Main Content

5 najznámejších hráčov, ktorí nosili číslo 12 pred Mariánom Gáboríkom

sobota, 5. apríl 2014 10:36 | Autor: Jakub Mihálik

Slovenský hokejový útočník, Marián Gáborík, sa po prestupe z Columbusu musel prispôsobovať nielen novému hernému štýlu, ale aj netradičnému číslu na drese. Číslo 10, ktoré ho sprevádzalo celú doterajšiu kariéru, musel kvôli faktu, že bolo v drese Kings obsadené Mikeom Richardsom, vymeniť za číslo 12. Aj toto číslo však má v histórii NHL svoje miesto. Zaradí sa Gabby k týmto jeho slávnym nositeľom?

Olli Jokinen

Olli Jokinen

Počas predlhej histórie NHL sa v drese s číslom 12 preslávilo skutočne veľké množstvo skvelých hokejistov. Hráči ako Graves, Yvan Cournoyer, či Sid Abel, majú svojich nasledovateľov aj v súčasnej NHL. Patrick Marleau, Eric Staal, Simon Gagne, Brian Rolston a najmä Olli Jokinen, to sú hráči, ktorí budú atakovať vstup do Siene slávy.

Už legendárny Fín Olli Jokinen odohral v NHL viac ako 1100 zápasov a zaznamenal viac ako 700 kanadských bodov. Obliekal dresy 7 klubov v NHL a prirodzene aj fínskej reprezentácie a vo všetkých, s výnimkou jedného, nosil číslo 12. Olli na medzinárodnej scéne pozbierla nespočetné množstvo medailí, je považovaný za jedného z najlepších defenzívnych útočníkov, ktorý navyše pridáva aj slušné ofenzívne čísla. V mnohých kluboch je synonymom čísla 12 a počas svojej 20-ročnej kariéry sa ho musel vzdať len v Calgary. Tam musel dať prednosť číslu 21, keďže 12ka bola rezervovaná pre inú legendu, ktorú si ešte predstavíme.

 


Foto: © TASR