Main Content

ROZHOVOR: Futbaloví kúzelníci z východného Slovenska + VIDEO

štvrtok, 3. apríl 2014 12:29 | Autor: Silvia Petrašková

ROZHOVOR: Futbaloví kúzelníci z východného Slovenska  + VIDEO
ROZHOVOR: Futbaloví kúzelníci z východného Slovenska + VIDEO | zdroj: facebook

Futbalový freestyle je šport o ktorý je v posledných rokoch veľký záujem a to najmä u mladej generácie športovcov. Tomuto novému vzrušujúcemu druhu futbalu podľahla aj dvojica futbalistov z Prešova, ktorú v nedávnom exkluzívnom rozhovore pre sport7.sk vyspovedala aj naša redakcia.

Peter Herstek a Marko Popovski je dvojica prešovských vysokoškolákov. S freestylom začínali najprv v singli, neskôr sa však spojili, aby svoje futbalové kreácie znásobili v jedno talentované freestylové duo. Talent, nápaditosť a vášeň pre tento šport im priniesla niekoľko zaujímavých športových výsledkov, no najmä množstvo potrebných skúseností. Zdravej športovej kreativite sa ani vo freestyle futbale medzi nekladú a tak mladí futbalisti upustili uzdu svojej fantázii a svoj freestyle obohatili o ďalší šport – basketbal. Už viac ako pol roka figurujú pod názvom „Hands up“ ako trojčlenná skupina, ktorá svoje fantastické freestylové umenie predvádza aj v spolupráci s ďalším talentovaným basketbalistom.

 

Ako si sa dostal k tomuto zaujímavému športu a ako dlho sa mu už venuješ?

(Peter) Tak ako každý chlapec som začínal s futbalom. Čím som bol však starší, mal som potrebu v niečom sa realizovať, no futbal ma už dostatočne nenapĺňal a to ma priviedlo k freestyle futbalu.

(Marko) K freestyle futbalu som sa dostal pred piatimi rokmi keď sa začali internetom šíriť videa z Joga Bonito, práve vtedy nastal freestylový boom keď sme všetci obdivovali a ledva verili v to čo dokázali stvárať s loptou Ronaldinho či Robinho. Dnes sú to jedni zo základných a najjednoduchších trikov ktoré freestylisti ovládajú.

(Marko) Prezraď nám, čo vlastne freestyle futbal je?

Freestyle futbal je v preklade voľný štýl, žiadne pravidlá, žiaden tréner, obmedzenia ani limity. Je to spojenie street futbalu, tanca a rôznej akrobacie s loptou kde si každý freestyler vytvára ten svoj štýl.

Čo ťa na freestyle futbale baví najviac?

(Peter) Na tomto športe je úžasná voľnosť, priestor na vlastnú kreativitu a sebarealizáciu. Nikto Vám nediktuje čo máte robiť a ako to máte robiť.

(Marko) Vždy som hrával futbal pre radosť a pôžitok namiesto nejakého súperenia, veľkej rivality, pravidiel či obmedzení. Uprednostňoval som voľnosť a kreativitu bez žiadnych príkazov, nariadení či taktických pokynov, čo mám robiť a čo nie a presne v tomto športe som to všetko našiel.

(Peter) Kedy a akým spôsobom ste sa vy dvaja dali dokopy a začali spoločnej súťažiť?

O Markovi som sa dozvedel prostredníctvom freestylového fóra na sociálnej sieti. Osobne sme sa však stretli na vysokej škole. Obaja študujeme na Fakulte športu v Prešove.

(Marko) Odkiaľ čerpáte nápady na nové triky či freestylové kreácie?

Nápady a inšpiráciu čerpáme prevažne sami zo seba, žonglovaním s rôznymi časťami tela v spojení s kreativitou prichádzame na kopec nápadov a myšlienok. Občas sa však necháme inšpirovať svetovou špičkou v tomto športe a ich videami ale snažíme sa byť originálni a vždy vychádzať s niečím novým a zaujímavým.


Takto to vyzerá, keď skombinujete basketbalový a futbalový freestyle. Peter Herstek a Marko Popovski v rámci svojej novej freestylovej skupiny „Hands up“ predviedli svoje kúsky aj na jednej zo striech bratislavských panelákov.

(Marko) Je k tomuto športu potrebný aj nejaký ten talent? Čo všetko v sebe tento šport obnáša?

Tak ako aj v iných športoch talent je dôležitý, ale všetko ostatné je o veľkej drine, obrovskom kuse sebazaprenia a disciplíne. Talent sa musí neustále rozvíjať, iná cesta nie je. Mnohým freestylistom, ktorí nemali predtým žiadne skúsenosti ani základy z futbalu sa podarilo dostať na svetovú úroveň práve vďaka nespočetným litrom potu, ktoré za sebou na tréningoch zanechali.

(Peter) Aké najčastejšie a najvážnejšie zranenia ťa pri freestyle futbale postretli?

Počas svojich futbalových rokov som mal mnoho zranení, ale musím povedať, že pri freestyle futbale, a to ho robím už štvrtý rok, som nemal žiadne vážnejšie zranenie, ktoré by ma nejako obmedzovalo. Samozrejme, tak ako v každom športe nejaké tie škrabance a modriny sú, to sa vždy prihodí, ale to patrí k tomu.

(Marko) A čo v prípade oblečenia, obuvi, či samotnej freestylovej lopty, vyžaduje si tento šport aj v tomto smere nejaké špecifiká?

Všetko čo freestyler potrebuje sú obyčajné tenisky či halová obuv, futbalová lopta a môže vyraziť zakopať si úplne kdekoľvek. Aj preto mám tento šport tak rád.

(Peter) Môže byť pri vykonávaní týchto freestylových trikov hudba dobrým povzbudzujúcim, či hnacím motorom k ešte lepším výkonom?

Hudba je super motivácia. Pravidelne trénujeme pri hudbe a to nielen pri freestyle futbale, ale aj posilňovni, pri behu a pod. Samozrejme, každý má ten svoj štýl hudby, ktorá ho motivuje. Ja osobne dávam prednosť skôr modernej a dynamickej hudbe.

(Marko) Aké najväčšie úspechy a cenenia už máte za sebou?

Za svoj úspech považujem už len vytrvalosť, trpezlivosť, silnú vôľu a vlastnosti, ktoré som si dokázal za ten čas vďaka tomuto športu vycibriť a ktoré sú nespornou súčasťou tohto športu. Všetko je to hlavne o psychike a vnútornej sile, ktorá vás neustále ženie vpred za dosahovaním nových cieľov. Svoje najvyššie ocenenie v tomto športe som dosiahol minulý rok keď som na majstrovstvách Česko-Slovenska obsadil 2. miesto. Okrem toho môžem spomenúť 1. miesto na neoficiálnych majstrovstvách Slovenska v Malackách či „Veľký tresk“ v súťaží Česko Slovensko má talent.

(Peter) V súčasnosti ste sa ako skupina rozrástli ešte o jedného člena navyše a svoj freestyle ste obohatili aj basketbal. Kedy a prečo vlastne vznikla táto kombinačná spolupráca dvoch freestylových športov?

S Maťom sme sa stretli na jednej akcii v Košiciach, kde sme si hneď padli do oka a po našom rozhovore sme sa rozhodli spojiť tieto dva blízke športy. Mali sme spoločné vízie do budúcnosti vytvoriť niečo nové, čo na Slovensku ešte nie je. Bolo to správne rozhodnutie, pretože v dnešnej dobe máme ako skupina omnoho viac vystúpení na Slovensku, ale aj v zahraničí. Realizujeme aj projekty, kde sa snažíme priblížiť freestyle širokej verejnosti.

(Peter) Čo očakávate od Vašej freestylovej budúcnosti ? Aké sú Vaše ďalšie súťažné ambície?

Mojím snom je aby moja záľuba bola zároveň aj mojou prácou. Verím, že to so svojou skupinou dokážeme. Čo sa týka súťažného freestylu, robím všetko preto, aby som raz v tomto športe mohol patriť medzi svetovú špičku, ale to beh na dlhú trať.