Main Content

Ideálna zostava Afriky na MS 2014 podľa Sport7.sk

utorok, 3. jún 2014 12:52 | Autor: Jakub Mihálik

Ideálna zostava Afriky na MS 2014 podľa Sport7.sk
Ideálna zostava Afriky na MS 2014 podľa Sport7.sk | zdroj: © TASR

Majstrovstvá sveta sú aj o porovnávaní síl jednotlivých častí sveta. Ako by to vyzeralo, keby proti sebe hrali kontinenty,či svetadiely? Pozrite si ideálnu zostavu afrických účastníkov MS podľa sport7.sk.

Brankár

Vincent Enyeama (Nigéria) – Africké tímy dlhé roky trpeli na neodstatok dobrých brankárov. Za zmienku stáli možno Kameni, či Songo, aj oni však vedeli často „kiksovať“. V súčasnosti sa situácia zlepšila a najviac spomedzi brankárov žiari nigérijsky gólman Vincent Enyeama. Tej najmä v tejto sezóne v drese Lille potvrdil, že patrí medzi absolútnu špičku. Tímu pomohol do Ligy majstrov a očakáva sa, že v silnom nigérijskom tíme bude oporou takisto. 

Obrancovia

Jean-Daniel Akpa Akpro (Pobrežie Slonoviny) – Zbystrite pozornosť. Akpa Akpro je zaujímavým zjavom nielen kvôli svojmu menu. Ešte len dvadsaťjedenročný obranca vytlačil z nominácie Pobrežia Slonoviny aj takú legendu ako je Eboué a pýta si miesto vo svetovej elite. Na nie veľmi nabitom poste pravého obrancu by preto práve on mohol reprezentovať fiktívny výber Afriky. O Akpa sa eminentne zaujíma Arsene Wenger, ktorému po sezóne odchádza Bacary Sagna. Preto ani nie veľmi atraktívny klub, v ktorom momentálne pôsobí (Toulouse), nemusí byť prekážkou jeho zaradenia medzi absolútne najväčšie africké hviezdy.

Joel Matip (Kamerun) – Keď už sme sa rozhodli začať africkou omladinou, môžeme na post stopéra zaradiť jednu skutočne veľkú mladú hviezdu. Joel Matip sa v drese Schalke vypracoval na jedného z najuznávanejších stopérov Bundesligy. Skúsenosti má už aj z Ligy majstrov, a hlavne na nich bude stavať kamerunský kouč, ktorý Matipovi dôveruje v základnej zostave.

Kolo Touré (Pobrežie Slonoviny) – K talentu treba pridať skúsenosti a tých má na rozdávanie Kolo Touré. Stopér Liverpoolu ešte nepatrí do starého železa a aj v Brazílii bude figurovať v základnej zostave silných Slonov. Kolo je jedným z najskúsenejších afrických hráčov na turnaji, je silný vo vzduchu, pevný vzadu, pokojný pri rozohrávke. Sen každého afrického trénera.

Kwadwo Asamoah (Ghana) – Rýchlonohý ľavák Kwadwo Asamoah aj v tejto sezóne žiaril vo farbách Juventusu. Kwadwo je schopný zahrať ľavé krídlo i ľavú obranu, čo z neho robí žiadaného univerzála. Často ho vidieť pri jeho útočných výletoch, no ani to mu nebráni byť skvelým aj vzadu. Ghana sa predstaví v Brazílii s trochu starnúcim mužstvom, avšak bývalý hráč Udinese je jedným z mála z kádra Ghany, ktorý je schopný do hry vniesť veľkú výbušnosť.

Stredopoliari

Yaya Touré (Pobrežie Slonoviny) – Africký hráč roka nemôže vo výbere chýbať. Yaya mal aj túto sezónu výbornú, možno najlepšiu, keď v drese Manchestru City prekonal svoje kariérne gólové maximum a asi najväčšou mierou sa zaslúžil o titul pre Citizens. Na reprezentačnej úrovni chce uspieť takisto, čo bolo vidieť na Pohári afrických národov v roku 2013. Turnaj v Brazílii je príležitosťou na reparát, a tak sa môžeme tešiť na to najlepšie od Yayu.

Alex Song (Kamerun) – Silný stred poľa dopĺňame o Kamerunčana Alexa Songa, ktorý síce vo svojom klube, FC Barcelona, príliš často nehráva, no v reprezentácii je najdôležitejším hráčom. Song bude v Brazílii chcieť zaspomínať na svoje zlaté časy v drese Arsenalu, počas ktorých sa stal jedným z najžiadanejších defenzívnych záložníkov na svete. V ťažkej skupine s domácou Brazíliou to však nebude jednoduché.

John Obi Mikel (Nigéria) – Azda najdôležitejší hráč nigérijského výberu je John Obi Mikel, hráč Chelsea Londýn. V kádri The Blues hráči prichádzajú a odchádzajú, no Mikel ostáva, čo je takisto dôkazom jeho nesmierneho prínosu pre mužstvá, za ktoré hrá. Nigérijský tréner Keshi si bez neho nevie predstaviť svoju zostavu a my po ňom budeme opakovať.

Útočníci

Sofiane Feghouli (Alžírsko) – Africký kontinent bude mať v Brazílii päťnásobné zastúpenie a tým posledným zástupcom, ktorého sme vám boli dlžní, je Alžírsko. Účasť jeho hráča v ideálnej zostave však nie je náhodná. Sofiane Feghouli patrí medzi najlepších krídelníkov na svete, čo v tejto sezóne opäť potvrdil v drese Valencie. Gólovo produktívny hráč, ktorý sa však nebojí bránenia, zaujal pozornosť viacerých veľkoklubov z Premier League, na čele s Arsenalom Londýn, a tak je možné, že v budúcej sezóne rozšíri jeho kontingent hráčov s francúzskym pôvodom. Dobré výkony na MS by tomu rozhodne pomohli. 

Didier Drogba (Pobrežie Slonoviny) – Silný africký tím Pobrežia Slonoviny môže mať vo svojom kádri bombardérov ako Bonny, Gervinho, či Kalou. Jednoznačnú prednosť v hierarchii útočníkov má však legenda menom Didier Drogba. Bol to práve Drogba, kto svojim vzostupom predznamenal vzostup futbalu v tejto africkej krajine. Ani v pokročilom futbalovom veku nestratil nič zo svojho umenia a kouč Sabri Lamouchi bude opäť svoju hru stavať najmä na ňom.

Samuel Eto´o (Kamerun) – Boli časy, keď sa Eto´o a Drogba bili nielen na ihrisku vo farbách Barcelony, respektíve Chelsea. Každoročne súťažili aj o trofej pre najlepšieho hráča Afriky. My ich spojíme k sebe a vytvoríme pravdepodobne najlepší útok, aký kedy Afrika mala. Títo dvaja rodení strelci by narobili paseku aj papierovo silnejším kontinentom. Narobia ju však určite aj vo svojich jednotlivých reprezentačných dresoch.