Main Content

Na tenisovej exhibícii v Hongkongu zvíťazilo Rusko

sobota, 8. január 2011 13:30 | Autor: TASR

Tenisti Ruska sa stali víťazmi exhibičného turnaja miešaných družstiev regiónov a krajín Tennis Classic World Team Challenge v Hongkongu, ktorý bol pre viacerých popredných svetových hráčov prípravou na Australian Open v Melbourne.

Vo Victoria Parku Rusi obhájili víťazstvo spred roka, keď si vo finále prestížneho podujatia poradili rovnako ako vlani s najvyššie nasadeným výberom Európy 3:1. V súbojoch so svojimi súperkami uspeli obe ruské singlistky: Maria Kirilenková zdolala Francúzku Aravane Rezaiovú 6:3, 4:6, 6:3 a svetová dvojka Vera Zvonarevová zmietla z kurtu svetovú jednotku Dánku Caroline Wozniacku 6:1, 6:0. Tretí a rozhodujúci bod získal v miešanej štvorhre pár Maria Kirilenková - Jevgenij Kafeľnikov zdolaním dua Aravane Rezaiová - Stefan Edberg 6:4, 6:4. O jediný bod Európy vo finále sa postaral v súboji veteránov Švéd Stefan Edberg vďaka suverénnemu triumfu nad Jevgenijom Kafeľnikovom 6:4, 6:0. Šesťnásobný grandslamový šampión Edberg (44) je o 8 rokov starší od Kafeľnikova, ktorý svojho času triumfoval na Roland Garros 1996, Australian Open 1999 aj OH 2000.

Doslova šokom je suverénne víťazstvo Zvonarevovej nad Wozniackou, keď 20-ročná Dánka s poľským pôvodom získala jediný gem. Stretnutie na tvrdom povrchu Victoria Park Tennis Stadium trvalo 58 minút a Ruska v ňom dominovala vo víťazných úderoch 23:7. Prizeralo sa 3600 divákov "Nikdy nepoviem, že som hrala perfektne, lebo stále mám pocit, že sa môžem zlepšovať. Z tohto zápasu mám však herne veľmi dobrý pocit. Verím, že som dobre pripravená na Australian Open. Dominovala som a nepustila súperku do potrebného herného rytmu," komentovala Zvonarevová. "Dnes som nemala šancu, lebo Vera hrala veľmi dobre. Ja som nedosiahla svoju štandardnú úroveň. Urobila som veľa chýb a nesprávnych rozhodnutí. Musím sa z tohto zápasu poučiť," poznamenala Wozniacka.

V zápase o 3. miesto si výber USA poradil s tímom Ázie a Oceánie 3:2. Po miešanej štvorhre bol stav nerozhodný 2:2 a o víťazovi musel napokon rozhodnúť dodatočný "zlatý" zápasový tajbrejk v mixe. V ňom hviezdny americký pár Venus Williamsová, John McEnroe zdolal čínsko-austrálske duo Čang Ling, Mark Philippoussis 10:4.
Každý zápas na tenisovej exhibícii v Hongkongu tvorili po dve dvojhry žien, singlový duel veteránov a miešaná štvorhra. V prípade nerozhodného stavu 2:2 nasledoval už spomenutý zápasový tajbrejk.

Výsledky:

Finále:
Európa - Rusko 1:3
Aravane Rezaiová (Fr.) - Maria Kirilenková 3:6, 6:4, 3:6
Stefan Edberg (Švéd.) - Jevgenij Kafeľnikov 6:4, 6:0
Caroline Wozniacka (Dán.) - Vera Zvonarevová 1:6, 0:6
Aravane Rezaiová, Stefan Edberg (Dán./Švéd.) - Maria Kirilenková, Jevgenij Kafeľnikov 4:6, 4:6

Zápas o 3. miesto:
Ázia a Oceánia - USA 2:3
Čang Ling (Hong.) - Melanie Oudinová 3:6, 1:6
Na Li (Čína) - Venus Williamsová 6:3, 7:6 (3)
Mark Philippoussis (Austr.) - John McEnroe 6:4, 6:4
Čang Ling, Mark Philippoussis (Čína/Austr.) - Venus Williamsová, John McEnroe 2:6, 6:7 (3)
Zlatý tajbrejk:
Čang Ling, Mark Philippoussis (Čína/Austr.) - Venus Williamsová, John McEnroe 4:10
© WEBNOVINY