Main Content

Futbal: AS Rím predstavil projekt nového štadióna, bude sa podobať na koloseum-2

streda, 26. marec 2014 15:05 | Autor: TASR

Rím 26. marca (TASR) - Vedenie talianskeho futbalového klubu AS Rím predstavilo v stredu projekt nového štadióna.

Prezident klubu James Pallotta počas prezentácie uviedol, že stánok s kapacitou 52.000 miest navrhol americký architekt Dan Meis a bude financovaný zo súkromných zdrojov. Kapacitu však bude možné počas veľkých podujatí rozšíriť na 60.000 miest. Vedenie klubu odhadlo, že stavebné náklady by sa mali pohybovať vo výške 300 miliónov eur. Celková suma, do ktorej pribudnú aj náklady za výstavbu okolitej infraštruktúry, sa ale ešte navýši.

Štadión by mal pripomínať rímske koloseum a v juhozápadnej časti mesta by mal vyrásť v najbližších dvoch rokoch. Prvý zápas by sa na ňom mohol odohrať v sezóne 2016/2017.

Domovským štadiónom AS Rím je v súčasnosti Olympijský štadión, o ktorý sa delí s mestským rivalom Laziom. "Olympijský štadión je po celú dobu skvelým miestom pre naše zápasy, ale už má niečo za sebou. Nový štadión sa budeme snažiť vybudovať v čo najrýchlejšom čase a splniť predpokladaný dvojročný stavebný plán. Chcem vidieť, ako prvý Francesco Totti vybehne na ten trávnik," povedal Pallotta.

Podľa predbežných informácií bude stavba prioritne určená na futbalové zápasy, fanúšikovia budú mocť sedieť tak blízko pri trávniku, ako to len bude možné, pričom jeden sektor za bránkou by mal byť vyčlenený pre ultras priaznivcov. Nebudú chýbať ani luxusné VIP boxy či reklamné priestory.

Ak sa podarí naplniť všetky plány, AS sa stane len druhým talianskym klubom s vlastným štadiónom. Prvým bol Juventus Turín, ktorý v roku 2011 otvoril Juventus Stadium.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v 2.-5. odseku.