Main Content

Guardiola začína mať problém, Bayern začína nudiť

sobota, 26. apríl 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Guardiola začína mať problém, Bayern začína nudiť
Guardiola začína mať problém, Bayern začína nudiť | zdroj: © TASR

Obhajca ušatej trofeje nie je ďaleko od vyradenia z tohtoročnej edície Ligy majstrov. Bayern Mníchov prehráva po polčase 1:0, ale to nie je jeho hlavný súčasný problém. Tým je to, že sa začína spochybňovať Guardiolova práca.

Komentár Filipa Chudého

Ešte stále máme v pamäti, akým skvelým spôsobom ovládol Bayern Mníchov v minulej sezóne všetko čo mohol. Jeho víťazstvá neboli odmenené iba trofejami, ale aj celosvetovým obdivom k jeho hre. Krásny útočný futbal, v ktorom bola rýchlosť, priamočiarosť a s tým spojená celková dominancia. Bolo to možno to najpútavejšie čo niekto kedy v histórii futbalu predvádzal. Veľa odborníkov aj laikov si kládlo otázku, či videli niekedy niečo lepšie. Bayern totiž dosiahol krásu futbalu (takmer) do dokonalosti.

Lenže tvorca tejto nádhery, Jupp Heynckes, odišiel do dôchodku. Na jeho miesto prišiel Pep Guardiola a hneď sa všetci pýtali, či bude mať vôbec nejakú prácu, keďže zdedil futbalový orchester, ktorý vyhrával len krásne melódie. Že prinesie niečo barcelonské do hry Bayernu sa dalo čakať, no možno to nebol od neho až taký dobrý nápad. Za rok totiž síce naučil hráčov nemeckého majstra prihrávať si v strede poľa, ale to logicky ubralo z rýchlosti smerom dopredu, čo vlastne zničilo toľko ospevovaný futbal.

Kým o takomto čase pred rokom sa so zatajeným dychom pozeralo na každý zápas Bayernu, tak teraz tomu už tak nie je. Ak by som mal nájsť jeden vhodný výraz na to, čo urobil Guardiola s Bayernom, tak musím použiť jeden nespisovný, znudnil ho. Na slovenských štadiónoch by mu možno aj zaspievali známy popevok: „Na toto sa nedá pozerať...!“

Ak chce totiž niekto vidieť obliehanie súperovho územia a výmenu lopty zo strany stranu, tak ide na hádzanú. Lenže na hádzanej by aj videl časté pokusy o streľbu, veľa gólov a prelievanie hry zo strany na stranu, čiže presne to, čo chce vidieť aj na futbale.

Do španielskeho trénera sa už pustil aj Franz Beckenbauer, ktorý nemá nasadené ružové okuliare a správne videl, že Bayern vlastne môže byť rád, že prehral iba 1:0. Naopak, Guardiola je vraj teraz ešte väčším optimistom ako pred prvým zápasom a športový riaditeľ klubu Matthias Sammer sa rozplýva, že vraj takto nikdy v histórii Bayern nad Realom nedominoval. Lenže Sammer by sa mal do tej histórie pozrieť lepšie a naozaj by ma zaujímalo, v ktorom období by našiel zápas, kedy si bavorský klub nevypracoval ani poriadnu šancu, keďže jeho jedinú v zápasu mu súper daroval po vlastnej chybe. Jedno viem určite, v minulej sezóne to nebolo, lebo pod Heynckesom by mal problém nájsť aj desaťminútovku bez šance.

Nemecký gigant má ešte stále nádej na postup, no bude musieť viac hrať Jupp štýlom ako Pep štýlom. No Heynckesov Bayern je už zrejme definitívne zničený, čo je obrovská škoda a veľká rana pre strhujúci futbal.

V diskusii sa vyjadrite, ktorý Bayern vás viac herne upútal: Juppov či Pepov?