Main Content

Futbal: "Los Colchoneros" ovládli Madrid, Atletico ale myslí aj na finále LM

nedeľa, 18. máj 2014 12:05 | Autor: TASR

Madrid 18. mája (TASR) - Okolo 300.000 fanúšikov futbalového klubu Atletico Madrid oslavovalo v sobotu večer zisk desiateho španielskeho titulu. Oslavy triumfu v uliciach Madridu pokračovali aj v nedeľu, pričom španielskou metropolou sa "promenádoval" víťazný tím trénera Diega Simeoneho.

Atletico Madrid prelomilo nadvládu Realu Madrid s FC Barcelonou. Prvýkrát od roku 2004 si tak po Valencii na majstrovskú trofej siahol niekto iný, ako suveréni posledných rokov. Futbalisti Atletico spečatili zisk španielskeho titulu vďaka remíze 1:1 v poslednom 38. kole Primera Division na Nou Campe. Tréner Simeone vybudoval za dva a pol roka pri kormidle silný tím, ktorý má pred sebou ešte jeden veľký cieľ. Už na budúcu sobotu sa predstaví v lisabonskom finále Ligy majstrov proti mestskému rivalovi Realu Madrid.

Atletico oslavuje jubilejný španielsky titul v klubovej histórii, ten predchádzajúci získali Los Colchoneros v roku 1996. Pred osemnástimi rokmi bol pri titule ešte ako hráč aj Simeone. Bývalý kapitán argentínskej reprezentácie je hlavným strojcom úspechu Atletica. Nagelovaný chlapík v čiernom saku si s hráčmi vybudoval fantastický vzťah a oni potom ochotne dodržiavali jeho taktické pokyny. Simeone vštepil tímu systém a tím dostal svoju tvár. "Som veľmi šťastný, že sme to dokázali a prepísali sme históriu. Je to úspech celého tímu, ktorý počas sezóny pracoval perfektne. Futbal je moja vášeň, po konci kariéry som sa chcel stať trénerom a teraz sa mi splnil jeden zo snov," povedal Simeone, ktorý získal španielsky titul ako piaty argentínsky tréner.

Atletico sa počas sezóny vyhlo väčším výkyvom a ani raz neprehralo dva zápasy po sebe. Každý čakal, kedy "červeno-bieli" zakopnú, ale hoci sezónu ukončili tromi zápasmi bez víťazstva, 90 bodov stačilo na zisk titulu. Štyridsaťštyriročný Simeone vytvoril silnú os v strede poľa na čele s brankárom Thibautom Courtoisom a stopérmi Diegom Godinom a Mirandom. V strede poľa hrali dôležitú rolu Gabi Fernandez, Thiago Mendes, Raul Garcia, Arda Turan a Koke a v útoku exceloval Diego Costa, ktorý bol s 27 gólmi tretím najlepším strelcom za Cristianom Ronaldom (Real Madrid) a Lionelom Messim (FC Barcelona). Brazílčan so španielskym pasom perfektne nahradil Kolumbijčana Radamela Falcaa, ktorý prestúpil do Monaka. "V minulej sezóne sme tiež začali veľmi dobre a keď sme deväť kôl pred koncom strácali na Barcelonu deväť bodov, tak tréner hovoril, že to ešte môžeme dobehnúť. Vtedy sa to nepodarilo, ale bolo vidieť, že tréner má víziu a cieľ. V tejto sezóne nám to vyšlo a sme šťastní," povedal krajný obranca Luis Filipe.

Hráči Atletica veľa času na oslavu nemajú a už myslia na finále Ligy majstrov, v ktorom sa prvýkrát v 59-ročnej histórii súťaže stretnú vo finále dva tímy z jedného mesta. "Máme šancu získať ďalší obrovský úspech, titul oslávime, ale už myslíme aj na finále Ligy majstrov," povedal Simeone, ktorý vedie Madridčanov od decembra 2011. Atletico sa do finále najprestížnejšej európskej klubovej súťaže prebojovalo len raz a v roku 1974 prehralo s Bayernom Mníchov. Real hral vo finále 13-krát, naposledy však v roku 2002, keď získal svoju deviatu trofej. Teraz si robí nádej na jubilejnú desiatu.

Sobotňajší duel na Nou Campe však okrem oslavy titulu priniesol aj horšie správy. Hostia utrpeli hneď na začiatku duelu dve veľké straty. V 16. musel striedať ich najlepší strelec Diego Costa, ktorý po súboji utrpel svalové zranenie. Už o niekoľko minút musel predčasne pre zranenie ísť z ihriska aj ďalší dôležitý hráča hostí, stredopoliar Arda Turan. Štart Costu vo finále Ligy majstrov je podľa španielskych médií veľmi otázny, Turan by sa mal dať do poriadku.