Main Content

Manchestru City bude rásť počet fanúšikov, je to logické

utorok, 1. apríl 2014 09:19 | Autor: Jakub Vaverka

Manchestru City bude rásť počet fanúšikov, je to logické
Manchestru City bude rásť počet fanúšikov, je to logické | zdroj: © TASR

Manchester City patrí medzi takzvané kluby budúcnosti, ktoré sú finančne zabezpečené, majú kvalitné kádre a získavajú čoraz viac fanúšikov, ktorým učarovali svojou atraktívnou hrou a zbieraním cenných trofejí.

Komentár Jakuba Vaverku

Tímy ako Manchester City sa nevyhnú mylnému osočovaniu zo strany tradičnejších celkov za to, že väčšina ich podporovateľov sú obyčajní „gloryhunteri“, ktorí fandia mužstvu, komu sa práve darí.

Keď sa povie Manchester City, mnohým z vás napadne názov klubu, ktorý vďaka štedrým investíciám arabských šejkov atakuje anglický futbalový Olymp. Áno, rok 2008 bol pre Citizens zlomovým v ich vyše 120- ročnej histórii, a znamenal veľmi veľa pre ďalších chod klubu.

Príchod bohatej rodiny z arabského sveta stanovil pre Eastlands neobmedzené finančné možnosti, ktoré však okresalo nové pravidlo o finančnom Fair-Play.

Pointa článku je však niekde inde. Ide o to, že fanúšikovia po celom svete na štadiónoch, sociálnych sieťach, či diskusných fórach kritizujú Manchester City a tvrdia, že má iba takzvaných umelých, alebo ak chcete „plastických“ fanúšikov, respektíve gloryhunterov, teda ľudí, ktorí začnú klubu fandiť, preto, že sa mu darí. Ruku na srdce, keď sme začínali sledovať futbal v mladom veku, prečo sme si zvolili ten alebo onen klub?

Vo väčšine prípadov ste sa priklonili k mužstvu, ktoré hralo pekný futbal, darilo sa mu a vo svojom kádri malo hráčov, ktorí dokázali chytiť fanúšikov za srdce. Len minimum podporovateľov začalo niekomu fandiť len preto, že sa presadzoval defenzívnym anti- futbalom a bojoval o záchranu. Preto je hanenie Manchestru City a jeho fanúšikov len za to, že sa tomuto klubu darí a je finančne zabezpečený, absolútne nelogické.

Dá sa povedať, že City vyrastá nová generácia fanúšikov, ktorí začali futbal sledovať pred pár rokmi a práve belasý klub z Etihad Stadium, klasicky nazývaného City of Manchester Stadium, im učaroval natoľko, že začali jeho zápasy sledovať pozornejšie. A bude ich čoraz viac.