Main Content

Marcel Merčiak: Bude to pôsobivá madridská noc

sobota, 24. máj 2014 08:30 | Autor: Silvia Petrašková

Marcel Merčiak: Bude to pôsobivá madridská noc
Marcel Merčiak: Bude to pôsobivá madridská noc | zdroj: © TASR

Historicky prvé mestské derby vo finále Ligy majstrov je na spadnutie. Z Madridu do Lisabonu vyštartujú už sobotu tisícky fanúšikov Realu a Atlética, aby na miestnom štadióne Da Luz zhliadli rozhodujúci súboj o desiatu resp. prvú trofej najprestížnejšej klubovej súťaže starého kontinentu.

Kto vzíde z toho madridského mini súboja ako víťaz, „Biely balet“ alebo „Los Colchoneros“? Aj tento rok nám k odpovedi na túto otázku dopomohol známy slovenský športový komentátor Marcel Merčiak, ktorého sme v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk vyspovedali v nasledujúcom rozhovore.

Pán Merčiak pred nami je skutočne atraktívny a veľmi napínavý futbalový zápas. V sobotňajšom finále Ligy šampiónov si to medzi sebou rozdajú dva madridské tímy Real a Atlético. Prezraďte nám na úvod, ste osobne s tohtoročnou finálovou dvojicou spokojný, majú sa diváci na čo tešiť?

Spokojný musíte byť s každou finálovou dvojicou, málokedy sa do finále dostane mužstvo s takou dávkou šťastia a osudovosti ako Chelsea pred dvoma rokmi a zrejme už sotva sa pri súčasnej sile najväčších európskych klubov zopakuje taká finálová dvojica, akú pred 10 rokmi vytvorili Porto s Monacom. V Lisabone hrá o trofej mužstvo, ktoré dalo najviac gólov proti tímu, ktorý neprehral ani raz z 12 zápasov. Prvýkrát v histórii to bude o dvoch z jedného mesta. Určite to bude pôsobivá madridská noc v Lisabone. 

Futbalisti Atlética Madrid vstupujú do tohto sezónneho finále predsa len s menším povoleným „dopingom.“ Na potrebnej motivácii, či sebavedomí im totiž pridáva aj nedávno získaný titul majstra v domácej lige. Môžu ho hráči brať v tomto smere ako menšiu predzápasovú výhodu, ktorá im môže dostatočne pomôcť najmä po psychickej stránke?

Určite áno, ak by neuspeli v Barcelone, mohlo by sa to prejaviť na ich psychike. Je tu vedomie, že v Lige majstrov neprehrali, že v sezóne ich Barcelone 6-krát nezdolala, že vyhrali v derby nad Realom na Estadiu Bernabeu - vlani vo finále Copa del Rey a teraz na jeseň v lige. Áno, prehrali s ním v pohári (0:2 a 0:3), ale táto súťaž zrejme nebola Simeoneho prioritou. Do vlaňajška nevyhralo Atletico v mestskom derby 14 rokov, už to zlomilo. Určite sa mu bude hrať proti Realu ľahšie ako po iné roky. 

V čom podľa vás tkvie čaro úspechu Simeoneho tímu v tejto sezóne?

Okrem kvality a inteligencie predovšetkým v súdržnosti a enormnom nasadení. Azda posledným tímom, ktorý dokázal celú sezónu hrať v takých obrátkach a prekračovať svoj tieň bol podľa mňa Mourinhov Inter v sezóne 2009/10, v ktorej dosiahol treble. Len paradox v tomto porovnaní tkvie v tom, že Inter vyhrával „bez lopty“, výbornou defenzívou, fascinujúcou strategickou bezchybnosťou, kým Atlético narobilo v mnohých zápasoch veľa chýb, ale vyvážilo ich úžasnou motiváciou, neustálou snahou. Vie hrať s vyváženou kvalitou vo všetkých formáciách, rovnako dobre bráni ako útočí. V bráne je skvelý Courtois, v obrane stopérska dvojica Godín - Miranda, na krajoch rýchli a ofenzívni Juanfran s Felipem Luisom, v zálohe Gabi, Koke, Tiago, alebo Suarez s Diegom, vpredu krídelníci Adrián s Ardom Turanom plus strelec Diego Costa, alebo náhradník Villa. Simeone sa stal novým trénerským fenoménom, fanúšikovia Atlética hovoria spôsobu hry „cholizmus“, podľa jeho hráčskej prezývky El Cholo (Mestic), neustále prízvukoval filozofiu „partido a partido“, od zápasu k zápasu. A práve to bolo najúžasnejšie, každý jeden zápas chcelo Atlético vyhrať s rovnakou dávkou nasadenia. Na jeseň som si myslel, že to jednoducho nemôže vydržať, malo krátku februárovú krízu, ale rýchlo sa z toho dostalo. Treba si uvedomiť, že v dvoch kľúčových momentoch jari prehrávalo a všetko zvrátilo vo svoj prospech v semifinálovej odvete Ligy majstrov na Stamford Bridge a aj v záverečnom ligovom kole na Nou Campe. 

Veľké otázniky pred finále visia najmä nad účasťou niektorých zranených hráčov. Na strane Atlética si ho s najväčšou pravdepodobnosťou nezahrá jeho najväčšia opora tímu kanonier Diego Costa. V prípade Realu Madrid sa špekuluje o Ronaldovi, Benzemovim či Pepem. Ako veľmi by dokázal tento nečakaný hráčsky „lazaret“ zamiešať karty v hre a to tak na jednej či druhej strane?

Neviem si predstaviť, že by Ronaldo nehral. Aj Bale sa dáva do poriadku, aj Benzema. Pepeho neúčasť by silu Realu neobmedzila, dokonca si myslím, že ak by bol Varane po väčšinu sezóny zdravý, Pepe by sedel na lavičke náhradníkov. Oveľa väčšou stratou je neúčasť vykartovaného Xabiho Alonsa. Oveľa viac zodpovednosti tak bude ležať na Lukovi Modričovi. Diego Costa zrejme hrať nebude, návšteva Belehradu a snaha o aplikáciu konskej placenty na poranené miesto sú dôkazom, že Atletico ho zúfalo potrebuje, ale na Nou Campe ukázalo, že vie potiahnuť na plné obrátky aj bez neho. 

Myslíte si, že Real Madrid v tejto sezóne obetoval domácu súťaž na úkor vysnívanej La décimy?

Nie, nemyslím, pretože to nekorešponduje s postavením Realu, s jeho identitou. V lige mu záver jednoducho nevyšiel, aj pre zranenia hráčov, ale o to väčšia koncentrácia súvisí s Ligou majstrov. Mám pocit, že vrchol dosiahol v odvete v Mníchove a už sa potom nevedel vyhecovať k podobným výkonom. Ukázala sa však aj nesmierna kvalita španielskej ligy, straty troch najlepších v záverečných 3 - 4 kolách boli nevídané. 

Čo bude podľa Vás kľúčom k samotnému úspechu, jedného či druhého tímu, čo môže nakoniec rozhodnúť?

Zvládnutie ťažiskových situácií a najmä premieňanie gólových príležitostí. Vo finále ich nebýva veľa. Atlético je mužstvo, ktoré sa v tejto sezóne Ligy majstrov nenechalo zlomiť nikým a ničím, vyradilo jej štyroch bývalých šampiónov (v skupine Porto, vo vyraďovacích kolách AC Miláno, Barcelonu a Chelsea), neviem si predstaviť, že by sa poddalo , jedine azda pri krajne nepriaznivom vývoji stretnutia. Za posledné 4 roky už získalo 6 trofejí, vyhralo jedno domáce pohárové finále a dvakrát finále Európskej ligy (2010, 2012). Benfica nedokázala dotiahnuť ťaženie v EL k trofeji, hoci v súťaži neprehrala. Nemohla venovať európsky triumf nedávno zosnulým legendám - Esuébiovi a Mariovi Colunovi. Atlético v Lige majstrov tiež neprehralo, tiež prišlo nedávno o veľkú legendu - skvelého hráča a ešte slávnejšieho trénera Luisa Aragonesa. Takže uvidíme.

Posledná otázka na záver. Real alebo Atlético?

Ak by vyhralo Atlético, bolo by to veľké prekvapenie. Zostávam verný pocitom a pred týmto finále mi hovoria, že vyhrá Real. Nechce sa mi veriť, že by v Ronaldovej ére netriumfoval v Lige majstrov, obzvlášť po sezóne, v ktorej dal neuveriteľných 16 gólov. Cristiano Ronaldo v nej skóroval proti každému súperovi, Atléticu dal v minulosti 12 gólov, hrá na najslávnejšom štadióne rodnej krajiny. Pred 10 rokmi na ňom prelieval slzy nešťastia po prehre s Gréckom vo finále Majstrovstiev Európy, som presvedčený, že teraz už takto plakať nebude. 2:0 pre Real.