Main Content

Vo finále tenisovej exhibície vedie Rusko nad Európou 1:0

piatok, 7. január 2011 19:01 | Autor: TASR

Najvyššie nasadený tím Európy prehráva s trofej obhajujúcim výberom Ruska vo finále exhibičného turnaja miešaných družstiev regiónov a krajín Tennis Classic World Team Challenge v Hongkongu (5. - 8. januára) po úvodnej dvojhre 0:1, keď Francúzka Aravane Rezaiová podľahla Marii Kirilenkovej 3:6, 6:4, 3:6.

Americká bývalá jednotka svetového rebríčka WTA Venus Williamsová prehrala v piatok aj vo svojom druhom singlovom vystúpení na tomto podujatí. Tentoraz v rámci zápasu o konečné 3. miesto medzi USA a zástupcami Ázie a Oceánie (zatiaľ 1:2) podľahla 3:6, 6:7 (3) Číňanke Na Li, hoci si od stavu 3:6, 3:5 ešte vynútila aspoň tajbrejk. Predtým Američanka Melanie Oudinová zdolala domácu Čang Ling suverénne 6:3, 6:1. Za stavu 1:1 si v súboji veteránov poradil Austrálčan Mark Philippoussis s Johnom McEnroom starším o 17 rokov dvakrát 6:4. Mix na tvrdom povrchu vonku v areáli Victoria Park Tennis Stadium v lokalite Causeway Bay odohrajú v sobotu od 4.00 h SEČ.

Tridsaťročná Venus Williamsová pre zranenie ľavého kolena absentuje v oficiálnom súťažnom dianí od septembrovej prehry s Belgičankou Kim Clijstersovou v semifinále newyorských US Open. Medzičasom sa objavila na verejnosti aj s barlami. Nútene vynechala októbrový šampionát WTA Tour v katarskej Dauhe, resp. novembrové finále Pohára federácie v San Diegu proti Taliankam. Medzi Vianocami a Silvestrom si zahrala na exhibičnom benefičnom podujatí v Palm Beach Gardens na Floride. Vo štvrtok na hongkonskom turnaji nestačila ani na Rusku Veru Zvonarevovú, prehrala 4:6, 2:6.

"Snažím sa, čo to dá. Išla som na maximum," povedala V. Williamsová a pridala zopár hodnotiacich viet k zápasu s čínskou premožiteľkou: "Pozitívne bolo, že som dokázala ustáť niekoľko brejkových situácií a vrátiť sa do zápasu napriek strate podania, čo sa mi už dlhšie nepodarilo." Z dlhodobejšieho hľadiska sedemnásobná grandslamová šampiónka uviedla: "Všetko sústredím na veľké turnaje. Pred zranením som bola dvojkou rebríčka, veľmi som teda nespadla. Jedinou cestou je pre mňa tá nahor."

Hitom hongkonských zápasov o konečné umiestnenie bude v sobotu približne po 8.30 h SEČ súboj prvej a druhej hráčky svetového rebríčka WTA, teda Dánky Caroline Wozniackej a spomenutej Zvonarevovej. Družstvo starého kontinentu dotvára Švéd Stefan Edberg, v kádri "zbornej" nasadenej ako druhej figuruje aj Jevgenij Kafeľnikov. Európa vlani prehrala v súboji o celkové prvenstvo s Ruskom 1:2. Ruský tím vtedy tvorili Zvonarevová, Kafeľnikov a Maria Šarapovová, v družstve Európy popri Wozniackej a Edbergovi bola Bieloruska Viktoria Azarenková.
Každý zápas tvoria po dve dvojhry žien, singlový duel veteránov a miešaná štvorhra. V prípade stavu 2:2 by rozhodol o víťazovi dodatočný zápasový tajbrejk na záver miešanej štvorhry.

Výsledky:

Finále:
Európa - Rusko 0:1 po úvodnej dvojhre
Aravane Rezaiová (Fr.) - Maria Kirilenková 3:6, 6:4, 3:6

Zápas o 3. miesto:
Ázia a Oceánia - USA 2:1 po dvojhrách
Čang Ling (Hong.) - Melanie Oudinová 3:6, 1:6
Na Li (Čína) - Venus Williamsová 6:3, 7:6 (3)
Mark Philippoussis (Austr.) - John McEnroe 6:4, 6:4

Zostávajúci program podujatia (časy sú uvedené v SEČ):

Sobota 8. januára (4.00):
Zápas o 3. miesto Ázia a Oceánia - USA:
Na Li, Mark Philippoussis (Čína/Austr.) - Venus Williamsová, John McEnroe
Finále Európa - Rusko (nie pred 7.00):
Stefan Edberg (Švéd.) - Jevgenij Kafeľnikov
Caroline Wozniacka (Dán.) - Vera Zvonarevová
Caroline Wozniacka, Stefan Edberg (Dán./Švéd.) - Vera Zvonarevová, Jevgenij Kafeľnikov
© WEBNOVINY