Main Content

Analýzy 23. kola Premier League: Nedeľňajšie zápasy

nedeľa, 16. január 2011 11:55 | Autor: Sport7 sk

Analýzy 23. kola Premier League: Nedeľňajšie zápasy
Analýzy 23. kola Premier League: Nedeľňajšie zápasy | zdroj: SITA

Po krátkej novoročnej prestávke pokračuje najsledovanejšia futbalová liga na svete ďalším, už 23. kolom. Prinášame vám analýzu ku všetkým víkendovým zápasom, nech sa páči...


Sobota


Chelsea - Blackburn

Mnohí odborníci už tím Chelsea z boja o titul Premier League odpísali. Chelsea stráca na lídra tabuľky Manchester United už 9 bodov, The Red Devils majú navyše zápas k dobru. Hviezdy zo Stamford Bridge ako Didier Drogba, Nicolas Anelka, Franka Lampard, John Terry, Michael Essien, či Florent Malouda sa cez noc stali len obyčajnými hráčmi a tak zrazu aj pozícia manažéra Carla Ancelottiho je v ohrození. V kľúčovej časti sezóny chýbali obhajcovi titulu zranené opory, s ktorými sa mužstvo nedokázalo vyrovnať. Tlak na Chelsea je obrovský, na Stamford Bridge pricestuje Blackburn, čo nie je najľahší zo súperov, ale The Blues si momentálne príliš vyberať nemôžu. Rovers naplno bodovali na pôde súpera len v troch z 11 prípadov, neočakávame, že v Londýne zvíťazia, ba dokonca ani to, že sa im podarí získať čo i len bod.

Manchester City - Wolves

Wolves už dokázali prekvapiť výhrami nad Chelsea, či FC Liverpool, zatiaľčo Citizens taktiež, avšak v zápornom zmysle slova, keď naposledy v FA Cupe len remizovali s outsiderom z Leicestru 2:2. V tomto zápase však ide o dôležité body v boji o majstrovský titul, pre boss Citizens Roberto Mancini neneachá nič na náhodu. Ofenzíva klubu z Eastlands je v silnom zložení, taliansky manažér má k dispozícii Carlosa Teveza, Emmanuela Adebayora, Joa, Maria Balotellihi aj Roque Santa Cruza. Do tímu pribudol ďalší kanonier, Bosniak Edin Džeko, za 27 miliónov libier a objaví sa minimálne na lavičke náhradníkov. Prvý vzájomný zápas sa skončil v prospech Wolves, ktorí zdolali milionárov z Manchestru 2:1. Zverenci hosťujúceho Micka McCarthyho sú v tabuľke štvrtý odspodu, po tomto kole neočakávame ich posun smerom nahor. Dokázali síce zvíťaziť na Anfield Road, čo bola ich jediná výhra vonku, avšak už o pár dní prehrali na pôde konkurenta v boji o záchranu, vo West Hame. Wolves určite budú bojovať zo všetkých síl, ale to na ofenzívnu silu Citizens stačiť nebude.

Stoke - Bolton

Kluby v tabuľke delia len tri body, navrch majú Wanderers aj napriek o jeden odohratý zápas menej. Bolton má ambície skončiť na pozícii zaručujúcu účasť v Europa League a v sezóne predvádza kvalitou vyrovnané výkony. Bolton v lige nevyhral posledné tri zápasy, získal len jediný bod, po dvoch prehrách vonku - na Stamford Bridge a Anfield Road, len remizoval doma s Wiganom. Uplynulý víkend zdolali Wanderers v FA Cupe York City 2:0.

Stoke z posledných 12 zápasov vyhrali v 5 prípadoch, ale ich výkony majú kolísavú tendenciu, aj v FA Cupe len remizovali s Cardiffom 2:2 a zápas si budú musieť zopakovať. V tomto dueli predpokladáme deľbu bodov, Bolton doposiaľ zvíťazil vonku iba dvakrát, Stoke s podporou domácich fans majú svoju silu, ale aj problémy v koncovke. Prvý zápas vyhral Bolton 2:1.

West Brom - Blackpool

Blackpool zaznamenal počas týždňa domáce víťazstvo, keď zdolal FC Liverpool 2:1. Ian Holloway minulý víkend šetril v zápase FA Cupu niektoré zo svojich opôr, na čo doplatil prehrou so Southamptonom, avšak jeho plán vyšiel dokonale, pretože jeho zverenci proti The Reds jasne dominovali.

Domácemu West Brom akoby dochádzal dych, v lige prehrali posledných 5 zápasov, vypadli aj z FA Cupu po prehre v Readingu. Roberto Di Matteo zrejme preto v tomto zápase staví všetko na jednu kartu, The Baggies potrebujú víťazstvo, pretože od pásma zostupu ich delí len jediný bod.

Práve takéto zápasy však bývajú najťažšie, West Brom je v menšej kríze, Blackpool môže hrať uvoľnene a z tlaku na domácich by mohli hostia vyťažiť tri body.

Wigan - Fulham

Oba tímy potrebujú bodovať a zápas možno označiť na šesť bodový. Wigan je na predposlednom mieste, Fulham je na tom o päť miest lepšie, ale rozdiel medzi klubmi je len jednobodový. Myslíme si, že v tomto prípade rozhodne výhoda domáceho prostredia, Wigan na DW Stadium zrejme poteší svojich fans plným počtom bodov. Vychádzame z toho, že Fulham vyhral od 16.októbra len v troch zápasoch, hoci vstup do sezóny mali The Cottagers solídny, keď neprehrali 7 zápasov v rade. Prvý vzájomný zápas skončil v prospech Fulhamu pomerom 2:0, oba góly strelil Clint Dempsey. Fulham je v porovnaní s minulou sezónou slabší, Mar Hughes po odchode Roya Hodgsona nedokázal nadviazať na úspešné ťaženie tímu v Europa League, či 12.miesto z predošlej sezóny. Do zostavy domácich sa po trojzápasovej suspendácii vráti Charles N´Zogbia, ktorý spolu s Hugom Rodallegom budú najväčšou hrozbou pre Fulham.

West Ham - Arsenal

Hammers sa darí v pohárových zápasoch viac, ako v tých ligových. V FA Cupe zdolali Barnsley 2:0 a postúpili do 4.kola, v Carling Cupe v prvom zápase zdolali Birmingham 2:1 a do odvety tak idú s menšou výhodou. Fanúšikov Hammers však zrejme viac zaujíma záchrana v Premier League, ich výkony v lige sú totiž diametrálne odlišné. Posledná prehra v Newcastli 5:0 bola príliš aj pre manažéra Avrama Granta, ktorý neváhal konať a na ľavú stranu obrany angažoval Waynea Bridgea. Práve táto pozícia bola v tíme West Hamu dlhodobo plátaná, čo spôsobilo defenzíve Hammers nemálo problémov. Arsenal je na tom presne naopak ako jeho najbližší súper. V lige sa mu darí, je na 3.mieste, ale v FA Cupe najskôr remizoval na Emirates Stadium s Leedsom 1:1, aby následne v prvom zápase Carling Cupu s Ipswichom prehral na ich trávniku 1:0. V základe Gunners sa pritom objavili aj Fabregas, Walcott, Arshavin, či Bendtner. Arsenal stráca na vedúci Manchester United 4 body a má na konte o zápas viac. V londýnskom derby bude zrejme obom mužstvám vyhovovať aj remíza. West podľahol v prvom zápase na Emirates Stadium tesne 1:0.


Nedeľa


Birmingham - Aston Villa, 13.00

Oba tímy sídlia v Birminghame, čiže pôjde o mestské derby. Tak ako domáci manažér Alex McLeish, tak aj hosťujúci Gerard Houlier sa snažili počas tohto týždňa posilniť svoj káder, nakoľko ani jeden z tímov na tom nie je v tabuľke najlepšie. Birminghamu sa podarilo na hosťovanie získať Davida Bentleyho z Tottenhamu, ktorý by mohol svojou kvalitou vystužiť záložnú formáciu domácich, záleží však na tom, koľko z neho dokáže Alex McLeish vyžmýkať. Gerard Houlier by chcel do výkopu birminghamského derby uzavrieť príchod svojho krajana Jeana Makouna. Aston Villa získala z posledných štyroch ligových zápasov len jediný bod za remízu na Stamford Bridge.

Očakávame tvrdý súboj dvoch mestských konkurentov, ktorí sú v tejto sezóne namočení do boja o záchranu, čo ešte pridá viac olej do ohňa. Na toto sa stretnutie sa núka remízový tip. Birmingham až polovicu z doteraz odohraných zápasov sezóny remizoval.

Sunderland - Newcastle, 13.00

Uvidíme, ako sa veci zmenili od konca októbra, kedy Newcastle rozdrvilo Sunderland na svojom trávniku pomerom 5:1. Manažér Sunderlandu Steve Bruce však považuje výkon svojho mužstva z prvého duelu len za ojedinelý výpadok a nepripisuje mu veľký význam. Zrejme mal pravdu, pretože len onedlho sa Sunderlandu podarilo zvíťaziť na Stamford Bridge rozdielom triedy 3:0 a pripraviť tak Chelsea o dlhodobú domácu neporaziteľnosť. Tak ako Sunderland, tak aj Newcastle počas uplynulého víkendu vypadli z FA Cupu po prehrách v 3.kole s o súťaž nižšie hrajúcimi celkami. Zdalo sa nám, že Sunderland pohárovému zápasu neprikladal prílišnú dôležitosť, nastúpil so značne pozmenenou zostavou, čím naznačil ako svoju prioritu Premier League. V aktuálnej tabuľke je na tom o čosi lepšie Sunderland, okupujúci 6.miesto s 33 bodmi, Newcastle sídli na 8.priečke s počtom bodov 28.

Väčšiu dôveru vkladáme do tímu The Black Cats, zároveň však dodávame, že zo štatistického hľadiska je ich bilancia v domácich zápasoch proti Newcastlu chabá, len jediné víťazstvo z 8 zápasov.

Liverpool - Everton, 15.05

Po birminghamskom derby prichádza na rad derby liverpoolské. Nový manažér The Reds Kenny Daglish má po 2 zápasoch na lavičke FCL na konte 2 prehry a vyjadril sa o svojom novom tíme, že mužstvo potrebuje na sebe tvrdo pracovať a potrebuje čas, zároveň dodal, že pozoruje aj drobné náznaky herného zlepšenia. The Reds mali počas stredajšieho ligového zápasu na pôde Blackpoolu výhodu jednogólového vedenia, keď sa už v 3.minúte zápasu gólovo blysol Fernando Torres. V 12.minúte však už bolo vyrovnané, aby domáci Blackpool strhol v 69.minúte víťazstvo na svoju stranu. Daglishovou hlavnou úlohou je zlepšiť defenzívnu činnosť, veď Liverpool si udržal len jediné čisté konto v 7 posledných zápasoch. Evertonu sa viac darí proti silnejším celkom, ale aj tak je umiestnenie tímu pod vedením Davida Moyesa v druhej polovici tabuľky sklamaním. Everton skóroval proti top tímom Premier League v 7 zápasoch 12 gólov, čo je celkom slušná bilancia. Aj v druhom derby zápase nedeľnajšieho programu by sa mohla zrodiť remíza. Na Anfield Road pôjde aj o súboj dvoch Slovákov, Martin Škrtel sa pravdepodobne objaví v základnej zostave Kennyho Daghlisha, Ján Mucha si vychutná zápas z lavičky náhradníkov.

Tottenham - Manchester United, 17.10

Nedeľa naozaj prinesie zaujímavé súboje, oko futbalového fanúšika sa má na čo tešiť. Kolo uzavrie súboj londýnskeho Tottenhamu, ktorý na White Hart Lane privíta Manchester United. Červení diabli sú na čele tabuľky a aj po 20 odohratých zápasoch stále bez prehry, hlavne vďaka skvelým výkonom na Old Trafford, kde zaváhali len remízou s West Brom. Výsledky The Red Devils sú na súperových trávnikoch diametrálne odlišné, z 9 odohratých dueloch až 7-krát remizovali, aj dve víťazstvá ktoré zaznamenali, boli len o jeden gól. Aj domáci Spurs sú kedykoľvek schopní remizovať, preto tipujeme tretiu remízu zo štyroch nedeľňajších súbojov. Dodávame, že Spurs sa nepodarilo zvíťaziť nad United od sezóny 2000/2001, ale ich mužstvo je oproti posledným rokom kvalitne výrazne lepšie.


Ďalšie víkendové analýzy


Primera Division
1. Bundesliga