Main Content

TÉMA: Veľká letná revolúcia AS Rím

nedeľa, 6. apríl 2014 07:38 | Autor: Jakub Vaverka

TÉMA: Veľká letná revolúcia AS Rím
TÉMA: Veľká letná revolúcia AS Rím | zdroj: © TASR

Keď sa pozrieme na AS Rím v tejto sezóne, vidíme, že sa v ňom toho oproti minulým ročníkom zmenilo naozaj veľa. Posledné roky neboli pre Vlkov príliš úspešné, pohybovali sa skôr v strede tabuľky a absentovali aj v Champions League. V nasledujúcom ročníku by ale Totti a spol. mali opäť patriť k európskej futbalovej smotánke.

 Dôležitým ťahom pred touto sezónou bolo angažovanie trénera Rudiho Garciu, francúzskeho odborníka, ktorý bol úspešný aj v Lille. Zmena bola potrebná a klub bol na tom dobre aj finančne, keď získal 65 miliónov eur za predaj Erica Lamelu (Tottenham) a Marquinhosa (PSG). Športový riaditeľ klubu Walter Sabatini kompletne prebudoval tím, ktorý poskladal okolo legendárneho Francesca Tottiho, výborným ťahom bolo aj angažovanie Gervinha. Reprezentant Pobrežia Slonoviny vkĺzol do Serie A výborne, pričom svojimi gólmi pomohol k mnohým dôležitým bodom. Skvelým nákupom bol taktiež Holanďan Kevin Strootman. K novicom sa pridali v zálohe Daniele De Rossi a Miralem Pjanič, ktorí odmietli ponuky anglických veľkoklubov, čo potešilo predovšetkým fanúšikov ASR. Okrem spomínaných futbalistov sú pre niekoho možno nečakanými žolíkmi Radja Nainggolan a Mattia Destro, futbalisti, ktorí keď dostanú od Garciu šancu, jednoducho nesklamú.

Najväčší rozdiel oproti minulým ročníkom v rímskej hre je defenzíva, aspekt, ktorý v uplynulej sezóne Vlkom najviac „haproval.“ Pod koučmi Zemanom a Andreazzollim klub z hlavného mesta nebránil dobre, bol nedôsledný v defenzíve a dostával v priemere 1, 5 gólu na zápas, čo bolo pre tím, ktorý chcel byť úspešný priveľa. Sabatini do obrany priviedol Brazílčana Maicona, stopéra Benatiu a brankára De Sanctisa, ktorí boli slávni všade v Európe. Hráč z krajiny kávy a samby sa rehabilitoval za nepodarenú sezónu v Manchestri City, v ktorej nastúpil iba na sedem zápasov. V Ríme ožil. Rovnako na tom bol aj gólman Morgan De Sanctis, ktorý potreboval novú motiváciu, pretože v Neapole sa mu už prestalo dariť a na jeho miesto prišiel Reina z Liverpoolu. Trio novicov doplnili Leandro Castán a Federico Balzaretti, futbalisti, ktorí potvrdili, že svoje miesto v tíme si zastať vedia bez väčších problémov.

Našťastie pre AS, nepotvrdilo sa staré klišé, že futbal sa hrá na tráve, nie na papieri. Vynovená zostava Giallorossi zvládla prvé zápasy na výbornú , v ligovej generálke Vlci  zdolali Parmu 3:1 a nadýchli sa k skvelej sezóne.  Spolu s PSG a Bayernom tím z večného mesta disponuje najlepšou obranou spomedzi piatich najlepších európskych líg. Zmena oproti rokom minulým bola vo vysokom napádaní Rimanov a taktiež v tom, že obrana púšťala na gólmana De Sanctisa minimum striel. Ako dôkaz slúži štatistika, v ktorej je uvedené, že na talianskeho brankára letelo v prvých 30 zápasoch sezóny iba 83 striel.

Pred brankárskym veteránom vynikajú obrancovia, ktorí si počínajú výborne aj napriek tomu, že Federico Balzaretti utrpel smolné zranenie. Na ľavej strane sa dobre ukazuje internacionál Dodô, ktorého pochválil aj kouč brazílskej reprezentácie Felipe Scolari: „Jeho rozhodnutie pridať sa k AS bolo výborne, skutočne tam ožil.“ V defenzíve si výborne počínajú aj Castan a Benatia, pričom predovšetkým druhého menovaného majú v hľadáčiku viaceré európske veľkokluby.

Rím sa môže pochváliť individualitami ako Totti, De Rossi, Pjanič, Strootman alebo Benatia, no čo je podstatnejšie, všetci spomínaní hráči dokážu hrať ako tím. Od brankára až po útočníka Tottiho. Kouč Rudi Garcia a športový riaditeľ Walter Sabatini poskladali naozaj perfektný tím, ktorý začína zbierať prvé ovocie svojej takmer ročnej práce. Druhé miesto, ktoré momentálne Vlci okupujú by totiž stačilo na priamy postup do skupinovej fázy Ligy majstrov 2014/2015.