza z ľavej strany zbiehajúceho spoluhráča, ktorý nikým nestrážený, keďže všetci Kamerunčania sa rozhodli hrať napravo, pohodlne strieľa gól.

Treba podotknúť, že táto situácia sa odohráva v štvrtej minúte, takže o taktickej chybe z únavy nemôže byť ani reči.

V ďalšom zápase proti Nemecku, napriek veľmi dobrému výkonu, opäť dopustili niekoľko fatálnych taktických zlyhaní, ako napríklad pri druhom nemeckom góle, keď sa na brankára rútili až traja nemeckí hráči. Inak ako gólom to ani nemohlo skončiť.

Tímový duch

Veľkým otáznikom v kamerunskom tíme je ťahanie za jeden povraz. Samuel Eto´o sa opätovne vrátil do reprezentácie, až keď zacítil príležitosť na účasť na svetovom šampionáte. To sa nepáčilo mnohým jeho spoluhráčom a útočníkovi Chelsea to dali jasne najavo. Po prvom play-off zápase Kamerunu proti Tunisku dokonca Eto´o vyhlásil, že sa ťažko hrá v tíme, ktorý mu nechce ani prihrať loptu a niektorých spoluhráčov obvinil z konšpirácie proti nemu. Kamerunčania zrejme spory medzitým urovnali, no aj tak ich súdržnosť môže spôsobiť vrásky na čele trénera Finkeho.

Bránenie štandardných situácií

Z herných situácií je vyslovenou slabinou bránenie štandardných situácií. Kamerunčania dostávajú mnoho gólov práve po rohových, či priamych kopoch. Smolou Kamerunčanov je fakt, že sa ocitli v skupine s tímami, ktoré štandardné situácie radia medzi svoje prednosti. Bude zaujímavé sledovať, ako si v príprave pred turnajom Finke poradí s  hernou situáciou, ktorá kvári mužstvo Kamerunu.

Traja najdôležitejší hráči tímu

Samuel Eto´o

Jednoznačne najväčšou hviezdou tímu je Samuel Eto ´o. Útočník Levov vyhral trikrát Ligu majstrov, štartoval už na troch šampionátoch a svojou štvrtou účasťou vyrovná rekord Rigoberta Songa, niekdajšieho skvelého stopéra Kamerunu, a Jacquesa Songo´a. Eto´o navyše môže vstúpiť do histórie, ak sa v Brazílii trafí aspoň dvakrát, čím by vyrovnal národného hrdinu, Rogera Millu, s piatimi zásahmi najlepšieho strelca kamerunskej histórie na svetových šampionátoch. Eto´o sa po návrate do top európskeho futbalu opäť dostal do slušnej formy, vďaka čomu Kamerunčania dúfajú v úspech. 

Alex Song

Veľmi dôležitú úlohu v tíme Levov bude zastávať Alex Song.Bývalý skvelý záložník Arsenalu po prestupe do Barcelony nedostával veľa príležitostí, a keď áno, bolo to zväčša na stopérskom poste. Preto bude kľúčové to, ako rýchlo sa zžije so svojim starým postom, na ktorom je v podstate postavená hra Kamerunčanov. Bratranec spomínaného Rigoberta Songa má veľkú šancu vybojovať si lepšiu pozíciu v klubovom futbale. Najprv však musí uspieť so svojim reprezentačným tímom. 

Vincent Aboubakar

Veľmi dôležité pre tím Kamerunu bude to, ako sa tím prispôsobí hre Samuela Eto´a. Jedným z hráčov, ktorí budú vo svojej hre musieť spraviť najvýraznejšie zmeny, je 22-ročný útočník Lorient z francúzskej Ligue 1, Vincent Aboubakar. Vysoký a dobre stavaný útočník je typickým zakončovateľom. Vo Finkeho systéme na jeden hrot však bude musieť svoju hru uspôsobiť pohybu hviezdneho Eto´a. Aboubakar patril medzi najlepších strelcov Ligue 1, keď zaznamenal slušných 16 ligových gólov. Práve on môže zaskočiť v pozícii strelca tímu, ak Eto´ovi budú obrancovia súpera venovať príliš veľa pozornosti.

Mladík v centre pozornosti

Joel Matip

Ak sme už dvakrát spomenuli Rigoberta Songa, spomenieme ho aj tretíkrát. V Kamerune totiž tento obranca nesie povesť defenzívnej legendy a každý mladý stopér je porovnávaný práve s ním. Zo všetkých hráčov od dôb Songa má najväčšiu šancu kráčať v jeho stopách Joel Matip. Ešte len 22-ročný stopér je už teraz jedným z kľúčových hráčov nemeckého Schalke. Má skúsenosti aj z Ligy majstrov a v kamerunskom drese stihol už šestnásť zápasov. Matip je pri svojich 193 centimetroch dominantným hráčom obrany, a tak ho určite neprehliadnete. 

Odhad výsledku

Kamerunu sa len raz podaril výraznejší úspech, keď sa v roku 1990 prebojoval do štvrťfinále. Oproti tímu okolo Rogera Millu, ale aj v porovnaní s úspešnou generáciou, zahŕňajúcou Geremiho, Songa, Foea a ďalších, ktorá vyhrala Africký pohár v roku 2002, však súčasný tím nepôsobí tak kvalitne a skúsene. Pri očakávanej dominancii Brazílčanov v A-skupine, si Kamerun musí poradiť s Mexikom a Chorvátskom. V porovnaní síl africký tím nevychádza lepšie, a tak ho tipujeme na predčasný koniec už v skupinovej fáze.