Main Content

Futbal-LM: Diego Costa bojuje s časom, Bayern bez tria stredopoliarov

utorok, 8. apríl 2014 13:05 | Autor: TASR

Bratislava 8. apríla (TASR) - Tréner Atletica Madrid Diego Simeone a jeho zverenci stoja na prahu postupu do semifinále Ligy majstrov 2013/2014. V ceste im však stojí FC Barcelona, s ktorou minulý týždeň v zápase na Nou Campe remizovali 1:1. S rovnakým výsledkom idú do stredajšej štvrťfinálovej odvety LM v Mníchove proti Bayernu aj hráči Manchestru United.

Aktuálny líder Primera division má možnosť postúpiť medzi posledné štyri tímy najprestížnejšej európskej klubovej súťaže po prvý raz za ostatných 40 rokov. Simeone sa tak môže stať najúspešnejším trénerom Atletica od roku 1974, keď na štadióne Vicente Calderona dirigoval tím nedávno zosnulý tréner Luis Aragones.

Otázkou však zostáva, či bude v súboji s Barcelonou zdravotne fit kanonier Diego Costa, ktorý dal v tejto sezóne vo všetkých súťažiach už 33 gólov. Rodený Brazílčan a naturalizovaný španielsky reprezentant si totiž v prvom stretnutí v katalánskej metropole poranil zadný stehenný sval a odkrýval z ihriska ešte v prvom polčase. Do hry prišiel Diego, na ktorého gól z väčšej vzdialenosti už stihol odpovedať len domáci Neymar.

Otázny je aj štart Ardu Turana, takže v útoku Atletica možno dostanú od začiatku príležitosť Diego a Adrian Lopez. Adrian striedal aj pri sobotňajšej ligovej výhre Atletica nad FC Villarrealom (1:0). "Som pripravený, rovnako ako aj moji spoluhráči. Akákoľvek šanca v tomto tíme je dôležitá a vy musíte byť pripravený ju využiť," povedal Adrian. "Zatiaľ prežívame skvelú sezónu a užívame si to. Darí sa nám, ale musíme ísť krok za krokom. Teraz nás čaká Barcelona v Lige majstrov a budeme hrať tak, ako by to bolo už finále. V prvom zápase sme dosiahli dobrý výsledok, ale pred odvetou je ešte všetko otvorené. Vieme dobre, čoho sú schopní hráči Barcelony, takže musíme odviesť perfektný výkon, aby sa postúpili do semifinále. Musíme drieť od prvej do poslednej sekundy."

Barcelona si v ligovej generálke poradila s Betisom Sevilla 3:1 a na vedúce Atletico Madrid stráca v Primera division šesť kôl pred koncom jediný bod. V drese "blau granas" zaznamenal ďalšie dva góly Lionel Messi, ktorý má na konte v tomto ročníku už 25 presných ligových zásahov. Barcelonu však tlačí topánka na stopérskych postoch. Okrem dlhodobo zraneného Carlesa Puyola je mimo hru pre zranenie bedrového kĺbu aj Gerard Pique, takže v zostave sa opäť objaví Marc Bartra.

V bránke Barcelony dostane priestor veterán Jose Manuel Pinto, pretože Victora Valdesa vyradili z hry problémy s kolenom. "Už prvý zápas bol nesmierne náročný, ale sme pripravení na odvetu v perfektnej kondícii. Pravdepodobne to bude opäť veľmi vyrovnané, malé detaily rozhodnú. Dúfame, že tieto malé detaily budú hrať nakoniec v náš prospech," povedal pre Barca TV Pinto, ktorého doplnil Xavi Hernandez. "Ak by sa nám podarilo dať rýchly gól, dostali by sme súpera pod tlak a musel by reagovať. Bude to však náročný zápas."

Neľahká odveta čaká aj na futbalistov Manchestru United, ktorí sa pokúsia napraviť dojem z nevydarenej sezóny aspoň v pohárovej Európe. Favoritom duelu v Mníchove je síce obhajca trofeje Bayern, ale anglický tím nemá čo stratiť. Navyše, zatiaľ čo United dali v posledných dvoch víťazných ligových dueloch po štyri góly, Bayern od zisku majstrovského titulu (25. marca) raz remizoval a prehral. Zaváhanie s Augsburgom (0:1) ukončilo 53-zápasovú sériu bez prehry v Bundeslige.

Napriek tomu, že Bayern prežíva pod vedením Pepa Guardiolu spanilú sezónu s útokom na prestížny treble, v posledných štyroch zápasoch v Allianz Arene proti anglickému klubu nedokázal vyhrať. Negatívna séria sa začala remízou 1:1 s FC Chelsea vo finále Ligy majstrov 2011/2012, v ktorom napokon londýnsky klub vyhral v jedenástkovom rozstrele. Potom prišli prehry s Arsenalom Londýn a Manchestrom City, pričom v nedávnom osemfinále LM s Arsenalom sa v bavorskej metropole zrodila remíza 1:1.

Zatiaľ, čo trénerovi United Davidovi Moyesovi robí vrásky zranený prst kanoniera Wayna Rooneyho a otázny štart krídelníka Ashleyho Younga, jeho kolega Guardiola nemôže počítať so službami hneď troch kľúčových stredopoliarov. Bastian Schweinsteiger a Javi Martinez nemôžu hrať pre kartový dištanc, pričom ďalší stredopoliar Thiago Alcantara je zranený.

"Musíme hrať na víťazstvo. Ak uhráme len bezgólovú remízu, síce postúpime ďalej, ale bude to pre nás ako prehra," povedal brazílsky stopér Bayernu Dante. "Musíme byť od začiatku dostatočne agresívni a snažiť sa skórovať. Podľa trénera Guardiolu sa hostia budú v stredu spoliehať na rýchle brejky. "Oni nás budú chcieť zdolať nastaveným systémom na rýchle protiútoky. Pre nás bude finále už v stredu. Je to záležitosť života a smrti," uzavrel španielsky kouč.

Odvetné zápasy štvrťfinále LM 2013/2014, streda o 20.45 h:

Atletico Madrid - FC Barcelona

Rozhoduje: Howard Webb (Angl.)

/prvý zápas 1:1/

Bayern Mníchov - Manchester United

Rozhoduje: Jonas Eriksson (Švéd.)

/prvý zápas 1:1/