Main Content

Pre majstrov na Slovensku a aj v Anglicku bude skúškou až Európa

pondelok, 12. máj 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Pre majstrov na Slovensku a aj v Anglicku bude skúškou až Európa
Pre majstrov na Slovensku a aj v Anglicku bude skúškou až Európa | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Ligové súťaže sa končia v rýchlom tempe, pretože športové podujatie roka sa nezadržateľne blíži. Angličania sa do Brazílie dostali, preto ich súťaž končí trochu skôr ako naša. U nás sme zas rýchlejšie vyriešili tajničku o majstrovi, hoci ak si niekto do nej pred sezónou nenapísal Slovan, ďalšie lúštenie mu nemohlo dobre vychádzať. Aj Manchester City bol vo svojej súťaži favoritom číslo jeden, hoci v Chelsea mal mať aspoň rovnocenného súpera. Liverpool sa sympaticky pridal, Arsenal už desaťročie nemá majstrovský arzenál a Manchester United už nemajú Fergusona, čiže ani získané body v závere, ktoré vždy hrali v ich prospech.

Podobností je medzi slovenským a anglickým majstrom viac, pričom nejde iba o farby klubu. Veď aj najväčšie úspechy v histórii na pohárovej scéne, čo boli víťazstvá v PVP, dosiahli rok po sebe, najprv Slovan a o rok City. Obaja majú v krajine najväčší finančný kapitál, čo zároveň znamená, že aj najlepší hráčsky materiál. Ale tiež treba povedať, že nie vždy si dokážu za tie peniaze vybrať tých správnych hráčov. A to najlepšie ukáže európska konfrontácia, kde sa obom majstrom nedarí podľa predstáv. Kým Slovanu sa nepodarí väčšinou dostať do vytúženej skupiny, tak Manchestru City zas z nej do play-off. Obaja totiž vždy skončia na štíte klubu, ktorý je ich váhovou kategóriou, ale v konečnom súčte si pripíšu takmer vždy neúspech.

Dušan Galis hneď po svojom návrate povedal, že titul vníma ako úspech iba ten, kto ho vyhrá prvýkrát, pretože dnes sa všetko rozhoduje až v Európe. S týmto sa dá iba súhlasiť, pričom tento fakt v žiadnom prípade neplatí iba na Slovensku. Či už ide o Kmotríka, alebo majiteľov Manchestru City, obaja chcú vidieť výsledky predovšetkým na medzinárodnej scéne. Veď spomeňte si na Abramoviča, ktorý roky túžil po ušatej trofeji udeľovanej víťazovi Ligy majstrov a na tú s korunkou už po jej prvom zisku radil v rebríčku priorít až na druhé miesto. Pozrite sa na Real, ktorý hlása už roky „la decima“. A Bayern? Po ľahkom priebehu v Bundeslige myslel prioritne na Ligu majstrov už od zimy.

A aj fanúšikovia hľadajú nové výzvy. „Gulášová polievka“ chutí možno po dlhšom čase bez konzumácie, ale keď ju máte potom na stole takmer stále, zunuje sa každému, a nebude mať takú chuť ani pre toho, kto ju má najradšej.

Oba belasé kluby nemajú kádre na to, aby dosiahli svoje ciele v Európe. Nemajú ich síce zlé, no niečo im chýba. Teraz prichádza leto, počas ktorého musia funkcionári zapracovať na ich zlepšení. Aby neboli opäť prekvapení, že keď príde prvý rovnocenný súper, tak ich v detailoch, ktoré rozhodujú zápasy, prevýši. Obom klubom gratulujem k zaslúženým titulom, ale nech majú ma pamäti: toto bola povinná jazda, Tá skutočná čaká až na jeseň v pohárovej Európe.

V diskusii sa vyjadrite, presadia sa podľa vás majstri v európskej konfrontácii podľa svojich predstáv?

<<>>>