Main Content

No Domča? No Daniela? No problem(?)!

utorok, 8. apríl 2014 11:04 | Autor: Jakub Mihálik

No Domča? No Daniela? No problem(?)!
No Domča? No Daniela? No problem(?)! | zdroj: © TASR

V aprílovom play-off stretnutí Fed Cupu o účasť vo svetovej skupine sa nepredstaví, ani Dominika Cibulková, ani Daniela Hantuchová. Čo to pre naše vyhliadky znamená?

Komentár Jakuba Mihálika

Už snáď pominulo to šialenstvo spred pár týždňov, ktoré vypuklo po tom, čo Dominika Cibulková oznámila, že pre duel proti Kanade s ňou slovenskí fanúšikovia počítať nemôžu. Tí fanúšikovia, ktorí ju mesiac predtým familiárne oslovovali Domča a u ktorých sa náhle objavilo v každodennom slovníku slovo „Pomee!“, odrazu pre Domčinu účasť v Malajzii nevedeli sympatickej Bratislavčanke prísť poriadne na meno.

Záplava internetových nadávok, obviňujúcich Cibulkovú z odrodilstva, nafúkanosti a egoizmu bola taká veľká, že by maličkú tenistku určite prerástla. 

Zvláštne. Dominika totiž vo svojom mladom veku zviedla už nespočet duelov za slovenské farby, pri mnohých išla na kraj možností, cez bolesť a cez slzy (spomeňme si na duel proti Srbsku, ktorý musela skŕ(e)čnúť pre neznesiteľné kŕče). Vo Fed Cupe chýbala len raz, aj to pre zranenie. To sa však na Slovensku razom maže. Už sme si zvykli za tie roky a prípady ako Hantuchová, Višňovský, Kližan a podobne.

Búrka však časom ustala, pomohli k tomu opäť skvelé výkony Cibulkovej na americkom turné po harde. Skôr ako sa začnú opäť metať blesky, keďže účasť odmietla aj Daniela Hantuchová, zamyslime sa.

To isté, čo platí v prípade Dominiky, s pokojom môžeme stiahnúť aj na Danielu. Tá už ako násťročná doviedla Slovensko k víťazstvu vo Fed Cupe a hoci mala istý čas nezhody s vedením, vždy ochotne reprezentovala. Naposledy sa práve po Fed Cupe zranila a dávala sa dlho dokopy, čo ju vyradilo z bojov o body, peniaze (áno, aj o tie ide, deal with it) i sily.

Nemôžeme sa teda čudovať, že naše najvyššie postavené hráčky duel proti Kanade vynechajú. Nie je na tom nič zlé, každý tenista potrebuje oddych a Domča s Danielou sú asi najdisciplinovanejšie reprezentantky z prvej tridsiatky. Táto situácia nám navyše ponúka pozitívum v podobe poskytnutia šance omladine. 

Áno, Kanada je ťažký súper a Eugenie Bouchardová bude pre nás ťažký oriešok v bojoch o návrat do svetovej skupiny. Naše mladuchy však takisto môžu prekvapiť. Opäť máme v svetovej stovke 5 hráčok a všetky tri, Magda Rybáriková, Jana Čepelová i Karolína Schmiedlová môžu hrať s kýmkoľvek vyrovnanú partiu, ak majú svoj deň. Počas dlhoročného kraľovania slovenskej zostave v podobe dua D+D sa tieto hráčky dostávali k šanci vo Fed Cupe len, ak bolo rozhodnuté, či ako náhrada po zranení. Aj ony majú konečne tú šancu, ktorú dostala mladá Hantuchová a ktorú dostala mladá Cibulková. 

Nepozerajme sa preto na neúčasť našich dvoch top hráčok ako na stratenú príležitosť vrátiť sa do svetovej skupiny Fed Cupu. Pozerajme sa na to ako na šancu mladým prebrať onedlho tímovú štafetu po úspešných predchodkyniach a príležitosť nabrať skúsenosti, ktoré talentované hráčky potrebujú ako soľ. Práve psychicky vyhecované reprezentačné zápasy pomohli D+D v ich úspešnej kariére. Teraz sú na rade ich nástupkyne.

Odporúčané články