Main Content

Najbrutálnejší zápas v histórii MS: Jatky na brazílsky spôsob

streda, 26. marec 2014 10:01 | Autor: Silvia Petrašková

Najbrutálnejší zápas v histórii MS: Jatky na brazílsky spôsob
Najbrutálnejší zápas v histórii MS: Jatky na brazílsky spôsob | zdroj: © TASR

Môže hrať Brazília neatraktívny futbal? Áno môže. Futbalová reprezentácia tejto krajiny mala dokonca možnosť byť hlavným aktérom takéhoto futbalového zápasu. V spolupráci s portálom fotbalnaplno.cz vám prinášame možnosť nahliadnuť do zákulisia jedného z najbrutálnejších futbalových duelov histórie MS vo futbale.

V roku 1974 bolo usporiadanie svetového šampionátu vo futbale pridelené Západnému Nemecku. V poradí desiate majstrovstvá sveta v dejinách futbalu sa niesli v znamení niekoľkých prvenstiev. Okrem toho, že víťazovi celkového turnaja bola vôbec po prvýkrát odovzdaná slávna trofej Silvia Gazzanigu, prvenstvo si z tohto šampionátu odniesli aj aktéri najsledovanejšieho a najočakávanejšieho turnajového zápasu.

Písal sa 3. júl 1974. Vestfálsky štadión Dortmundu bol zaplnený do posledného miesta. Schyľovalo sa k bitke, na ktorú nikto z prítomných divákov nezabudne. Vtedajší zápas medzi Brazíliou a Holandskom sa dodnes datuje ako jeden z najtvrdších a najbrutálnejších duelov histórie MS. O tom, že si Brazílčania pôjdu za víťazstvom technickým a pretaktizovaným štýlom hry, ste mohli len snívať. Svoju túžbu po finálovej miestenke poňali štýlom „cez mŕtvoly až do finále“. Kopance, údery hlavou, hokejové bodyčeky, či zrážania súperov zozadu, aj takúto príchuť malo spomínané semifinále svetového šampionátu.

Brutálne futbalové jatky vyprovokovali práve Brazílčania, no hráčom Holandska to dlho netrvalo a ich „hernému štýlu“ sa čoskoro prispôsobili. „Bolo to niečo bláznivé, hororové a neskutočne tvrdé,“ vykreslil spomínanú udalosť niekdajší kouč „oranjes“ Rinus Michels.

Zaujímavosťou tohto stretnutia bolo aj to, že hlavný arbiter Kurt Tschenscher mal na tento zápas skutočne benevolentný meter. Zo svojho vrecka vytiahol totiž len päť žltých a jednu červenú kartu. Brazílčania síce použili na cestu do vytúženého finále všetky možné prostriedky, no nakoniec im to nebolo nič platné. Holanďania po góloch Neeskensena a Cruyffa vyhrali (2:0) a postúpili do finále, v ktorom podľahli domácemu Nemecku (1:2).

Aj tento nevšedný zápas medzi Brazíliou a Holandskom, ktorý pripomínal skôr vyrovnávanie si starých účtov dvoch ragbyových tímov, než semifinále futbalových MS, bol dôkazom toho, že futbal nám zakaždým ponúka tie najneočakávanejšie športové momenty. A kto vie, možno sa práve týmto zápasom nechajú inšpirovať aj mužstvá tohtoročného futbalového šampionátu v Brazílii a pripravia pre svojich fanúšikov a divákov na tribúnach ďalší historický a najmä nezabudnuteľný zážitok.