Main Content

Čo znamená trest od FIFA pre Barcelonu?

štvrtok, 3. apríl 2014 11:28 | Autor: Jakub Mihálik

Čo znamená trest od FIFA pre Barcelonu?
Čo znamená trest od FIFA pre Barcelonu? | zdroj: © TASR

V utorok Barcelona predviedla jeden z najlepších výkonov v tejto sezóne a po inkasovanom góle od Atlética Madrid svojho súpera zavrela. Fanúšikovia sa tešili, že opäť vidia starú Barcelonu, dostali nádej pre štvrťfinálovú odvetu. Už v stredu však prišla rana z jasného neba, ktorá môže ovplyvniť celú nasledujúcu sezónu a nielen tú.

Komentár Jakuba Mihálika

FIFA sa v stredu rozhodla potrestať Barcelonu ročným zákazom prestupov. Dve transfer okná tak budeme môcť zo svojich zápisníčkov a prestupových špekulácií katalánsky klub vymazať. Na vine sú vraj porušenia pravidiel pri prestupoch hráčov mladších ako 18 rokov. 

Na jednej strane si poviete, nič sa nedeje, Barcelona má aj tak výborný káder. Na druhej strane si však treba uvedomiť viacero vecí.

Prvou, azda najvýraznejšou, je fakt, že Barcelona zúfalo hľadá už niekoľko sezón posily pre post stredného obrancu. V tejto sezóne sa rozhodol z Barcelony odísť legendárny Carles Puyol a zákaz prestupov pre Barcelonu môže znamenať, že zaňho Katalánci náhradu nezoženú. 

Hneď potom sa môžeme pozrieť do brány. Victor Valdes už pred minulou sezónou vyjadril túžbu z klubu odísť. Presvedčili ho, no podľa vlastných slov táto sezóna je definitívne posledná. Ak naozaj odíde, Barcelona bude musieť v bráne bojovať s 38-ročným Pintom, ktorý je síce slušný náhradník, no ako jednotka jedného z najambicióznejších tímov na svete, nepostačuje. 

Povedzme, že by v Barcelone Valdesa presvedčili. Z hry je však mimo až do začiatku októbra, takže s Pintom by sa museli Blaugranas uspokojiť nielen pre zvyšok tejto sezóny, ale aj viac ako mesiac sezóny novej. 

Nie je momentálne úplne jasné, ako to bude s prestupmi, ktoré sa v Španielsku označovali za uzavreté. Konkrétne brankár ter Stegen a mladý Chorvát Alen Halilović mali do Barcelony nielen nakročené, ale dokonca aj podpísané kontrakty. Kedže však teraz nie je prestupový termín, prestup nie je ukončený a napriek kontraktom (ak existujú), by ich pravdepodobne Barcelona nebola schopná zaregistrovať vtedy, keď sa transfer okno otvorí. Preto pravdepodobne s ich pomocou Katalánčania počítať nemôžu.

Barcelona po tejto sezóne chcela začať s omladzovaním tímu. Nedostačujúcu obranu, či post brankára, miestami strnulú zálohu, bolo treba renovovať. S vonkajšími zdrojmi tak pri renovácii počítať nemôžu. No nie je to tak úplná katastrofa.

Jednou z možností, ako môžu Barcelončania aspoň nejak zachrániť svoj renovačný projekt, je stiahnutie svojich hráčov z hosťovaní. Gerard Deulofeu v Evertone príjemne prekvapil a v tíme, ktorý útočí dokonca na Ligu majstrov, má svoje miesto. Útočník by sa Barcelone navyše zišiel, takže jeho zaradenie by bolo prínosom. V Ajaxe sa síce trochu trápi Bojan Krkič, no minulosť ukázala, že na Camp Nou ožíva ako postriekaný živou vodou, a tak aj on je jednou z možností. V Celte Vigo hosťuje Rafinha Alcantará, mladší brat Thiaga z Bayernu, ktorý o svojom bratovi povedal, že má väčší potenciál ako on sám.

Šikovný manažment by z tejto situácie ešte vyťažil. Nielen, že pri absencii na prestupovom poli môžu v Barcelone stabilizovať svoje financie, ktoré sa významne narušili Neymarovým prestupom, Barcelona má navyše šancu vrátiť sa k hodnotám, ktoré robia Barcu Barcou. 

V minulých sezónach sme totiž sledovali odklon od tradičného poskytovania príležitostí najmä svojim odchovancom. Aj toto leto mal tento trend pokračovať, keď namiesto svojich mladíkov chceli dať Barcelončana priestor mladíkovi z Dinama Záhreb. Ak do Barcelony nepríde žiadna posila, môžu profitovať hráči ako Marc Bartra, Deulofeu, Tello, Sergi Roberto, či Rafinha. Jediným otáznikom tak ostáva post brankára, na ktorom si asi Culés budú na najbližšie mesiace zvyknúť na Pinta.

V minulosti podobný trest dostala Chelsea, ktorá však na odvolacom súde uspela a rok bez prestupov podstúpiť nemusela. Je možné, že Barcelona dokáže svoju nevinu, aj keď vyjadrenie o „závažnom porušení pravidiel“ nenaznačuje, že by sa Barca mala z tejto situácie vylízať jednoducho. Nech už ich odvolanie dopadne akokoľvek, Barcelona nemusí smútiť. Aspoň nachvíľu sa zastaví špirála, do ktorej sa začali, vďaka odklonu od desaťročia fungujúcej politike, zamotávať. Ak sa trest potvrdí, Barcelona možno nebude dominovať svetovému futbalu. Možno bude. Bude však mať veľkú možnosť vrátiť sa k významu značky FC Barcelona.