Main Content

Lacko v osemfinále v Dauhe dal kanára Nadalovi, ale prehral

streda, 5. január 2011 20:01 | Autor: TASR

Slovenský tenista Lukáš Lacko prehral v stredajšom stretnutí osemfinálového 2. kola dvojhry na turnaji ATP World Tour 250 Qatar ExxonMobil Open v katarskej Dauhe (dotácia 1,024 milióna USD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) s jednotkou tohto podujatia i svetového rebríčka Rafaelom Nadalom zo Španielska za 139 minút veľmi dôstojne 6:7 (3), 6:0, 3:6. Nič mu však napokon nebolo platné, že získal o 4 body viac (94:90).

Deväťnásobný grandslamový šampión Nadal predtým naposledy dostal "kanára" vo februári 2009 vo finále v holandskom Rotterdame od Brita Andyho Murraya. Pre Nadala by prípadný neúspech bol renkingovo najhorším od júna 2007, keď na tráve v londýnskom Queen´s Clube podľahol Francúzovi Nicolasovi Mahutovi, 106. v hodnotení.

Zverenec Tibora Tótha Lacko nazbieral proti trojnásobnému šampiónovi z úrovne "veľkej štvorky" zo sezóny 2010 dovedna viac ako dvojnásobok gemov v porovnaní s vlaňajšou trojsetovou prehrou v 2. kole na melbournských Australian Open. Vtedy podľahol o rok staršiemu ľavákovi z Malorky trikrát 2:6.

"Potvrdilo sa, že každý z účastníkov tohto turnaja má svoje nespochybniteľné kvality. Lukáš dnes proti mne odohral skvelý zápas a som presvedčený, že pri tenise takejto úrovne bude pre kohokoľvek ťažké zdolať ho. Som šťastný, že som tento pre mňa zložitý súboj napokon doviedol do víťazného konca," povedal v prvom interview ešte na kurte Nadal.

Nadal v utorok 1. kole prekonal Karola Becka 6:3, 6:0. Lacko si vtedy prakticky súbežne poradil s ďalším Španielom Perem Ribom veľmi tesne 5:7, 7:6 (7), 7:6 (4).

Úradujúci slovenský Tenista roka Lacko, momentálne 89. v renkingu, si odnáša z areálu Khalifa International Tennis & Squash Complex na adrese Majlis Al-Taawon v lokalite Al Dafna 20 bodov do počítačového poradia a šek 16 955 USD. Dvadsaťtriročný piešťanský rodák pred týmto duelom predznamenal zahrievaciu rozcvičku s najväčším Nadalovým rivalom, Švajčiarom Rogerom Federerom. Španiel, ktorý na prelome rokov triumfoval na prestížnom exhibičnom podujatí v Abú Zabí v SAE, si vo štvrťfinále zmeria sily s Lotyšom Ernestsom Gulbisom nasadeným ako piatym.

Dvojhra - 2. kolo (osemfinále):
Rafael Nadal (Šp.-1) - Lukáš Lacko (SR) 7:6 (3), 0:6, 6:3 za 139 minút

Lacko využil štvrtý brejkbal v treťom geme, ale okamžite inkasoval rebrejk. Ako prijímajúci v jedenástej hre sa dostal z 15:40 na zhodu, nepridal však nadstavbu. Sám už v šiestej hre dosiahol priebežný obrat z 15:30 a napokon si pri vlastnom podaní pripísal 15 fiftínov v rade. Do tajbrejku však na servise vstúpil dvojchybou (po Nadalovom priamom bode z podania), vzápätí inkasoval forhendový "winner" do príliš pasívnej hry a zo skóre 0:3 s dvojitým minibrejkom už sa nepozviechal. Za stavu 0:4 (po unavenom bekhende za základnú čiaru v 27-úderovej výmene) mu súper venoval dvojchybu, na 2:5 dal Lacko eso a na 3:6 pri prvom setbale upravil uvoľneným risknutým forhendom inside-out, ale potom - presne po hodine trvania súboja - Slovák z bekhendovej strany ledva dočiahol lob: nekoordinovaná odpoveď išla vedľa.

V druhej časti na Nadala, v súvislosti s ktorým sa písalo o horúčke z noci na utorok, akoby priebežne doľahol útlm a bezradnosť, počínal si zarážajúco nevýbojne. Do veľkej miery sa však na tom podieľal sympatický výkon Slováka. V druhom geme inkasoval Lacko pri úvodnom brejkbale eso, ale prekrásnym forhendom presne na základnú čiaru si vypracoval ďalšiu šancu a premenil ju "beckerovsky" skákaným bekhendovým stopvolejom. Vo štvrtom geme si aktívny a najmä z forhendu razanciou i precíznosťou úradujúci držiteľ troch challengerových trofejí Lacko vytvoril parádnym krížnym bekhendovým returnom náskok 40:15 a druhú šancu zužitkoval nekompromisným forhendom popri čiare - 4:0, po chvíli ľahučko aj 5:0 a čoskoro - úplne suverénne v zjavnej priebežnej eufórii - aj 6:0.

Španiel však okamžite osvedčil svoju povestnú mentálnu silu i korešpondujúce herné kvality. Pri brejkbale vo vstupnej hre rozhodujúcej časti "vytĺkol" Slovákovi bloky a kým si Lacko zdvíhal raketu zo zeme, dostal obhodenie. Nadalovo využitie druhého brejkbalu na 3:0 už naplno naznačilo, že senzácia sa napokon nebude konať. O to viac, že päťnásobný štvrťfinalista z hlavnej profesionálnej úrovne zo sezóny 2010 Lacko vo štvrtej hre nevyužil brejkbal, ktorý mu dodalo bekhendové "prasiatko". Páska sa zachovala spravodlivo pri jeho treťom brejkbale v rade vo štvrtom geme, ale šťastenou poctený Nadal následne spáchal dve príšerné forhendové chyby a pustil vyzývateľa na 2:4. Španiel zjavne zďaleka nebol vo svojej koži, Slovák však po viac ako 2,5-hodinovom utorňajšom boji sám nemal síl na rozdávanie. Intenzita, presnosť a tvorivosť obojstranne upadali. Lacko v siedmej hre odvrátil tri hrozby ďalšej straty podania (dve v rade) a upravil na 3:4*. Obrat sa mu však už nevydaril. Španiel sa presadil na 15 a potom na príjme dokonca na nulu. Pri mečbale sa radoval po kombinácii bekhendového obhodenia a forhendového doťuknutia.

© WEBNOVINY