Main Content

Futbal-LM: Brankár Atletica Courtois môže hrať proti Chelsea bez nutnosti platiť

piatok, 11. apríl 2014 15:05 | Autor: TASR

Madrid 11. apríla (TASR) - Brankár Atletica Madrid Thibaut Courtois bude môcť nastúpiť v oboch dueloch semifinále futbalovej Ligy majstrov proti svojmu kmeňovému klubu Chelsea Londýn bez toho, aby španielsky klub svojmu súperovi za to platil akýkoľvek sankčný poplatok. Po piatkovom žrebe semifinále to potvrdili predstavitelia UEFA i riaditeľ madridského klubu.

Courtois je hráčom Chelsea, no už tretiu sezónu pôsobí na hosťovaní v Atleticu. Podľa španielskych médií je v kontrakte o hosťovaní klauzula, podľa ktorej musí Atletico v prípade nasadenia Courtoisa proti Chelsea zaplatiť londýnskemu klubu za každý zápas tri milióny eur. UEFA ale v piatok potvrdila, že podobná klauzula porušuje pravidlá jej súťaží a je neplatná. V prípade jej uplatnenia pohrozil strešný orgán "zodpovedajúcimi sankciami".

"Integrita športových súťaží je základným princípom UEFA," píše sa v stanovisku Európskej futbalovej únie. "Disciplinárne pravidlá UEFA i Ligy majstrov obsahujú jasné ustanovenia, ktoré striktne zakazujú akémukoľvek klubu ovplyvňovať nasadenie hráčov iného klubu do zápasov. To znamená, že akákoľvek klauzula v súkromnej zmluve medzi klubmi, ktorá by ovplyvňovala nasadenie hráča do zápasu je nulová, neplatná a nevymáhateľná."

Rovnaký názor prezentoval aj riaditeľ Atletica Madrid Clemente Villaverde v rozhovore pre televíznu stanicu Canal Plus: "Courtois môže hrať, nech sa deje čokoľvek. Existuje predpis UEFA, ktorý zakazuje akúkoľvek dohodu medzi klubmi, ktorá by bránila hráčovi zúčastniť sa bez obmedzení v súťaži."

"Môže proti Chelsea nastúpiť, o tom niet pochybností," reagoval šéf exekutívy Chelsea Ron Gourlay. "Pokiaľ ide o stanovisko UEFA, vyhodnotíme ho v správny čas."