Main Content

Diego Costa: Nový Drogba, či ďalší útočný prepadák?

utorok, 13. máj 2014 15:04 | Autor: Jakub Mihálik

Diego Costa: Nový Drogba, či ďalší útočný prepadák?
Diego Costa: Nový Drogba, či ďalší útočný prepadák? | zdroj: © TASR

Diego Costa vraj po sezóne prestúpi do Chelsea Londýn za 32 miliónov libier. Pre Chelsea je to pravdepodobne prílišný risk.

Komentár Jakuba Mihálika

José Mourinho je jeden z najúspešnejších trénerov uplynulého desaťročia. Na tom nič nezmení fakt, že neuspel v tejto sezóne s Chelsea, ani v minulej s Realom Madrid. Ak však v niečom vyslovene zaostáva, tak je to čuch na útočníkov. Okrem jedného prípadu. Andrij Ševčenko, Hernan Crespo, Mateja Kežman, mohli by sme pokračovať. To všetko boli útočníci svetovej extratriedy, s ktorými jednoducho Mourinho nevedel pracovať, napriek tomu, že si ich vyžiadal za obrovské milióny. Neuspel ani s Torresom, Mutuom, či Benzemom, ktorí sú takisto extratriedou, hoci ich prestup José nežiadal. Dokonca aj Milito, či Higuaín boli v klube už predtým, ako doňho prišiel Mourinho, a tak ich prestup nie je jeho zásluhou. Uspel len pri jednom prestupe, keď do Chelsea priviedol pred desiatimi rokmi Didiera Drogbu, kanoniera Olympique Marseille, ktorý je dodnes klubovou legendou.

Fanúšikovia dúfajú, že Chelsea konečne nájde jeho pokračovateľa po tom, čo po včerajšku má byť skompletizovaný prestup Diega Costu z Atlética Madrid. Prílišný optimizmus však nie je úplne na mieste.

Áno, Diego Costa je jedným z najlepších strelcov Európy v tejto sezóne. Áno, Atlético Madrid je takisto tímom, ktorý využíva zabezpečenú obranu a rýchle protiútoky. Áno, rodený Brazílčan je fyziologicky presne takým typom, aký má Mourinho rád. Je tu však ALE.

Diego Costa na výslnie vystrelil až v tejto sezóne. Dovtedy bol priemerným hráčom, napriek tomu, že tínedžer rozhodne nebol. Vystrelil ako z núdze cnosť po tom, čo Rojiblancos prišli o Falcaa. Nie je teda rokmi overenou značkou. Nie je  značkou, za ktorú by hociktorý klub mal vysoliť takmer 40 miliónov eur (32 miliónov libier) len na základe jednej sezóny. Nie vtedy, ak váš systém jednoducho nie je stavaný pre útočníkov, čo dokazujú čísla Lukakua na hosťovaní v Evertone; čo dokazujú čísla Sturridga 15 mesiacov po prestupe z Chelsea, hoci v Chelsea sa presadiť nedokázali. Torresa, Dembu Ba, či Eto´a ani netreba spomínať. 

José Mourinho ide do ďalšieho rizika. Za veľmi vysokú čiastku kupuje údajne chýbajúci diel skladačky. Zdá sa však, že skladačka je už dávno postavená a diely, ktoré sú navyše, sú zbytočne drahé. 

Diego Costa si polepší. Mourinho nachvíľu umlčí fanúšikov, ktorí celú sezónu požadovali kúpu kvalitného útočníka. Dostane čas, pretože Costa takisto musí privyknúť na anglický futbal. Všetko sú to však len nepatrné zlepšenia, ak vôbec. A tak zatiaľ, čo Chelsea hrozí, že ďalší 40-miliónový nákup útočníka, ktorý ešte nie je dostatočne overený, sa stane prepadákom, Atlético Madrid si hovie na tróne pre najlepšieho obchodníka vo svete futbalu. Stačil im rok na to, aby hráča s trhovou hodnotou znamenajúcou drobné, vychovali na 40-miliónový poklad. Bez toho aby okrem odhodlanosti disponoval nejakou špeciálnou schopnosťou. Takto sa vychovávajú útočníci ako na bežiacom páse, José. Nie jeden Drogba za 10 rokov.