Main Content

Profily účastníkov MS 2014: Austrália

streda, 4. jún 2014 12:13 | Autor: Jakub Mihálik

Profily účastníkov MS 2014: Austrália
Profily účastníkov MS 2014: Austrália | zdroj: © TASR

Postupne si predstavíme všetkých 32 účastníkov záverečného turnaja Majstrovstiev sveta vo futbale. Chcete vedieť, v akých zostavách budú tímy hrať, aký systém budú presadzovať a kto bude ich najväčšou hviezdou? Čítajte naše profily. Dnes je na rade tím Austrálie. Futbalisti z krajiny protinožcov sa na záverečnom turnaji majstrovstiev sveta predstavia už štvrtýkrát. Prekonajú svoje historické maximum z roku 2006?

História

Socceroos, ako znie prezývka austrálskych futbalových reprezentantov, dlhé roky nevstupovali do medzinárodných súťaží organizovaných FIFA, najmä kvôli svojej geografickej izolovanosti a nedostatočnému rozvoju futbalu v krajine. Do kolotoča majstrovstiev sveta sa dostali Aussies až v kvalifikácii na MS 1966 v Anglicku, kam sa však neprebojovali po barážovej prehre so Severnou Kóreou. Ani o štyri roky v Mexiku sme nevideli žlté dresy Austrálčanov, keďže tí podľahli opäť v baráži Izraelu. Premiérový štart medzi svetovou elitou si pripísali až v roku 1974 na šampionáte v Nemecku. Premiéra však mala horkú príchuť, keďže Austrálčania nevsietili ani gól a po prehrách s Východným Nemeckom (NDR) a Západným Nemeckom a remíze s Čile, obsadili Socceroos s jediným bodom posledné miesto v skupine. Nemecký šampionát bol pre Austráliu posledným na dlhých 32 rokov.

Symbolicky, ich návrat na záverečný turnaj MS sa uskutočnil opäť v Nemecku, kde sa v roku 2006 konal svetový šampionát opäť. Zlatá generácia austrálskych futbalistov, na čele s Guusom Hiddinkom ako trénerom, vybojovala postup po strhujúcej barážovej dráme proti Uruguaju, ktorú Austrálčania v odvete vyhrali až po penaltách. V Nemecku sa tak mohli predstaviť austrálske futbalové hviezdy ako John Aloisi, Mark Viduka, Mark Schwarzer, Harry Kewel, Mark Bresciano, či Tim Cahill. Práve tento hráč naštartoval veľký obrat Austrálie v jej prvom vystúpení na MS 2006, keď sa v 84. a 89. minúte postaral o dva góly Aussies. Protinožci zaznamenali v 92. minúte ešte tretí gól a radovali sa z víťazstva 3:1. V druhom zápase očakávane podľahli Brazílii a v treťom remizovali s Chorvátskom 2:2, vďaka čomu postúpila Austrália do vyraďovacej fázy, kde sa v neslávne-slávnom zápase stretli s Talianmi, ktorí ich vyradili až po kontroverznej výhre v pomere 1:0.

O štyri roky neskôr sa Austrálčanom opäť podarilo prebojovať na šampionát, kde sa ocitli v skupine D s Nemeckom, Ghanou a Srbskom. V prvom zápase vybuchli Klokani s Nemcami v pomere 4:0. V ďalšom priebehu remizovali s Ghanou a vyhrali nad Srbskom 2:1, no vďaka lepšiemu skóre sa z postupu radovali futbalisti Ghany. Rýchle výmeny koučov v období medzi rokmi 2006 až 2013, viedli až k vymenovaniu trénera Angeho Postecogloua, ktorý previedol Austráliu až na turnaj v Brazílii.

Kvalifikácia

Postup sa však nerodil ľahko. Austrálčania, ako člen Ázijskej futbalovej asociácie, musela prejsť ázijským kvalifikačným sitom, ktoré je známe svojou prílišnou rozťahanosťou. Vstupovali až do tretej časti kvalifikácie, kde sa v skupine stretli s nebezpečným Ománom, Saudskou Arábiou a Thajskom. Socceroos vyhrali päť zápasov pri jedinej prehre, vďaka čomu z prvého miesta postúpili do štvrtej fázy. Päťčlenná skupina zahŕňala okrem Aussies aj Japonsko, Omán a Irak, pričom priamo postupovali prvé dva tímy.

Štart do tejto časti kvalifikácie nebol podľa austrálskych predstáv. V prvých troch zápasoch získali len dva body po tom, čo remizovali s Ománom, prehrali s Jordánskom a remizovali s Japoncami. Prehrávali dokonca aj s Irakom, no dva góly v závere zápasu otočili vývoj austrálskej kvalifikácie. Následne remizovali s Ománom, remizovali s Japonskom, rozdrvili Jordánsko 4:0 a porazili Irak 1:0, vďaka čomu obsadili druhé miesto a vyhli sa barážovému zápoleniu. V následných priateľských dueloch prehrali s Brazíliou a Francúzskom dvakrát 6:0, čo malo za následok zmenu trénera. Holgera Osiecka nahradil už spomínaný Ange Postecoglou. Nová metla začala miesť okamžite, keďže Austrálčania porazili Kostariku aj Ekvádor.

Nominácia

Brankári: Eugene Galekovic (Adelaide United), Mitchell Langerak (Borussia Dortmund), Mat Ryan (Club Brugge).

Obrancovia: Jason Davidson (Heracles Almelo), Ivan Franjic (Brisbane Roar), Ryan McGowan (Shandong Luneng Taishan), Matthew Spiranovic (Western Sydney Wanderers), Alex Wilkinson (Jeonbuk Hyundai), Bailey Wright (Preston North End).

Stredopoliari: Oliver Bozanic (Luzern), Mark Bresciano (Al Gharafa), James Holland (Austria Vienna), Mile Jedinak (Crystal Palace), Massimo Luongo (Swindon Town), Matthew McKay (Brisbane Roar), Mark Milligan (Melbourne Victory), Tommy Oar (Utrecht), James Troisi (Melbourne Victory), Dario Vidosic (Sion).

Útočníci: Tim Cahill (New York Red Bulls), Ben Halloran (Fortuna Dusseldorf), Matthew Leckie (FSV Frankfurt 1899), Adam Taggart (Newcastle Jets).


Herný systém

Od nástupu kouča Postecogloua na lavičku reprezentácie Socceroos, sa Austrálčania snažiili o ľúbivý ofenzívny prejav s postupným zakladaním útokov, zapájaním krídel a prelínaním sa jednotlivých formácií. Potom však prišiel žreb skupinovej fázy majstrovstiev sveta a Austrálčania si museli uvedomiť, že ofenzívou pravdepodobne nebudú konkurovať takým útočným veľmociam ako Španielsko, Holandsko, či Čile. V posledných zápasoch sme tak sledovali príklon k defenzívnejšej taktike a rýchlym protiútokom. 

Je takmer isté, že Austrálčania na svojich súperov vyrukujú s formáciou 4-2-3-1, v ktorej dvaja krajní obrancovia budú plniť striktne defenzívne úlohy a do ofenzívy sa budú presúvať, len ak zacítia veľkú príležitosť na prečíslenie súpera. V strede poľa budú takmer určite pôsobiť dvaja štítoví záložníci.

V útoku sa budú Austrálčania spoliehať najmä na krídelnú hru, a hoci strata Robbieho Kruseho z Bayeru Leverkusen, je v tomto smere veľkou ranou, aj jeho náhradníci sú schopní adekvátnej náhrady. Vzhľadom na striktne defenzívne úlohy krajných bekov, krídelníci držia ofenzívnejšie postavenie. Post útočníka, ktorý obhospodaruje Tim Cahill, sa sťahuje hlbšie do poľa a mení si miesto s ofenzívnym záložníkom, vďaka čomu sú spomínaní krídelníci vlastne najvyššie postavenými hráčmi v austrálskom systéme.

Kouč Postecoglou sa na šampionáte bude spoliehať predovšetkým na hráčov z domácej súťaže, keďže pred pôsobením pri reprezentácii bol uznávaným trénerom Melbourne v domácej súťaži, a tak bude chcieť využiť znalosť hráčov pôsobiacich v tamojšej lige.

 
Ofenzíva v reále (AUS – JAR)

 
Defenzíva v reále (AUS - JAR)

Silné stránky

Nový kouč priniesol do austrálskeho výberu obrovskú energiu. A z nej by ešte mali hráči čerpať aj na svetovom šampionáte. Výhodou skutočne je, že hráčov pozná z domácej najvyššej súťaže a vyberal ich nie podľa hviezdneho statusu, ale podľa toho, ako sú schopní zapadnúť do systému, ktorý Postecoglou forsíroval už v Melbourne.

Od austrálskeho výberu na šampionáte nikto nič neočakáva, kouč s gréckymi koreňmi prebral reprezentáciu s úlohou zostaviť mužstvo a systém, schopný konkurovať na Ázijských hrách v roku 2015 a v kvalifikácii na MS 2018.Rola  „fackovacieho panáka“ skupiny B s troma gigantmi, môže Austrálii svedčať pri prekvapovaní súperov, ktorí si automaticky budú brúsiť zuby na tri body. Silnou stránkou Aussies bude opäť výborná fyzická pripravenosť. Austrálčania absolvovali veľmi náročnú fyzickú prípravu pred šampionátom, a mnohí z reprezentujúcich sa aj na sociálnych sietiach vyjadrovali o najťažšom sústredení, aké kedy zažili. Z nadobudnutého fyzického fondu môžu čerpať proti „unaveným“ hráčom z európskych súťaží.

Slabé stránky

Evidentnou slabinou tohto tímu je fakt, že oproti Zlatej generácii z roku 2006, austrálska reprezentácia nemá výrazné hviezdy. Turnaje nevyhrávajú síce mená, no austrálska súťaž nemá dostatočnú kvalitu, aby sa mohla porovnávať so španielskym, čilským, či holandským tímom. Obavy môže vyvolávať aj neskúsenosť kouča Postecogloua, ktorý okrem trénovania austrálskej 21ky, nemá väčšie skúsenosti s medzinárodným futbalom. 

Najdôležitejší hráči

Tim Cahill

Jediným zo niekoľkokrát spomenutej najlepšej generácie austrálskych futbalistov, je Tim Cahill. Bývalý ofenzívny stredopoliar Evertonu sa ku koncu kariéry presťahoval do americkej MLS, kde oblieka dres New Yorku. Jeho skúsenosti, ako i gólová bilancia z austrálskeho dresu, hovoria samé za seba. Cahill je jednoznačne najväčšou hviezdou, zástupcom kapitána tímu a hráčom, od ktorého sa bude očakávať nejaký ten gól v sieti favorizovaných súperov.


Mile Jedinak

Jedinak bude na MS austrálskym kapitánom, no nielen v tejto funkcii tkvie obrovský prínos pre tím. Jedinak zažil dve úspešné sezóny v drese Crystal Palace, kde potvrdil svoje kvality defenzívneho stredopoliara svetovej úrovne. Proti Španielom a Čiľanom bude kľúčovou úlohou ustrážiť najmä stred poľa, a práve táto zodpovednosť leží na pleciach Jedinaka. Rolu zohrajú aj motivátorské schopnosti Jedinaka, keďže nie je vylúčené, že vekovo mladý tím bude mať problémy po očakávaných gólových prídeloch od favoritov B skupiny.

Mladík v centre pozornosti 

Matthew Leckie

Dokopy len piati hráči v širšej nominácii austrálskeho tímu pôsobili v uplynulej sezóne v niektorom tíme z  Európy. Preto bude osud austrálskeho tímu výrazne záležať aj na ich forme. Jedným z nich je krídelník Frankfurtu, 23-ročný Matthew Leckie. Krídelníci budú hlavnou útočnou zbraňou Socceroos a mladík bojujúci o posun v európskej kariére, musí predviesť svoje top výkony.

Odhad výsledku

Austrálčania cestujú do Brazílie s nádejným mužstvom, no pri pohľade na rozlosovanie skupiny B, nedávame Aussies veľa šancí. Holandsko, Čile a Španielsko sú tímy, zaraďované do širšieho okruhu favoritov, a tak i získaný bod na konte Austrálie by bol obrovským prekvapením. Z pohľadu budúcnosti však vidíme brazílsky turnaj ako skvelú príležitosť pre vybudovanie konkurencieschopného tímu pre ďalšie roky.