Main Content

Podceňovaný gigant a argentínska telenovela na španielsky spôsob

utorok, 1. apríl 2014 12:34 | Autor: Jakub Mihálik

Podceňovaný gigant a argentínska telenovela na španielsky spôsob
Podceňovaný gigant a argentínska telenovela na španielsky spôsob | zdroj: © TASR

Už dnes nás čaká prvá nádielka štvrťfinálových lahôdok Ligy majstrov. O utorňajšie menu sa postarajú Manchester United s Bayernom Mníchov a Barcelona s Atléticom Madrid. Komu bude po dnešku chutiť viac?

Komentár Jakuba Mihálika

Asi pred pätnástimi rokmi vystúpala vzájomná nevraživosť medzi fanúšikmi Bayernu Mníchov a Manchestru United na historický vrchol. Postaralo sa o to finále Ligy majstrov, ktoré odohrali práve títo dvaja európski futbaloví giganti. Dnes a o týždeň síce nepôjde o finále tejto súťaže, ale aj štvrťfinále znamená pre oboch súperov malý sezónny vrchol.

Všetci dobre vieme, že Manchester United v tejto sezóne nehrá najlepšie. Vieme to my, vie to David Moyes, vedia to ich súperi. United majú európske pohárové súťaže pre ďalšiu sezónu v nedohľadne, v domácich pohároch už vypadli, a tak európsky úspech je jediné, čo môže sezónu zachrániť pre Red Devils, hoci sa nájde len málokto, kto verí, že vyhrajú celú Ligu majstrov.

Na opačnej strane stojí zase Bayern, ktorý nemeckej súťaži dominuje ako nikdy predtým a porážať jedného zdecimovaného súpera za druhým ich už až tak veľmi nebaví. Chcú ako prvý tím v histórii Ligy majstrov triumf obhájiť. Navyše, chcú svojim fanúšikom dopriať ten slastný pocit revanšu za prehru, ktorá asi najviac škrie tábor Die Roten. Preto teda z pohľadu oboch tímov tento dvojzápas má punc malého sezónneho finále.

Ako to už v takýchto situáciách býva, finále nemá favorita. Teoreticky. Preto je až alarmujúco prekvapivé, akým obrovským favoritom sú v očiach médií a fanúšikov futbalisti Bayernu. Samotní hráči sa to snažia brzdiť vyjadreniami o náročnosti súboja, no aj inokedy zdržanliví a pochybovační nemeckí novinári sa pri príchode na Old Trafford svojich anglických kolegov pýtali, či Bayern vsieti šesť alebo sedem gólov. To vážne?

Podceňovanie súpera a preceňovania svojich síl sa v minulosti už neraz nevyplatilo. Najmä, ak proti vám nestojí nejaký provinčný klub, ale preslávny Manchester United. Na svojom ihrisku. V situácii, ktorej nemôžu nič stratiť. United môžu byť v slabšej forme, ale stále hovoríme o tíme, ktorý v minulej sezóne vyhral anglický titul, nie o partii nazdárkov. Šťastie v Lige majstrov je vrtkavé, a hoci Bayern skutočne kosí všetko rad za radom, nemôžem sa stotožniť s tým, že Manchester United je v prvom zápase tak výrazným outsiderom. Napríklad kurzy, ktoré vypísali stávkové spoločnosti na domácu výhru pripomínajú súboj Gijón – Real Madrid. Takáto favorizovaná pozícia sa nemusí Bayernu vyplatiť.
Pri druhom dnešnom zápase sa dočkáme ďalšieho pokračovania súbojov Atlética s Barcelonou. Obaja súperi sa v poslednom kole La Ligy možno stretnú v priamom súboji o titul, no ešte predtým odohrajú dva zápasy v Lige majstrov, ktoré oddelia ich sezónu na úspešnú a neúspešnú. Po znovunaštartovanom gólostroji Lionela Messiho by sa malo zdať, že doma FC Barcelona jednoznačne vyhrá. Skutočnosť môže byť ale úplne iná.

Kľúčovým duelom tohto stretnutia nebude strelecký súboj Diego Costa – Lionel Messi. Nebude ním ani súboj najlepších dvoch záloh možno na celom svete. Kľúč hľadáme prekvapivo na lavičke, kde proti sebe stoja dvaja argentínski toreadori. Tata Martino vs. Cholo Simeone. Jeden fenomenálny taktik vs. Druhý. Jeden ambiciózny kouč vs. ešte ambicióznejší. Simeone, zdá sa, v ostatných dvoch sezónach našiel recept na barcelonský tím ako aj na tím Realu. Gigantov porazil v lige i v španielskom pohári, blízko boli v Superpohári. Ostáva posledná pevnosť, v ktorej sú oba veľkokluby zabarikádovaní už dlhé roky. Barcelona nechýbala v semifinále Ligy majstrov už ani nepamätá. Atlético tak má špeciálnu motiváciu zlomiť ducha Barcy a potom zaútočiť aj v lige, keď už bude súper na zemi. Kvalitu, odhodlanie i taktickú vyspelosť na to má. Bude záležať len od Barcelony, ako na to zareaguje.

Oba dnešné duely majú na papieri a podľa stávkových spoločností jednoznačných favoritov. Toto je však Liga majstrov a v nej papierové predpoklady neznamenajú toľko ako v ligových súťažiach. Dobre sa dnes dívajte, pretože môžete byť veľmi prekvapení.