Main Content

NHL: Johnson, Palát a MacKinnon nominovaní na zisk Calderovej trofeje

streda, 23. apríl 2014 19:05 | Autor: TASR

New York 23. apríla (TASR) - Hokejoví útočníci Tyler Johnson, Ondřej Palát a Nathan MacKinnon sú trojicou finalistov nominovaných na zisk Calderovej trofeje pre najlepšieho nováčika sezóny v zámorskej NHL. Víťaz hlasovania členov Asociácie profesionálnych hokejových novinárov bude známy 24. júna, keď sa uskutoční slávnostné udeľovanie individuálnych ocenení za uplynulú sezónu.

Coloradský center MacKinnon bol najproduktívnejším nováčikom v uplynulej základnej časti NHL. V 82 dueloch zaznamenal iba 18-ročný útočník 24 gólov a 39 asistencií. Jednotka vlaňajšieho draftu začiatkom roku prekonala rekord legendárneho Wayna Gretzkého, keď dokázala bodovať v trinástich po sebe idúcich zápasoch.

Stredný útočník Tampy Bay Johnson bol spolu s MacKinnonom najlepším strelcom medzi "prvoročiakmi", keď vo svojej premiérovej sezóne medzi profesionálmi dokázal skórovať 24-krát. Päť gólov z toho zaznamenal v oslabení, päť pridal v presilových hrách a stal sa prvým nováčikom od sezóny 1975/76, ktorému sa takéto "double" podarilo. Johnson bol zároveň najvyťaženejším nováčikom v počte na ľade strávených minút (1540:20 min).

Jeho klubový spoluhráč Palát bol druhý v kanadskom bodovaní nováčikov. Odchovanec vítkovického hokeja pridal k 23 gólom aj 36 asistencií. Iba o tri body tak zaostal za klubovým nováčikovským rekordom Brada Richardsa zo sezóny 2000/01. Palátovi sa darilo najmä po Novom roku, keď v 42 stretnutiach datovaných od 1. januára 2014 zaznamenal 17 gólov a 27 asistencií. Medzi "prvoročiakmi" triumfoval aj v hodnotení plus-mínus bodov (+32).