Main Content

Môže byť Neymar novým Pelém?

streda, 28. máj 2014 16:08 | Autor: Jakub Mihálik

Môže byť Neymar novým Pelém?
Môže byť Neymar novým Pelém? | zdroj: © TASR

Už len pätnásť dní ostáva do začiatku MS. V Brazílii by sa napätie a vzrušenie dalo doslova krájať. Všetky oči sa upierajú na jedného hráča. Celý svet sa pýta: Môže byť Neymar novým Pelém?

Komentár Jakuba Mihálika

Pokúšali sa o to mnohí. Už takmer štyri desaťročia sa v Brazílii snažia nájsť nového Pelého. Najfutbalovejší národ zemegule ponúkol svetu ohromné množstvo futbalových hviezd. Žiadna sa však ani len nepriblížila sláve legendárneho Pelého.

Kedykoľvek sa v Brazílii objaví vychádzajúca hviezda, okamžite všetci, čo sa točia okolo futbalu, robia skúšku správnosti: Môže to byť nový Pelé? A že ich za tie roky bolo. Garrincha, ktorý bol podľa mnohých talentovanejší ako sám „kráľ“. Socrates. Rivellino. Zico. Nestačili. Nestačili ani hráči ako Romário, ktorý vyhral MS, nastrieľal tisíc gólov, pôsobil vo futbalovo vyspelejšej Európe. Nestačil ani Ronaldo (ten brazílsky), ktorý ešte stále drží rekord v góloch na majstrovstvách sveta, dvakrát šampionát vyhral, raz bol vo finále. Nestačil Ronaldinho, (podľa mňa) najobdarenejší futbalista všetkých čias. Takisto majster sveta.

Nestačili ani hráči, ktorí Pelému doslova z oka vypadli, či hrali rovnakým štýlom, alebo hrali v Santose. Na legendárneho hráča sa nepodarilo dotiahnuť nikomu. Aj tak to však stále Brazílčanov neprestalo baviť. Už viac ako päť rokov je na obzore „ďalší nový Pelé“. 

Je podobné rýchly. Je podobne mrštný. Technicky zdatný. V čase, keď by mu v USA ešte ani alkohol nenaliali, mal na konte už viac ako 100 oficiálnych gólov. A desiatky reprezentačných. Dokonca vyrastal v rovnakom klube. Sám Pelé ho označil za svojho nástupcu (hoci nie je prvý) a neustále ho v rozhovoroch obraňuje. Neymar je o štyri roky starší ako bol Pelé pri svojom debute na svetovom šampionáte. Aj tak má však oproti Pelému jednu výhodu.

Brazílčania vyhrali päť titulov majstra sveta. Vyhrali v Európe, vyhrali Ázii, vyhrali v Amerike. Pri jedinom šampionáte na brazílskej pôde, v roku 1950, však zlyhali. Prehra na Maracane ich máta doteraz. Najviac zo všetkých prehier a možno by aj dva, či tri tituly vymenili za ten jeden z roku 1950. 

Pelému sa nedostalo príležitosti hrať na domácej pôde. Neymar túto šancu má. A Brazílčania potrebujú vyhrať tak veľmi, ako nikdy predtým. Ak sa niekto niekedy mohol priblížiť Pelému, tak je to práve mladý útočník Barcelony. Ak by totiž vyplnil nádeje doňho vkladané a dotiahol by Brazíliu k domácemu titulu, predbehol by možno aj dvojnásobného majstra sveta, Ronalda, predbehol by Ronaldinha a ďalších. A hoci by možno v 22 rokoch nemal takú kvalitu ako 22-ročný Pelé, nedal by viac ako tisíc gólov a neodohral doma dve desaťročia, práve on by bol po zvyšok kariéry označovaný za „nového Pelého“. Ak zlyhá, tak mu nepomôže ani x budúcich titulov s Barcelonou, či šampionátový reparát o štyri-osem-dvanásť rokov. Tak tenká je hranica v zápisoch do histórie. A tak veľký je tlak na Neymara. Ak ho zvládne, čaká ho futbalová večnosť.