Main Content

Môžeme iba získať a s víťazstvom ešte viac!

piatok, 23. máj 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Môžeme iba získať a s víťazstvom ešte viac!
Môžeme iba získať a s víťazstvom ešte viac! | zdroj: © TASR

Slovenská futbalová reprezentácia pokračuje v príprave na kvalifikáciu ME, ktorá pre nás začína v septembri. Dovtedy ešte odohráme tri prípravné zápasy, najbližší v piatok od 20:20 v Senci proti Čiernej Hore.

Komentár Filipa Chudého

Naša futbalová reprezentácia sa zišla v Senci a hneď sa na Slovensku vyjasnilo a prišlo krásne slnečné počasie. A hoci jedno od druhého exaktne nezávisí, tak ako symbolika je to zaujímavé. Jána Kozáka po príchode k reprezentácii čakala ťažká práca, ale z najhoršieho náš reprezentačný výber už dostal. Predchádzajúcu kvalifikáciu už zachrániť nemohol, tú sme si definitívne prehrali tesne pred jeho príchodom. Za ten necelý rok jeho vládnutia, je už okolo národného tímu lepšia atmosféra, ale treba ju aj naďalej zlepšovať.

Teraz prichádza dvojzápas, ktorý bude dôležitý, hoci sa to tak na prvý pohľad nemusí zdať. Lenže treba si uvedomiť, že práve toto je prakticky posledná previerka pred začiatkom kvalifikácie, keďže potom sa naši stretnú až v septembri. Domáci zápas s Maltou, tri dni pred ostrým začiatkom na Ukrajine, už ťažko niečo zmení, keďže nečakám, že v ňom to budeme siliť. Nový model kvalifikácie, ktorý o deň skrátil pauzu medzi zápasmi, si vyskúšame už teraz. Aj keď je táto zmena na prvý pohľad iba formalitou, tak v skutočnosti môže rozhodnúť o postupujúcich.

Do ešte väčšej výhody sa dostávajú krajiny so širokým kádrom, kam sa radiť nemôžeme. Isto si ešte spomínate na skvelý výkon v Zenici, v ktorej sme šokovali Bosnu a Hercegovinu. Potom prišla o štyri dni žilinská odveta, v prvom polčase sme súpera opäť prevýšili, ale v druhom nám došla para, keďže nastúpilo presne tých istých jedenásť hráčov. Máme už teda skúsenosť, že takúto ťažkú kombináciu bez vystriedania aspoň niektorých postov nezvládneme. V kvalifikácii ME nás to čaká trikrát, pričom hlavne najbližšia októbrová porcia a budúcoročná septembrová zrejme rozhodnú o celej kvalifikácii, keďže hráme s priamymi súpermi.

Preto má veľký význam hrať aj bez asi tretiny tradičného kádra. Ako hrá Škrtel, Hamšík, Vittek, Jakubko, Breznaník, Švento a ďalší absentujúci vieme. Ale my budeme potrebovať na úspešné zvládnutie kvalifikácie oveľa viac hráčov. Preto bude pre Kozáka zvlášť cenné, keď uvidí výkony ďalších adeptov a navyše v minimálnej prestávke na oddych, čo ešte znásobí cestovanie. Aj keď nie je asociačný termín, čo urobilo problémy pri skladaní nominácie, tak po tomto dvojzápase môžeme iba získať. Bude to obraz o našej reprezentácii a hlavne jej širšom kádri.

Spomínaný dvojzápas s Bosnou a Hercegovinou, víťazstvá v Poľsku a v Izraeli zdvihli náladu futbalovej verejnosti, ale aj tak nám stále niečo chýba. Tým je domáce víťazstvo, ktoré sme nedosiahli už vyše 19 mesiacov. A proti Čiernej Hore padne vhod, preto si poďme v Senci preň!

V diskusii sa vyjadrite, ako tipujete zápas proti Čiernej Hore?