Main Content

S kým naše kluby v pohárovej Európe? Slovan bude mať asi šťastie

nedeľa, 11. máj 2014 15:34 | Autor: Filip Chudý

S kým naše kluby v pohárovej Európe? Slovan bude mať asi šťastie
S kým naše kluby v pohárovej Európe? Slovan bude mať asi šťastie | zdroj: © TASR

Po včerajšku je takmer všetko jasné, už iba zázrak by zmenil menoslov našich zástupcov v pohárovej Európe. Ale čo naše kluby čaká? Na akých súperov sa môžu tešiť, či čoho sa môžu báť?

Slovan v Lige majstrov

Čerstvý obhajca titulu už teraz myslí na európsku konfrontáciu. Tréner Galis a skúsení hráči ako Vittek a Halenár po potvrdení titulu hneď hovorili o pohárovej Európe, že práve toto je pre nich méta a skúška. Belasí začnú, ako je už zvykom pre nášho majstra, v 2.predkole Ligy majstrov, kde budú nasadení. V minulých dvoch rokoch Žilina a Slovan šťastie pri žrebe nemali, dostali už v tomto predkole majstrov Izraela a Bulharska, čo boli snáď najhoršie možné alternatívy. Slovan takmer vždy dostane súpera, ktorého si najmenej želá, no tento rok bude mať možno šťastie.

Pri pohľade na zoznam možných súperov totiž nejde toľko obáv ako v minulosti. A to z dôvodu toho, že kluby z futbalovo bohatých krajín (Kazachstan, Azerbajdžan a spol.) sú vďaka výsledkom už medzi nasadenými, čiže ich Slovan nemôže dostať. Najväčšou hrozbou budú zrejme majster Nórska (Stromsgodset IF) a Švédska (Malmö FF), ale ako poznáme UEFA, tak pred žrebom to ešte rozdelí na zóny a Severania preto hroziť zrejme nebudú.

Slovenský majster je v tejto fáze takmer vždy zaradený medzi východné krajiny a tie z Balkánu a prípadne niečo z juhu Európy. Preto súpera hľadajme tam. Majster Bosny a Hercegoviny Zrinjski Mostar je pre Slovan dobre známy, veď belasí tohoto súpera vyradili presne v tejto fáze pred 5 rokmi. Už tradičný albánsky majster Skenderbeu Korce hrozil našim majstrom viackrát, ale vždy ich tesne obišiel. Z tých trochu silnejších ešte stoja za zmienku Levadia Tallinn (Estónsko), Žalgiris Vilnius (Litva) a „žilinský“ KR Reykjavík (Island). A toto sú naozaj najväčšie hrozby, preto pre Slovan musí byť povinnosť postúpiť. Tento rok rovnaká váhová kategória v 2.predkole nehrozí, ak nerátame zástupcu Nórska a Švédska, ale tam čakáme, že UEFA bude verná svojej tradícii, hoci nikdy nehovor nikdy.

Ďalší možní súperi v 2.predkole:
The New Saints (Wales), St. Patrick's Athletic (Írsko), Valletta FC (Malta), Cliftonville (Severné Írsko), HB Tórshavn (Faerské Ostrovy), FC Santa Coloma (Andorra) a majstri Gruzínska, Luxemburska a Čiernej Hory.

Ak Slovan postúpi do 3.predkola, tak má isté ďalšie minimálne 4 zápasy. Prvé by odohral zrejme proti favoritovi, keďže už bude nenasadený a naozaj si niet pomaly čo vyberať.

Možní súperi v 3.predkole:
FC Salzburg (Rakúsko), Steaua Bukurešť (Rumunsko), Celtic Glasgow (Škótsko), Bate Borisov (Bielorusko), Sparta Praha (Česko), Dinamo Záhreb (Chorvátsko), Ludogorec Razgrad (Bulharsko), Maccabi Tel-Aviv (Izrael) a asi Legia Varšava (Poľsko) a Sheriff Tiraspol (Moldavsko).

Ak by sa belasým podarilo jedného z týchto súperov vyradiť, majú istú minimálne skupinu Európskej ligy a hrali by o skupinu Ligy majstrov, a to najskôr proti jednému z prvých 5 menovaných, lebo tí budú určite nasadení aj pred posledným žrebovaním.

Európska liga

Spartak Trnava

Trnave ešte síce chýba jeden krok na spečatenie postupu, ale je prakticky isté, že bude hrať Európsku ligu. Tretie miesto v lige bude znamenať už účasť v 1.predkole, kde bude nasadená. Do Senca teda nepríde atraktívny súper, lebo taký v ponuke nie je. Teda jeden v ponuke pre Slovensko bude. Je to Weissov Kajrat Almaty, ale kazašského zástupcu Trnave neželáme, lebo cesta by to bola ďaleká a súper až príliš silný na túto fázu. Weiss vytvoril naozaj dobré mužstvo a podľa mien v kádri by Trnava ťahala za kratší koniec. Pričom ani FK Astana (Kazachstan) sa nám nepozdáva ako vhodný súper. Radšej niekoho iného z ďalších možných 37 súperov, ale ešte je ich ťažké menovať, lebo istá je iba približne polovica.

AS Trenčín a MFK Košice

Tieto dva kluby môžeme spojiť do jedného, keďže začnú naraz v 2.predkole Európskej ligy, čiže ak chcú dosiahnuť úspech v podobe postupu do skupiny, musia prekonať tri prekážky. Ale už teraz je jasné, že Košice budú nenasadené, lebo podľa koeficienta patria medzi horšie kluby a takýto osud asi čaká aj Trenčín, lebo tomu by pomohol asi iba zázrak, aby sa zmestil medzi 40 lepších. Ak postúpi Trnava z 1.predkola, tak tá by to mala s nasadením v 2.predkole pri súčasnom pohľade asi 50:50.

Atraktívni súperi:
Ak si chcú naše kluby zahrať proti známym klubom, tak musia minimálne do 3.predkola. Lebo v druhom je ako tak atraktívny iba Rosenborg Trondheim (Nórsko).
3.predkolo: Mainz 05 (Nemecko), PSV Eindhoven (Holandsko) a ešte zatiaľ neznáme kluby zo Španielska, Anglicka, Talianska a Francúzska.
4.predkolo: Popri ďalších ešte neznámych, lebo až posledné kolá určia, kto pôjde do ktorého predkola, je istá v tejto chvíli aspoň Borussia Mönchengladbach (Nemecko).

U koho čakáte najdlhšiu pohárovú cestu?